havadurum

"Çanakkale Türkiye?nin incisi olsun"

819

 Çanakkale Kent Konseyi Boreas Kırkyama Çalışma Grubu tarafından düzenlenen “6.İlyada Kırkyama Çanakkale Buluşması” dün Cumhuriyet Meydanında bir yürüyüşle başladı.  “6. İlyada Kırkyama Çanakkale Buluşması” festival korteji Seramik Müzesinde sona erdi. Seramik Müzesinde gerçekleştirilen törende konuşma yapan Boreas Kırkyama Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Aysun Aksu; “Bu yıl Çanakkale’de 6.sını düzenlediğimiz buluşmada Türkiye’nin dört bir yanında misafirlerimiz var. Bütün bunları kırkyama sanatı adına yapıyoruz. Yeni bir düşünce oluşturabilmek fikir üretebilmek için birazcık cesaret ve risk almak gerekiyor. Yeni bir şeyin var olabilmesi için bir beynin onu düşlemesi ve can suyunu vererek hayata geçirmesi gerekiyor. Yaratıcılığın temeli bu. Bir şeyi var etmek için illa ortaya maddi bir unsur çıkartmak gerekmiyor. Yaratıcılık aynı zamanda bir fikir, bir proje, bir amaç olabilir. Hızla üreten sürekli eskinin üzerine yenisini koyan bir çağda yaşıyoruz. Bireysel olarak projelere imza atmak yenilikçi ve vizyon sahibi olmak pek çok kişi için önemli hale geldi. Fakat düşünce oluşturmak ortaya bir fikir koymak yeni projeler tasarlamak herkes için kolay olmuyor. Yaratıcı olmadığından aklına yeni fikirler gelmediğinden yakınan milyonlarca insan var. Bir şey yapmak isteyip ama nasıl başaracağını bilememek isteklerini hayata geçirememek fırsatları değerlendirememek fikir üretememek yaratıcı zekanın devrede olmadığının kanıtıdır. İki insan düşünün birisi sürekli yeni fikirler üretiyor diğeri var olan üzerinden hareket etmeye devam ediyor. Birisi çılgın projeler yapıp takdir ve onore ediliyor diğeri rutin standart yapılmış olan projelerin izinden gidiyor. Birisi elinde olan değerlere yenisini eklemek için çabalıyor diğeri karşısına çıkan fırsatları dahi göremiyor. Birisi girişimci, hedef, vizyon sahibi iken diğeri kendisine dayatılan yaşamı o kurallar içerisinde deneyimlemeyi tercih ediyor. Sizce hangisi daha heyecan verici? Zamanla toplum içinde yaşamaya ayak uydurmaya çalışırken yitirdiğimiz birçok değer gibi yaratıcılığımızı da kaybediyoruz. Mantıklı olmak adına birçok fikri çöpe atıyoruz yaratıcılık saçmalandığında ortaya çıkıyor. Birçok sanatçıda olduğu gibi. Mantıklı düşünmemek. Mantık sınırdır. Hayalin, fikrin, düşün yayılmasını engeller. Biraz özgürlük iyidir. Kendimizi geliştirdikçe yaratıcılığımızda gelişecektir. Daha iyi ve daha güzel şeyler yaratalım. Çanakkale Türkiye’nin incisi olsun” dedi.

 
“Cefakar hanımefendileri kutluyorum”
Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir ise burada yaptığı konuşmada; “Bir şehrin ne kadar medeni olduğunu buradan çok daha iyi fark ediyoruz. Burada katkı sunan grup başkanımız Aysun hanımı ve değerli dava arkadaşlarını, belediye çalışanlarını, kent konseyi çalışanlarını ve sizler gibi emek sarf eden fedakar, cefakar hanımefendileri kutluyorum. Aynı zamanda aramızda çok değerli sanat aşığı beyefendiler var. Hepsi çok değerli hepsi çok kıymetli. Kadınların neler yapabileceğini burada hep birlikte her zaman olduğu gibi gösterdiniz. Çanakkale bir tarih kenti Çanakkale UNESCO tarihi mirası. Assos, Troia, Gelibolu, Eceabat ile çok değerli bir kent. Boğazları olan bir kent dağları denizleri ormanları ve en önemlisi bu kentte sizler gibi güzel yürekleri olan bir kent. O yüzden hepimizin çok şanslı olduğuna inanmaktayım. Etrafımızdaki coğrafyaya baktığımızda her tarafta kan, revan, evsiz, yurtsuz insanlar mevcut. Ama Allah’ımıza şükür ki, hem ülkemizde hem şehrimizde birlik ve beraberlik içerisinde işte böyle sanatsal ve büyük uğraşlarla emeklerle sarf edilen bu güzel çalışmalar oluşturulabiliyor. Bunun için burada herkesi kutluyorum. Bu çalışmayı yapmış olan arkadaşlar evlerinden ailesinden feragat ediyor ve emek veriyor. Şehrimize ülkemize barışımıza katkı sunuyor. Yer sofrasında diz kırıpta gönül sofrasında kalp kırmayan bütün dostlar hepinize selam olsun” ifadelerine yer verdi.  
 
“Kadınlarla gurur duyuyorum”
“Türkiye’nin dört bir yanından barışın ve özgürlüklerin kenti Çanakkale’ye hoş geldiniz” sözleriyle konuşmasına başlayan Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar; “Kırkyama sanatının her bir sergisine katılıyorum. Gezdiğimde geçmişi görüyorum, çocukluğuma gidiyorum. Tarih, yaratıcılık, sanat, edebiyat görüyorum. Bohçalarda kalanların gün yüzüne çıktığını görüyorum. Gerçektende geçmişe bakıp geleceğe o ufka yaratıcı güçlerle bakılır. Kadınlarla gurur duyuyorum yaptıkları işi aşk ve sevgiyle yapıyorlar üzerine de vizyonerlik kavramı eklendi. Ben de son olarak sizler buradaki ekip Aysun hocamın söylediği her şeyi yarından itibaren torunumuza, komşularımızın çocuklarına, her çocuğa yaratıcılığını tetikleyecek her şeyi yapmaları ve duvarları kaldırmaları için telkinde bulunmalıyız” dedi. Açılış mini bir defile ile son buldu. 16 Eylül Cumartesi Saat:20.00’de 18 Mart Kapalı Spor Salonunda kırkyama defilesi gerçekleştirilecek. Buluşmaya katılan sanatçıların eserleri; “Seramik Müzesi, Hastane bayırı Spor Tesisleri, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Korfmann Kütüphanesi, Çimenlik Kalesi, Yazar ve Sanatçı Evi’nde” sergileniyor. Buluşma kapsamında sergi salonları 17 Eylül Pazar gününe kadar gezilebilecek. 
(Zeynep Kocaman)
Paylaş