havadurum

"ÇED olumlu kararının iptal edileceğine inanıyoruz.."

940

 Yenice’de yapılmak istenen Çırpılar Termik Santrali, ÇED davası bilirkişi keşfi 15 Nisan Pazartesi günü yapıldı. Keşfe, 9 kişilik bilirkişi heyetinin yanı sıra TEMA, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıklar Koruma Derneği, İda Dayanışma Derneği gibi çevre örgütleri de gözlemci olarak yer aldılar. Daha önce birçok defa termik santralin, Çırpılar’ın doğasına ve havasına vereceği zararlarla ilgili açıklamada bulunan çevre örgütleri, keşifle ilgili gözlemlerini açıkladılar. TEMA Çanakkale örgütü tarafından yapılan açıklamada; “Projenin iptal edilmesini bekliyoruz” açıklaması yapılırken, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada ise; “Bir ay içinde sonuçlanacak olan bilirkişi keşif raporunu bekliyoruz.  Çanakkale İdare Mahkemesinin ÇED ) olumlu kararının iptaline karar vereceğine inanıyoruz” ifadelerine yer verildi.  TEMA Çanakkale Örgütü yapılan keşifle ilgili yapılan açıklamada; “Çanakkale Yenice Çırpılar`da yapılması planlanan termik santral projenin ÇED davasının bilirkişi keşfi yapıldı. Kapya biberi, çileği domatesi ile Kazdağı hepimizin. Projenin iptal edilmesini bekliyoruz”  dedi.

 
“Bereketli ovanın nasıl tahrip olacağı anlatıldı”
Kazdağı Doğal ve kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından keşifle ilgili yapılan bilgilendirmede; “Çanakkale İli, Yenice İlçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan ‘Çırpılar Termik Santrali Kül Depolama Sahası, Kömür İşletme İle Kırma Eleme Tesisi Projesi’ hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali için Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak TEMA Vakfı ile birlikte açtığımız davanın bilirkişi keşfi yapıldı.  Keşif, Çırpılar Köyü’nde, kömür ocağında başladı. Dava hakimi ilk sözü davacı olarak TEMA temsilcilerine ve derneğimize verdi. Ziraat Mühendisi, İklim Bilimci, Çevre Mühendisi, Maden Mühendisi, İnşaat Mühendisi ve Çevre Politikaları alanlarında uzmanlarımızla birlikte ÇED raporundaki eksikleri ve hataları ve termik santralın bölgeye vereceği zararı bilirkişi ve mahkeme heyetine anlattık. Heyete daha sonra Kovanlı Köyü sırtlarından tüm ova gösterildi ve bereketli ovanın nasıl tahrip olacağı anlatıldı. Ardından da tarihi Agonya Köprüsüne gidilerek, Kocaçay ve Gönen Barajının nasıl etkileneceği anlatıldı. Keşif, tutanakların imzası ile sonra son buldu” denildi.
 
“Keşif bizim açımızdan oldukça verimli ve olumlu geçti”
Bir ay içerisinde verilecek raporun beklendiği ifade edilen açıklamada; “Keşif sonrası, desteğe gelen İda Dayanışma Derneği, Yenice Dayanışması, Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi, Genç TEMA ve Çan Çevre Derneği ile birlikte pankartlarımızı açarak ‘Yenice’de, Çırpılar’da, Kazdağı’nda termik İstemiyoruz’ dedik.  Keşif bizim açımızdan oldukça verimli ve olumlu geçti. Bir ay içinde sonuçlanacak olan bilirkişi keşif raporunu bekliyoruz.  Çanakkale İdare Mahkemesinin ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi ( ÇED ) Olumlu’ kararının iptaline karar vereceğine inanıyoruz” denildi. (Eren Aşnaz)
Paylaş