havadurum

"Çan 2 Termik Santrali sularımızı yok ediyor"

1589


Çanakkale ilçe ve beldelerde yaşanan su sorunları gündemdeki yerini korurken, Çan Çevre Derneği Avukatı Ümran Aydın, ODAŞ Çan 2 Termik Santrali ile ilgili önemli iddialar ortaya attı. Çan 2 Termik Santrali`nin 50 günde 55.7 milyon kar elde ettiği haberini paylaşarak yorumda bulunan Aydın; "ODAŞ suyu açık sistem kullanıyor, kapalı sistemle yeterince kâr edemeyecek.. Ve bugün fabrikada ellerimizi yıkamaya su kalmamış. İnanamadım, yeraltı sularımızı 1 yılda bitirdi ODAŞ Termik Santrali " dedi. Konuyla ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamada bulunan Aydın,  santralin Hurmaköy, Çakılköy yeraltı sularını kullandığını, bu durumun Çanakkale Seramik Fabrikası`nın dahi sularını bitirdiğini ve fabrikanın durma noktasına geldiğini belirtti. Aydın, yine Çan`ın en büyük mahallesi olan Karşıyaka Mahallesi`nde su sorunundan kaynaklı Çan Belediye Başkanı Bülent Öz`ün özel bir yer satın alarak sorunu çözmeye çalıştığını belirtti. Aynı zamanda bölgenin önemli su kaynaklarından olan Kocabaş Çayı`nın da santral tarafından yönünün değiştirildiğini ve kendilerine pompalanmaya başladığını ifade eden Aydın, "bu gidişle Çan`da iki yıla kadar bir damla suyumuz kalmayacak" dedi.  

"Santral yeraltı sularımızı yok ediyor"
Aydın konuyla ilgili açıklamasında; "Bizim fabrikamızın Çanakkale Seramik`in havuz başı tesisleri var. Bu fabrika hem Kocabaş Çayı`ndan, hem de Hurmaköy Çakılköy yeraltı sularını kullanıyor. Ancak ODAŞ bu suları çekmeye başladı ve Çan`ın neredeyse bütün yeraltı sularını bitirdi. Bu durumda fabrika durma noktasına geldi ve bu fabrika ülkemizin en büyük ekonomi taşlarından bir tanesidir. Bu santral Çan`ın suları başka ülkelerin attığı, hurdaya çıkartarak sattıkları onlarca yıllık makinelerle getirilip kurdukları bir santral.  Bu santral yeraltı sularımızı yok ediyor. ODAŞ bugüne kadar kapalı sistem yapma zahmetine dahi girmedi. Çanakkale Onsekiz Mart Termik Santrali de oradan alıyordu, ancak oradaki kapalı sistem 10 yılı aşkın süredir çalışıyor ve böyle bir sorun yaşatmadı. Ancak ODAŞ iki yılda bütün suyumuzu bitirdi" dedi. 

"Çan`ın mahallelerinde su sorunu artıyor"
Çan`da su sorununun arttığına dikkat çeken Aydın; "Şu anda Çan`da da su sorunumuz var. Yaz başında Çan`ın en büyük mahallesi olan Karşıyaka Mahallesi`nde sularımız akmadı. Belediye Başkanımız Bülent Öz Hurma Köy`den bir üyemizin yerini satın alarak su sorununu çözmeye çalıştı. O suda şu anda komple bitirilmiş durumda. Bu durum iki yıl daha sürerse bizim içecek bir damla suyumu kalmayacak" dedi. 
 
"Kocabaş Çayı`nın yönünü değiştirmişler"
Santralin, Kocabaş Çayı`nın yönünü değiştirerek kedilerine yönlendirdiğini belirten Aydın; "Şu anda yine Kocabaş Çayı`ndan da su çekmeye başladılar. Kocabaş çayımızda bu gidişle kuruyacak.  Çok büyük pompalar kurulmuş hatta su yatağının yönünü değiştirerek kendilerine çevirmişler" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş