havadurum

"Çanakkale termik santral çöplüğüne getiriliyor"

3348

 Biga’da çevre örgütleri tarafından 6 Eylül Pazar günü yapılmak istenen termik santral karşıtı eylem, Biga Kaymakamlığı tarafından pandemi gerekçesi ile son gün yasaklanmıştı. Eyleme katılmak amacı ile Çanakkale’ye gelen CHP Çevre ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, yasak sonrası CHP Çanakkale İl Binası’nda açıklamada bulundu. Açıklamaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP YDK üyesi Serdar Soydan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Biga’da yapılmak istenen açıklamanın Kaymakamlık tarafından yasaklanırken, birçok yerde toplu miting ve organizasyonların devam ettiğini belirten Öztunç, “Pandemi nedense termik santrallerle ilgili açıklamayı etkiliyor” dedi. Yalnızca pandeminin değil, termik santrallerinde insanları öldürdüğünü belirten Öztunç, dünyanın termik santrallerden vazgeçerken, Çanakkale başta olmak üzere Türkiye’nin termik santral çöplüğüne döndüğünü ifade etti. 68 vilayette 766 maden arama izni verildiğini belirten Öztunç; “Bu kadar maden aranması neden yapılıyor. AKP para derdi için ne yazık ki Türkiye’yi delik deşik ediyor. Özellikle Çanakkale’yi daha farklı bir noktaya getirmek istiyor” dedi. Öztunç’un ardından açıklamada bulunan Milletvekili Erkek’de; “CHP olarak ekosistemi korumak aslında gelecek nesiller içinde çok önemli. Sağlıklı bir ekosisteme doğma hakkı, daha doğmamış gelecek nesillerin hakkıdır. Bu ekosistem bozmaya, parçalamaya, delik deşik etmeye kimsenin hakkı yoktur” dedi.

 

“Pandemi nedense termik santrallerle ilgili açıklamayı etkiliyor”

Öztunç açıklamasında; “Karabiga’da ‘Termik Santraller Öldürür’ açıklaması için Çanakkale’ye gelmiştik.  Termik Santrallere ilişkin bu açıklama Kaymakamlık tarafından yasaklandı. Kaymakamlığın bu kararı almasında Valiliğin şüphesiz etkisi vardır. Valiliğin bu kararı almasında da Ankara’nın etkisi vardır. İktidar termik santrallerle ilgili bir açıklama yapılmasına dahi tahammül edemiyor. Aynı iktidar Kocaeli AK Parti Milletvekilinin oğlunun düğününe bin beş yüz kişinin katılmasına ise ses çıkartmıyor. Pandemi nedense termik santrallerle ilgili açıklamayı etkiliyor” dedi.

 

“Yalnızca pandemi değil termiklerde öldürüyor”

İnsanları yalnızca sadece pandeminin değil öldürmüyor termik santrallerin de öldürdüğünü belirten Öztunç; “Ben kendi şehrim olan Kahraman Maraş’tan biliyorum. Afşin’de, Elbistan’da yüz binlerce insan bu santrallerden dolayı büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Tıpkı Biga’da ve Çanakkale’de olduğu gibi kadınlarımızda ve erkeklerimizde kanser oranı had safhada. Biz, CHP olarak sermaye karşıtı değiliz, CHP olarak ülkenin enerjisiz kalmasını istemiyoruz. Biz diyoruz ki! yenilenebilir enerji lazım. Dünya termik santralleri bırakıyor ama Türkiye nedense termik santrallerin çöplüğü haline getirilmek isteniyor. Biz, termik santrallerin çevreye ve insan sağlığına büyük zarar vereceğini belirtiyoruz. Özellikle bu konu hakkında Çanakkale üzerinde durulmasını anlayamıyorum. Türkiye’nin en güzel coğrafyalarından bir tanesi Çanakkale” dedi.

 

“Türkiye delik deşik edilecek”

“Her ekonomik krizde iktidar gözünü doğaya, toprağa dikiyor” diyen Öztunç; “En son 68 vilayette 766 maden arama izni verildi. Türkiye delik deşik edilecek. Bu kadar maden aranması neden yapılıyor. AKP para derdi için ne yazık ki Türkiye’yi delik deşik ediyor. Özellikle Çanakkale’yi daha farklı bir noktaya getirmek istiyor. Önümüzdeki günlerde Çanakkale’de ÇED toplantısı yapılacak. Bu konuda gerek çevre örgütlerinin, gerekse Çanakkale halkının ciddi bir duyarlılığı var. Bende orada olacağım. CHP olarak bizde o ÇED toplantısını takip edeceğiz. Tabi burada en büyük görev Çanakkale halkına düşüyor. Bizler onlara katılacağız”  ifadelerini kullandı.

 

“Kazdağlarını korumak için mücadelemizi hep birlikte kararlılıkla sürdüreceğiz”

Öztunç’un ardından açıklamada bulunan Milletvekili Erkek; “Biga Yarımadası Çanakkale Kazdağları dünyanın ender doğal yaşam alanlarından bir tanesi. Bu ekosistemi korursak, bu ekosistem, Kazdağları binlerce yıl insanlığa hizmet edecek. Ekosistemi korumak aslında gelecek nesiller içinde çok önemli. Sağlıklı bir ekosisteme doğma hakkı, daha doğmamış gelecek nesillerin hakkıdır. Bu ekosistem bozmaya, parçalamaya, delik deşik etmeye kimsenin hakkı yoktur. Biga Yarımadası, Kazdağları, Troias bölgesi, aynı zamanda çok önemli bir tarih ve kültür coğrafyasıdır. Bu müstesna coğrafyaya karşı hepimizin sorumlulukları büyüktür. Kazdağları’ndan ellerini çeksinler. Kazdağları çığlık atıyor, bütün dünya duydu ama Saray İktidarı duymak istemiyor. Saray iktidarı maalesef uluslararası lobilerle el ele yürüyor. Rant uğruna toprağımızı, havamızı, suyumuzu büyük bir tehdit altında bırakıyorlar. Bizler Kazdağlarını, havamızı, suyumuzu, korumak için mücadelemizi hep birlikte kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

(Eren Aşnaz)

Paylaş