havadurum

"Bu ateş sönmesin, ilçe olalım"

1116

 Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, aylık olağan basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıya Kepez’in ilçe olması ile ilgili alınan karar doğrultusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme vererek başlayan Başkanı Mutan;   “İlçe olmak istiyoruz. Bu isteğimizi bütün meclis üyelerimizin verdiği onayla kamuoyu ile paylaştık. Akabinde geçen hafta itibari ile imza kampanyasıyla yolumuza devam ediyoruz. 18 noktada sabit kampanyamız devam ediyor. Bu haftada ilçe olmamız ile ilgili slogan üretelim dendi ve 30’a yakın sloganı pankart haline getirerek belli bölgelere astık. Bütün siyasal partiler desteklerini belirttiler. Bir şeyler söyleniyor ne kadar doğru bilemiyoruz. ‘Pek olacağına inanmıyoruz’ deniliyor ama biz de sloganımıza ‘söz ağızdan bir defa çıktı’ dedik. Bu iş olacak. Büyükşehir olursak biz mahalle olmak istemiyoruz” dedi. 

 
“Bu ateş sönmesin ilçe olalım”
Çanakkale Büyükşehir olacaksa yasanın 30 Mart 2018 tarihine kadar onaylanması gerektiğini belirten Mutan; “Büyükşehirler olacak gibi görünüyor. Herkes stratejisini seçimlere dönük olarak hazırlayacak. Bu süreçle alakalı Kepez’in ilçe olmasına dönük çabaları nihayetine ererse, çok değil yılbaşından önce bu iş toparlanmalı gibi geliyor. Büyükşehir olacaksa 30 Mart 2018’e kadar bu yasanın TBMM’den onanması gerekiyor. OHAL, KHK ile Aksaray’da ve Artvin’de iki beldeye 10’ar tane köy bağlayıp ilçe yaptılar. Kepez neden olmasın? Olursa tabii ki iyi olur. Mahalle olacağına ilçe olsun. Mahalli temsil olarak daha üst boyutta. Bu şekilde olmasında fayda görüyoruz. Belediye Meclis üyesi arkadaşlarda böyle bir fayda gördüler. Süreçle alakalı vatandaşlarda da ilçe olmamızdan yana bir hava var. Biz de onun ateşlenen fitiline artık odun taşıyacağız. Bu ateş sönmesin ilçe olalım diye bir çabanın içerisindeyiz” dedi.  
 
“Sakal protestolarının bir tanesinde geri vites durumu ortaya çıktı”
Kentte yaşanan gerilimin daha da artmaması için ulaşımda adalet amacı ile şehir içi halk otobüslerinin durdurulmayacağını ifade eden Mutan; “Bir diğer konu. ‘Siyasette adalet, Semih ve Nuriye için iş ve şehir içi ulaşımda adalet’ diye eksenler üzerine oturmuş bir sakal protestom vardı. Bugün bir tanesinde bir geri vites durumu ortaya çıktı. Şehir içi ulaşımda ki adalette araçlar durmayacak çalışacak. Özellikle meclis içerisinde yaşanan gerilimde Sayın Cumhurbaşkanı’nın Sayın Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a dönük; ‘Seni konuşturmayacağız’ yaklaşımından sonra en azından bu kenti germemek, eylemsellik noktasında hastane ile birlikte halk otobüslerini Kepez’e sokmama tavrımı şimdilik durduruyorum. Kapatmıyorum, bitirmiyorum, öteliyorum” dedi. 
 
“Çanakkale kayyum kaldırmaz”
Son yaşanan tartışmalar noktasında Çanakkale’nin asla bir kayyum kaldırmayacağını ifade eden Mutan;  “Kent ve il gerçeğinde bu gerginlik fırsat verirse bu adalet arayışım devam edecek. Dediğim gibi kenti daha fazla germeme adına, bu gerginliği azaltma ve duruş adına şimdilik öteliyorum. Kimse kimseye yasak koyup da ‘sen konuşamazsın’ dememeli. Burası Çanakkale, burası Türkiye, 1980 sonrası rahmetli Demirel’in ‘Konuşan Türkiye’ sloganı ile yola çıktığı yer. Buna katkı sağlayan insanlar bizi 12 Eylül sürecine doğru sürüklememeli’ diye düşünüyorum. Bu konuda da deneyimli İsmail Özay’ın 1,5 yıl boyunca görevden alınması söz konusuydu. Eşeğin aklına karpuz kabuğu getirmeyelim. Ama bir görevden alma ya da yasakçı bir tutumla bir ileri adım daha atılmamalı diye düşünüyorum. Sanki süreç oraya doğru evrilmeye çalışılıyor. ‘Çanakkale kayyum kaldırmaz’ onu da söyleyeyim. Seçilmişleri ile kendini idare eden sandık gelirse yine kimi seçeceğini bilir. Çanakkale halkının seçmen algısı yüksektir, duyarlı yurttaştır ve hassasiyeti vardır. Bu hassasiyet için de tercihlerini kullanır. Evet sakalın bir tanesinde geriye doğru bir vites atımı var, ancak araba çalışıyor. Bu konuda benimki bir öngörü. Çünkü, Güneydoğu ve Doğu’da bir kayyum alışkanlığı var. Yasa gereği aslında meclisin seçmesi gereken zeminden öte kayyumlar atanarak yerel yönetimler idare ediliyor. Bu alışkanlık böyle bir aklı getiriyor gibi. Bir Cumhurbaşkanının Çanakkale Belediye Meclisi’ndeki olaya taraf olması ne kadar doğru bilemiyorum. Biz bu konuyu tartışır ve daha sağlıklı bir zemin yaratırdık. Buna Çanakkale’nin kültürü de yatkın. Ama böyle bir söylemin arkasından ne gelir ne gelmez bilemiyorum. Ama benimki bir öngörü ve inşallah olmaz diyorum” dedi.   
 
Yeni devlet hastanesine de değindi 
Yani Devlet Hastanesi ile ilgili olarak hastane yetkililerinin kendisini ziyaret ederek Kasım ayı içerisinde yüzde 70 oranından taşınma işlemlerinin yapılacağını ifade ettiklerini açıklayan Mutan; “Hastane ile ilgili dün, hastanenin Halkla İlişkiler Birimi Şube Müdürleri geldi. Bugün raketlerimize ve duraklarımıza afiş ve pankart verecekler. Taşınıyorlar. Geç oldu ama taşınıyorlar. Kendi verdikleri bilgiye göre. İlk önce Kadın Hastalıkları ve Doğum Ünitesi’nin bu hafta içerisinde taşınacağını söylüyorlar. Kasım’ın ilk hafta sonu itibari ile diğer hastane birimlerinin de yüzde 60-70 kısmının taşınacağını ve burada yüzde yüz hizmet vermeye başlayacaklarını söylüyorlar” dedi. 
 
“Personel ve esnafın defansı var”
Hastane ve çevre personelinin bir taşınma ile ilgili defansı olduğu ve gecikmenin bu sebepten dolayı yaşandığını belirten Mutan, son olarak;  “Hastanede bir tansiyon sebebi ile yattık orada personel ve vatandaşı dinledik. Gecikmesinin temel argümanlarından biri personelin bir defansı var. Ortadaki eczacının, taksi durağının bir defansı var. O bölge esnafı ile birlikte çalışanların ‘alışkanlıklarımı yitiririm’ korkusu ile bir direnç göstermeleri var. Yoksa burada bir sıkıntı yok. Dün, Sayın Başhekim geldi içeride iki kantin var ama geniş bir bahçesi var, cafe yapabilir miyiz? Dedi. Olabilir dedik. Yani iş kantin yapma noktasına kadar geldi. Taşınıyorlar. Tam olarak görmedim ancak sosyal medyadan gelen tırları bana gösteriyorlar. Taşınmasında bir çekince yok ama dediğim gibi çalışanların defansı üzerine bir gecikme yaşandı. Gerçi kalan ne deniyorsa hepsi hikâye. Yolu Mayıs’ta bitirdik. Suyu veriyoruz. Bu beldede bir günü geçen su kesintimiz yoktur.  Kanalizasyon bağlı. Buranın iskânını verdik. Geçen Mart ayından beri buranın iskânı da var. O zamanda dedim daha fazla bu olayın üzerine gidip meslektaşlarımı incitmeme adına üzerine de gitmesin. Taşınmalarında bir sakınca yok” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş