havadurum

"Bu kış balık sıkıntısı çekebiliriz"

720

 Balık sektörü, son dönemde fiyatıyla ekonomik krizden büyük yara alan vatandaşın cüzdanına ve mutfağına ilaç oluyordu. Ancak bu sezon balıkta kıtlık olduğu açıklandı. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre; Balık sezonu bu yıl balıkçı esnafının istediği gibi geçmiyor. Çünkü balıkçılar istediği verimi denizlerden alamıyor. Giresun Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, yaptığı açıklama ile son 20 yılın en verimsiz sezon başlangıcını yaşadıklarını belirterek; “Çok karamsar konuşmak istemiyorum ama Kasım-Aralık ayında bu sene için balıkçılık bitebilir” dedi. Çanakkaleli balıkçılar da balıktaki kıtlık iddialarını doğruladılar. Yaz boyu havaların esmesinden dolayı balık tutmakta zorluk çektiklerini söyleyen balıkçılar, balık fiyatlarının da bu yüzden arttığını ifade ettiler. Balıkçılar, özellikle deniz suyunun henüz soğumamasının balıkta kıtlık yaşanmasına neden olduğunu belirttiler. Balıkçılar; “Böyle giderse, balık sıkıntısı yaşayabiliriz” dediler. 


“Eğer beklediğimiz olmazsa bu kış balık sıkıntısı çekebiliriz”
Balıkçı Melih Kayıkçı; “Sular soğumadığı için balık tutmakta zorlanıyoruz. Bir de geçtiğimiz yıl balığı havyarlıyken tuttular. Tabi onun da etkisi var balığın az olmasında. Suların soğumasını bekliyoruz balık tutmak için. Eğer beklediğimiz olmazsa bu kış balık sıkıntısı çekebiliriz. Bir de 2-3 gün sonra ay karanlığı çıkacak. Balığın olup olmadığı ay karanlığında belli olacak” dedi. 
 
“Su soğumayınca balık olmuyor”
Balıkçı Refik Varol; “Sezonun başlamasıyla birlikte gırgırlar denize çıktılar ama ne yazık ki, balık bulmakta zorlanıyorlar. Çünkü kayıklar, istedikleri gibi gidemiyorlar. Havalar yazın başından itibaren bir hafta haricinde hep esti. Dolayısıyla balıkçılar rahat çalışamadılar. Balık olmayınca da balık fiyatları yükseldi. Bir de yaz sezonundan yeni yeni çıkıyoruz. Dolayısıyla deniz suyu daha soğumadı. Su soğumayınca da balık olmuyor” dedi.  
(Baykal Sağlam)
Paylaş