havadurum

"Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırmalıyız..."

3887

CHP İl Başkanlığı tarafından "Örgüt İletişim Toplantısı" düzenlendi. Eski SHP Genel Başkanı ile Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yapmış isim Murat Karayalçın`ında davet üzerine katıldığı toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural ile ilçe ve belde parti ve belediye bakanları katıldılar. Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Erkek, toplantı öncesi konuşma yaparak CHP`nin Türkiye tarihinde üç büyük dönüşüme imza attığını ve dördüncü büyük dönüşüme de imza atması gerektiğini belirtti. Cumhuriyetle egemenliğin millete verildiği, demokrasi ve çok partili rejime geçiş yapıldığı ve Türkiye`nin sosyal devletle tanıştırıldığını ifade eden Erkek; "Dördüncü büyük dönüşüm genel başkanımızın sıklıkla vurguladığı Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırmak olacak" dedi. Cumhuriyet`in 2`inci yüzyılına girmesine çok az kaldığını ifade den Erkek, "Birinci yüzyılda çok önemli değişimler ver devrimler gerçekleştirildi ama maalesef Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıramadık. 2023`te Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırarak yüzyıl önce olduğu gibi, hem bölgemizde hem dünyada sayın bir yere sahip olmalıyız" dedi. 

"Üç büyük dönüşüme imza attık"
Milletvekili Erkek konuşmasında; "Üç büyük dönüşüme imza attık. Birincisi Cumhuriyeti kurduk egemenliği halka verdik.11 yıl aralıksız bir savaşın sonunda `küllerinden doğan bir laik Cumhuriyet ve egemenliğin ulusa verilmesi...` birinci dönüşüm buydu. İkinci dönüşüm `demokrasiye ve çok partili hayata geçiş`, bunu da CHP gerçekleştirdi. Üçüncü büyük dönüşüm ise `Türkiye`yi sosyal devletle tanıştırdık`. Özellikle tüm dünya güçlü sosyal devletin önemini gördü. Şimdi dördüncü büyük bir sosyal dönüşümün arifesindeyiz. Bugün Türkiye hepimizin bildiği gibi maalesef mutlakiyete doğru büyük bir geri adım atmış durumda. Dördüncü büyük dönüşüm Genel Başkanımızın sıklıkla vurguladığı Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırmak olacak. Demokratik bir hukuk devletini tesis etmek zorundayız. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına çok az bir zaman kaldı. 2023`te Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına adım atacağız. Birinci yüzyılda çok önemli değişimler ve devrimler gerçekleştirildi ama maalesef Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıramadık. Onun için büyük dönüşümün arifesindeyiz son kurultayımızda hepimizin oy birliği ile kabul etiği `2`inci yüzyıla çağrı beyannamesi`, Siyasi perspektifimiz ve yol haritamız bu beyanname olacak. Bu büyük dönüşümün arifesinde artık hepimiz özgürlükçü demokrasiyi yerleştirmek zorundayız. Bunu yaşayamadığımız için bugün ekonomik krizlerde, siyasi krizlerde Türkiye`nin temel sorunları eğitimde, adalette derinleşiyor" dedi. 
"1923`te olduğu gibi 2023`te de biz örnek olmalıyız"
Konuşmasında "Yüzyıl önce olduğu gibi aslında çok büyük bir görev ve sorumluluğumuz var" ifadelerini kullanan Erkek; "Yüzyıl önce 1923`te bir Cumhuriyet kurduk ve bu Cumhuriyet, yeni Türkiye dünya devletleri arasında çok saygın bir yere sahip oldu örnek oldu. Tüm dünyaya, mazlum uluslara örnek oldu. Laik bir Cumhuriyet kurmuştuk, egemenliği halka vermiştik ve önemli atılımlarla modernleşme ve aydınlanma idealleri gerçekleşiyordu. Bugünde Türkiye olarak dünyaya örnek olmak zorundayız. Dünyada ters bir dalga esiyor, dünyada maalesef popülist söylemler, politikalar yaygınlaşıyor. Dünyada maalesef birçok ülkede otoriterleşme yükseliyor ve biz 2`inci yüzyıla adım atarken, Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırarak yüzyıl önce olduğu gibi, hem bölgemizde hem dünyada sayın bir yere sahip olmalıyız. Demokratikleşme hamlemizle, devleti demokratikleştirerek, siyaseti demokratikleştirerek yüzyıl önce 1923`te olduğu gibi 2023`te de biz örnek olmalıyız" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş