DOLAR 32.3454 %0.12
EURO 35.1805 %0.00
G.ALTIN 2243.3002 %-0.01
BITCOIN 65178.1209 %-3.24
ETHERIUM 3380.8809 %-3.59
havadurum

"Çanakkaleliler cezalandırılıyor"

3907

 Gestaş, 15 Eylül itibari ile vapur seferlerinde zamlı tarifeden ulaşım yapacağını açıkladı. Gestaş tarafından yapılan deniz yolu ulaşımında yeni tarifeye göre araçların feribotla geçişlerinde; “Kilitbahir-Çanakkale 30 TL`den 35 TL`ye, Eceabat-Çanakkale ve Lapseki-Gelibolu arasındaki geçişler 35 TL`den 40 TL`ye çıktı. Günübirlik gidiş-dönüş fiyatı ise 35 TL iken 45 TL`ye yükseltildi. Günübirlik Kilitbahir-Çanakkale ve Eceabat-Çanakkale seferleri de 35 TL`den 45 TL`ye çıkarıldı. Adalar hattında, feribot seferlerindeki ücret tarifesi ise, Geyikli-Bozcaada gidiş-dönüş 70 TL`den 80 TL`ye, Kabatepe-Gökçeada ise 35 TL`den 40 TL`ye” yükseltildi. Yapılan zamlara ise vatandaşın tepkisi sürüyor. Konu ile ilgili olarak CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek; “Memura ve emeklisine yüzde 7 civarı zam reva görülürken, zam oranı kabul edilemez” dedi. Zamlar ile 16 Nisan referandum sonucuna karşı Çanakkalelilerden intikam alınmak istendiğini iddia eden Erkek; “Halkın cebine el atarak Çanakkale`de 16 Nisan Referandumunda çıkan Hayır`ın intikamı mı alınmak isteniyor? Yoksa birileri siyasi gösteri yapmak için numara mı hazırlıyor, elbette takipçisi olacağız” açıklamasında bulundu. Sefer tarifsi zamlarına bir tepkide STK’lar dan geldi. Tüketici koruma Derneği Başkanı Ali Rıza Berkit,  diğer STK’lar ile görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. Berkit, zamlara ortak eylem kararı alarak dava açmaya hazırlandıklarını söyledi. Yapılan zamlar ile Çanakkaleli tüketicilere ceza verildiğini iddia eden Berkit; “Bundan böyle zamları protesto ediyoruz, kınıyoruz demenin ötesinde diğer sivil toplum örgütleri ile beraber imza kampanyası gibi benzeri ortak eylemliklerde bulunacağız” dedi. Berkit, TÜKODER Genel Merkezi ve hukukçular ile konuya dair görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.

 
“Zamların takipçisi olacağız”
Yapılan zamlar ile Çanakkalelilerin cezalandırılmak istendiği imasında bulunan Milletvekili Erkek; “Gestaş tarafından ulaşım ücretlerine yapılan zam oranını maliyetle açıklamak saflıktan öteye geçmeyen bir tavırdır. Kuruluş tarafından bir açıklama yapılır mı diye beklenirken, bunun yapılmaması, "sükût ikrardan gelir" sözünü doğrulamaktadır. Devletin kendi kurumu bile enflasyonu yüzde 10 civarı hesaplarken, memura ve emeklisine yüzde 7 civarı zam reva görülürken bu zam oranı kabul edilemez. Halkın cebine el atarak Çanakkale`de 16 Nisan Referandumunda çıkan Hayır`ın intikamı mı alınmak isteniyor, yoksa birileri siyasi gösteri yapmak için numara mı hazırlıyor, elbette takipçisi olacağız. Gestaş, hemşerilerimizi feribota bindirmeyip yüzdürmek istiyor herhalde ama unutmasın ki Çanakkaleli bu numaralarda boğulamaz” dedi.
 
“Ortak eylemliklerde bulunacağız” 
Zamlara karşı diğer STK’lar ile ortak eylemlikler yapmaya hazırlandıklarını ifade eden Berkit; “İlimizde deniz ulaşımında rekabetsiz çalışan, rekabet koşularına uyacak bir ortamın dahi olmadığı Gestaş kuruluşu, tüketicileri ilgilendiren bölümde, daha da ileriye gidersek Çanakkalelileri ilgilendiren bölümde gidiş dönüşü eskiden 35 lira olan ücretleri şu anda 45 lira yapılmış. Ülkemizde gelir dağılımının çok bozuk olduğu günlerde yaşıyoruz. Ancak yüksek vergiler ve yarı kamusal kuruluşların yapmış olduğu zamanlardan da eşit olarak hepimiz payımızı alıyoruz. Bu anlamda da 45 liralık geri dönüşü ücretsiz olan Eceabat-Çanakkale, Lapseki-Gelibolu zamlarından kaynaklı fiyatların çok yüksek olduğunu değerlendiriyoruz. Hatta ortada Çanakkaleli tüketicilere ceza verilmiş gibi bir durum var. Bundan böyle zamları protesto ediyoruz, kınıyoruz demenin ötesinde diğer sivil toplum örgütleri ile beraber imza kampanyası gibi benzeri ortak eylemliklerde bulunacağız. Genel Merkezle ve Çanakkaleli Hukukçular ile zammın iptali ile ilgili görüşüyoruz. Araştırmalar yapıyoruz” dedi.
 
“Hukuksal anlamda dava açmaya hazırlanıyoruz”
Zamları Çanakkalelilere bir ceza olarak düşündüklerini ve zamların geri çekilmesini beklediklerini belirten Berkit; “Bu ülkede ne oldu da bu kadar yüksek zam yapıldı. Tüketicilerin hangi gelirine bu oranda zam yapıldı. Diğer vergiler ve dolaylı vergilerde de ciddi sıkıntılar var. Bunlarında bir an önce düzeltilmesi lazım. Gestaş’ın bu zammı gerçekten Çanakkalelilere bir ceza gibi düşünüyoruz ve zamların geri çekilmesini bekliyoruz. Aksi takdirde bir süre sonra kamuoyu oluşturma ve hukuksal anlamda dava açmayı düşünüyoruz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş