havadurum

"Ceza değil ödül"

930

 ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Akın ÇOMÜ TV ve Radyosu`nda konuk olduğu bir programda "1924`te Çanakkale ve Bursa’da genelev olarak, ahır olarak kullanılan camiler var" sözlerini kullanmıştı. Yaptığı hakaret sonrası Türkiye’de gündeme oturan ve Çanakkale halkı başta olmak üzere büyük tepkiler alan Akın hakkında Savcılık ve ÇOMÜ Rektörlüğü tarafından soruşturma başlatıldığı açıklanmıştı. Soruşturmaların aylarca sürmesi de aynı şekilde tepkiye yol açmış, başta Belediye Başkanı Ülgür Gökhan olmak üzere birçok siyasi sonuçlanmayan soruşturmaları toplantılarda dile getirmişti. Geçen süreç içerisine Akın, ÇOMÜ’deki derslerine devam etmiş ve soruşturmalar hakkında herhangi bir açıklama yapılmamıştı. Beklenen soruşturma sonucu ÇOMÜ Rektörlüğü tarafından açıklandı. Rektörlük resmi sitesinden yapılan açıklamada Akın hakkında; “Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Akın’a, 2547 sayılı yasa ve 657 sayılı yasa hükümleri dikkate alınarak disiplin cezası verilmiştir” denildi. Akın’ın savunmasına yer verilen açıklamada; “Çanakkale’nin bu eylemlerin yapıldığı bir şehir olarak kastedilmediğini belirtmiştir” ifadelerine de yer verildi. Akın’a verilen cezada yine büyük tepki topladı. Çanakkale halkı verilen cezaya ‘ceza değil ödül! yorumunda bulunurken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “YÖK ve 18 Mart Üniversitesi yönetimi hesap verecek” açıklamasını yaptı. Ayı zamanda Akın’ı her fırsatta meclis gündemine taşıyan ve soruşturmanın takipçisi olacaklarını dile getiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise kararla ilgili en kısa zamanda Çanakkale halkı adına suç duyurusunda bulunacağını söyledi. 

 
Akın’a verilen karar ÇOMÜ Web Sitesi’nde yayınladı
ÇOMÜ Rektörlüğü tarafından Çanakkale halkına büyük hakarette bulunan Akın hakkında verilen soruşturma sonucu ÇOMÜ Resmi Sitesi’nde; “Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından açılan inceleme sonucunda, yine İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından soruşturma açılmasına karar verilmiş, görevlendirilen soruşturmacı, yürüttüğü soruşturma sonucunda raporunu tamamlamış ve rapor doğrultusunda Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Akın’a, 2547 sayılı yasa ve 657 sayılı yasa hükümleri dikkate alınarak disiplin cezası verilmiştir” şeklinde açıklandı.  
 
“Akın, Çanakkale ilini kastetmedi”
Ayrıca, Akın’ın savunmasına da yer verilen açıklamada; “Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Akın, savunmasında 12 Haziran 2014 tarihli Türkiye’de cami kapatma-satma uygulamalarına zemin hazırlayan bir hukuki belgeden bahsetmiştir. Daha sonra zaman içerisinde bazı camilerin satıldığını, satın alan kişi veya kuruluşlar tarafından amacı dışında kullanıldığını belirtmiştir. Verdiği örnekler bağlamında ‘bu dahi yapıldı’ anlamında tepki çeken örneği verdiğini, ancak bu örneği Çanakkale ile bağdaştırmak niyet ve düşüncesinin olmadığını, canlı yayın akışından kaynaklı hızlı ifadeler sonucunda Çanakkale kastediliyormuş gibi anlaşıldığını ifade etmiştir. Özetle, söz konusu ifade ve cümleleri özel olarak seçmediğini, tamamen canlı program akışından kaynaklanan bu ifadelerin hiçbir kişi, kurum veya toplumun bir kesimini hedef almadığını, özellikle de Çanakkale’nin bu eylemlerin yapıldığı bir şehir olarak kastedilmediğini belirtmiştir” ifadeleri yer aldı. 
 
“İktidarı eleştirdiği için işinden olan akademisyenler varken, Akın’a ödül verildi”
Akın hakkında verilen cezaya tepki yağdı. Vatandaşlar Akın’a verilen cezaya yönelik ‘Ödül gibi ceza’ yorumunda bulundular. Aynı zamanda CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek yaptığı açıklamada “YÖK ve 18 Mart Üniversitesi yönetimi hesap verecek” dedi. Erkek; “Memlekette iktidarı eleştirdiği için işinden olan akademisyenler varken, bu kişiye ödül gibi ceza veren YÖK ve 18 Mart Üniversitesi yönetimi hesap verecek. Demek ki YÖK ve 18 Mart Üniversitesi yönetimi camilerin genelev yapıldı yalanını doğru buluyor” ifadelerini kullandı. 
 
“Olayı geçiştirmişler”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’da Akın’ı her Belediye Meclis toplantısında gündeme getirerek, soruşturmaların takipçisi olacağını belirtmişti. Başkan Gökhan, son Belediye Meclis toplantısında Akın hakkında sert sözler kullanarak; “Bir k… vardı biliyorsunuz. Adı Abdullah Akın. Ben hakaret etmiyorum. Genelde bu lafı söyleyen o. Bu adama hala idari soruşturma yapılıyor. Bir gün üniversiteye Sayın Rektörü ziyarete gideceğiz. Gelmek isteyen olursa ‘ Belediye meclis üyeleri, herkesle’ beraber gideriz. Kentimizin namusunu kurtarmak zorundayız. Biz, k… değiliz arkadaş. Bir camiyi genelev yapacak kadar ahlaksız adam değiliz. Kim koruyor bu adamı. Hani FETÖ bitmişti. Demek ki bitmemiş. FETÖ devam ediyor. İşte aynısını yapıyorlar.  Balyoz, Ergenekon ne varsa hepsi aynı. Yalan söyle çamur at. Bu hepimizin namusu. Bu adam kim tarafından korunuyor ve kollanıyor. Bu Abdullah Akın denilen adam için gerek Savcılık, tarafından gerekse üniversite tarafından gerekli soruşturmasının bir an önce bitmesini talep ediyoruz. Bitmelidir…” ifadelerini kullanmıştı. Başkan Gökhan dün verilen cezayla ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptığı açıklamada ise; “Ben savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. Onu bekliyorum. Çanakkale halkı adına suç duyurusunda bulunacağım. Verilen cezaya bakılarsa olayı geçiştirmişler. Unutturmaya çalışıyorlar. Bunun için de biz sonuna kadar hakkımızı arayacağız. Özür dileyecek. Kamuoyu önünde özür dileyecek. Mecliste dile getirdiğim Rektörlük ile görüşmeye ise seçim sonunda bakacağız” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş