havadurum

"Çocuk hakları için seferber olunmalı"

905

 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin imzalanmış olunmasının ardından, her yıl 20 Kasım’da kutlanan “Dünya Çocuk Hakları Günü’ne dair açıklamalarda yapıldı. CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, TBMM’de Türkiye’deki çocuk hakları ihlallerine yönelik konuşma yaparken, Çanakkale Eğitim Sen Şubesi ise geçtiğimiz hafta sonu şube binasında çocuklarla etkinlik gerçekleştirdi. Aynı zamanda Eğitim İş Sendikası ile İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi tarafından açıklama yapıldı. Açıklamalarda çocuk hakları ihlallerinin artarak devam ettiği ifade edilirken, çocukların, beslenme, barınma ve eğitim… gibi temel ihtiyaçlarının bir an önce karşılanması ve çocukların koruma altına alınması gerektiği vurgulandı. 

 
Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısı ile yayınlanan mesajlar şu şekilde;
 CHP Milletvekili Muharrem Erkek; “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin imzalanmış olunmasının ardından, her yıl 20 Kasım’da kutlanan “Dünya Çocuk Hakları Günü’ne dair sözleşmede hüküm altına alınan çocuk haklarına dair düzenlemeleri yerine getirmek öncelikli görevimizdir. Sadece savaş ve yoksulluk mu çocukların haklarını vuruyor? Elbette hayır! Çanakkale’de planlanan termik santrallerin tamamı bitirilirse, kentimizde, ülkemizde ve dünyada çocuklarımız nasıl bir çevrede büyüyecek? Hangi temiz gıdayı yiyecek, hangi kanserojen olmayan havayı soluyacak, suyu içecek? Geleceğimizi doğrudan etkileyecek işlere girişilirken kısa vadeli maddi hesap yapanlar, yarını yönetemezler, geleceği belirleyemezler. Gelecek kuşakların kötü andıkları geçmişleri olmaktan öteye de gidemezler. Çocukların haklarının teslimi noktasında daha çok mesafe kat etmemiz gerektiği doğrudur, ama bu başarılamaz değildir. Yeter ki onlara yarının büyükleri gibi davranalım, onların önlerini açalım. Yalnız bunun için çok çalışmalıyız. Şöyle ki 2016 yılında ülkemizde evlenen her 100 kişiden 18`inin çocuk olduğu, son 10 yılda ise 482 bin kız çocuğunun evlendirildiği, 2016 yılında 56 çocuğun iş kazaları sebebiyle hayatını kaybettiği, son 10 yılda çocukların cinsel istismarının yüzde 700 arttığı, her yıl değişen eğitim ve sınav sistemleriyle çocuklarımızın eğitim hakkını kaliteli olarak almaktan uzaklaştırıldığı düşünülürse Türkiye’de çocuk hakları konusunda büyük bir seferberlik başlatılması gerektiği kesindir. Seferberlik bilincini yerleştirmesi insancıyla Dünya Çocuk Hakları günü kutlu olsun.”
 
“Türkiye’deki çocuklar en temek haklardan yoksunlar”
Eğitim Sen Çanakkale Şubesi; “Türkiye’de çocuklar en temel haklardan yoksunlar. Uygulanan politikalar Türkiye’de çocuk haklarının sadece kâğıt üzerinde kaldığını ortaya koymaktadır. En kısa sürede çocuk ihmalini ve istismarını önleyici politikalar geliştirilmeli ve bu konuda yetersiz olan hukuki düzenlemeler yapılmalıdır. Okulların fiziksel yapıları çocukların gelişim özelliklerine uygun hale getirilmeli, okullara yeterli ödenek sağlanmalıdır. Tüm çocukların laik, parasız, nitelikli ve kamusal eğitim alması için gereken adımlar en kısa zamanda atılmalıdır. Çocuk Hakları Sözleşmesinde çekince konulan maddeler kabul edilmelidir. Çocuk Hakları Sözleşmesi temelinde demokratik, eşit ve özgürlükçü politikalar üretilmelidir. Çocuk cezaevleri kapatılmalıdır. Aradan geçen onca yıla karşın Dünyada ve Ülkemizde çocukların ‘hak’lar bakımından en fazla mağdur edilen kesim olduklarını bilmenin burukluğu ile tüm çocukların ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’nü kutluyor; bütün çocukların özgürce yaşayabileceği bir Dünya yaratmanın tüm eşitsizliklere ve ayrımcılıklara karşı mücadeleden geçtiğini bir kez daha haykırıyoruz.”
 
“Çocuklarımızın eğitim ve sağlık hakkından eşit koşullarda yararlanmalı”
Eğitim İş Çanakkale Şubesi; “Çocukların yetişkinlerden daha farklı ihtiyaçlara ve haklara sahip olması gereğinden yola çıkan BM, bu sözleşme ile çocuk haklarını güvence altına almayı hedeflemiş ve taraf devletleri 54 maddeden oluşan sözleşme maddeleri gereğince kendi iç hukuklarında değişim yapmaya zorlamıştır. Ancak aralarında Türkiye’nin de bulunduğu toplam 196 ülke tarafından imzalanan sözleşmenin, yalnızca kağıt üstünde kalan bir metin olmaktan öteye geçemediğini her geçen gün bir başka örnekle kanıksamaktayız. Nüfusunun yaklaşık yüzde 35’ini çocukların oluşturduğu ülkemizde, onların fiziksel, zihinsel, eğitsel ve duygusal gelişimlerine zarar veren uygulamalar ne yazık ki her geçen yıl artmaktadır. Türkiye, cinsiyet, din, dil, ırk ve sosyal statüye bakılmaksızın çocukların güvenli ve sağlıklı koşullarda barınması, eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanması ilkeleri üzerine kurulan sözleşmenin gereklerini yerine getiremeyen ülkeler arasındadır. Tüm çocuklarımızın eğitim ve sağlık hakkından eşit koşullarda yararlandığı, her türlü istismar ve baskıdan uzak gelişimlerini sağlayabildikleri bir ülke hepimizin ortak özlemi olmalıdır. Eğitim-İş olarak şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm çocukların eğitim hakkı başta olmak üzere en temel haklarını korumak ve geliştirmek için mücadele etmeye devam edeceğiz.” 
 
“Çocuk Haklarıyla Çocuktur”
İHD Çanakkale Şubesi; “Çocuk Haklarına dair Sözleşme öncelikle taraf devletlere, ailelere, topluluklara, gençlere, öğretmenlere, sağlık çalışanlarına, güvenlik görevlilerine çocuklarla ilgili asgari sorumluluklar veren, davranış biçimleri öngörür. Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin imzalanmasından sonra Ülkemizde çocuk haklarının korunması ve geliştirilmesi konusunda etkili ve bütünlüklü bir yasal mevzuat oluşturulamamıştır. Çocuk Haklarının korunması ve geliştirilmesinin önündeki engel ve sorunlar önemli oranda tespit edilmekle birlikte çözümler genellikle palyatif, aktüel ve sadece resmi birimlere intikal etmiş olaylarda yapılacak iş ve işlemlerle sınırlı kalmıştır. Çocuklarla ilgili riskleri önceden tespit edecek ve riskleri önleyecek mekanizmalar ve politikalar henüz oluşturulamamıştır. Ulusal düzeyde Anayasa dahil on civarındaki yasal mevzuatta çocuklar hakkında düzenlemeler dağınık bir şekilde yer almakta olup; çocuklarla ilgili iş ve işlemlerde neyin esas alınacağı çoğu zaman bilinememekte ve verilen kararların önemli kısmında çocuklar yeniden hak ihlaline uğramaktadır. Çocuk Haklarını düzenleyen bütünlüklü bir ‘Çocuk Hakları Temel Yasası’ çıkarılarak mevzuat karmaşası en kısa sürede giderilmelidir.”    
(Eren Aşnaz)
Paylaş