havadurum

"Bu kış diğer kışlardan daha da zor geçecek..."

625
Semt pazarında uzun bir süredir görünmeyen balık tezgâhları artık av yasağının kalkması ile çeşit çeşit uygun fiyatlı balıklar ile pazar girişinde boy gösterdi. Balıkçılar Çanakkale halkını balık almaya beklediklerini belirtti. Okulların da açılması ile beraber uygun fiyatlı ürünlerin pazarda satışa sunulması öğrencilerin de alış veriş yapması tezgâhlar da hareketliliğe neden oldu. Daha çok gelen zamlardan yakınan esnaf bu kışın zor geçeceğini belirtti. Pandeminin halkın pazara olan ilgisini azalttığını belirten esnaf, eskisi gibi bir kalabalığın olmadığını ancak geçtiğimiz haftalardan daha yoğun bir ilginin olduğunu söyledi. Esnaf; "Biz halkımızın yanındayız, halkımız da bizim yanımızda olsun" diyerek Çanakkale halkına seslendi. Esnaf şu değerlendirmelerde bulundu. 

"Sezon açıldı, balık fiyatlarından herkes memnun"
Ümit Yavaşçalı; "Balık sezonu açıldı şu an istavrit, sardalye, kupa gibi çeşitler geliyor ama şu an için palamut yok. Ama on gün sonra kendini belli eder. Kısa bir süre önce sardalye seksen liraydı şu an 20 TL. Balık tezgâhlarını yeni açtık Cuma pazarında. Sezon açılalı bir hafta oldu ilerleyen zamanlar neyi gösteriri bilemeyiz. Fiyatlardan herkes memnun, istavrit 60 TL den 20 TL düştü. Çanakkale halkı müsilaj olayında balıkta çekingen kaldı. Herkes balık tüketebilir" dedi.
"Günlük taze balık yemek istiyorlarsa Pazar yerine bekleriz"
Zeynel Hasadov; "Cuma pazarına balık sezonumuz açıldığı için yoğun ilgi var. Diğer yerlerde genelde pahallı Cuma pazarında gülük taze çıkar ve ucuzdur. Diğer illere göre bizim balık fiyatlarımız pazarda çok çok uygun. Pazarda yoğunluk var gene balık alacak olan geliyor, sebze alacak olan geliyor. Günlük taze balık yemek istiyorlarsa Pazar yerine bekleriz Çanakkale halkını" dedi.
"Hayat pahalandı"
Ahmet Can Elbars; "Pazarcılık yapıyoruz tül ve perde satıyoruz. Öğrencilerde yavaştan geldiği için yoğunluklarımız başladı. Ev alışverişi yapıyorlar. Kışın korona girdiği için işlerimiz durdu, kapanmaya da girdik. Haftanın üç günü Çanakkale de Pazar oluyor. Salı ve Pazar günleri biraz normal, Cuma günleri de dışarıdan da esnaf geldiği için yoğunluk oluyor. Dışarıda diktirmeye kalksanız bir tül bin lira biz de en pahallısı iki yüz lira, burası öğrenci şehri olduğu için genelde pazara öğrenciler geldiği zaman onlara daha ucuza veriyoruz. Kışın biraz daha işlerimiz düşük oluyor ama öğrenci geldikçe biraz daha hareket oluyor. Hayat pahalandı" dedi.
"Yiyecek ekmeği bulayım da fazlasında gözüm yok"
Nermin Karakaya; "Bu aralar işler durgun, el işi yapıyorum ben, gençliğimde fabrikalarda çalıştım, tarlada bahçe de çalıştım, gençliğim hep çalışmayla geçti ve hiçbir şey sahibi olamadım. Elektriğe ve doğalgaza zam var, evim kira, eşimden ayrıyım durumlar kötü. Bir Pazar bir pazara uymuyor bazen hiç siftah yapmadan gittiğimiz günler de oluyor. Ev de yemek yapmaya tüpüm bile yok 32 TL yapmışlar tüpü de satış yaparım da doldururum. Kendim yapıyorum el emeği olarak şal, patik, lif, yazmalar yapıyorum. Müşteriler genelde memnunlar. Yiyecek ekmeği bulayım da fazlasında gözüm yok" dedi.
"Zamlar kanayan yaralar, bu kış zor geçecek"
Sibel Bozkurt; "Bizim bulunduğumuz alan emekçi kadın platformu yani belediyenin sosyal sorumluluk projesi kapsamında el emeği üreten kadınların kurduğu bir tezgâh. Ben otantik kıyafetler satıyorum geliri ile sokak hayvanlarına mama alıyorum, örgü yapan, dantel yapan arkadaşlarımız var. Gıda da arkadaşımız var o da tarım bakanlığından gerekli izni alıp salça, erişte gibi şeyler yapıp satıyor. Dönemsel her şey yazın elbiseler satılıyorsa kışın da bebek kıyafetleri satılıyor veya düğün nişan zamanı bohça yapan arkadaşlarımız satış yapıyor. Elektriğe, doğalgaza gelen zamlar kanayan yaralar. Bu kış çok zor geçecek, insanlar ne yapacak bilmiyoruz. Ben on beş yıl önce geldim Çanakkale ye son beş yıldır da çok yoğun bir göç alıyor. Burada bir sürü sergiler açtım, istediğim her şeyi yapıyorum, medeni bir şehir, en azından yaşlılığımız da güzel bir şehirde olacağız" dedi.
"Cuma pazarı dediğin zaman sokakta iğne atsan yere düşmezdi"
Harun Çiçek; "Şu an için düşüş var, satış olmuyor, fiyatlar pahalı, mallarda boşluk var. Üretim yok, zaten insanlar genellikle artık marketleri tercih ettiği için pazarlarda iş olmuyor. İki sene önce pazarlar daha canlıydı şu an ki yoğunluğun üç katı vardı, Cuma pazarı dediğin zaman, sokakta iğne atsan yere düşmezdi, ama şu an için böyle değil. Pazar pazarı ve Salı pazarı gibi oldu onlar biraz daha az yoğun olurdu önceden. İşler yarı yarıya düştü. Ben önceden 150 çuval mısır satıyorsam şimdi elli çuval bile satamıyorum" dedi.
"Biz halkımızın yanındayız, halkımız da bizim yanımızda olsun"
 Yurdaer Diril; "Fiyatlarımız şu an uygun, halkın istediği şekilde, tarlasından bu mısırı çiftçi iki liraya çıkarıyor zaten. Halkın insanıyız biz, halka hizmet için bulunuyoruz. Zincir marketlerde adam bu mısırı koymuş bir lira demiş çünkü bu sefer iki lira olan patlıcanı on liraya satıyor. Elektriğe ve doğalgaza gelen zamları hiç hoş bulmuyorum. Ben orada iki yüz liralık elektrik gelmiş, kırk lirada üstüne kaçak kullanım parası gelmiş. Doğuda polislerin giremediği yerler var onların parasını ben cebimden ödemek durumunda kalıyorum benim zoruma gidiyor. Çanakkale halkı her zaman Pazar esnafının yanında olsunlar. Zincir marketler zaten hepsi kurumsal marketler, etikete bir lira doksan kuruş yazarlar kırk kuruşu verme onu isterler kasadan geçirmezler. Ama biz paramız yok dediği zaman da veriyoruz insanlara bizim hizmetimiz bu şekilde. Biz halkımızın yanındayız, halkımız da bizim yanımızda olsun" dedi.
(Gülperi Çalışkan)
Paylaş