havadurum

"Demokrasi ve Adaleti tekrar yaşatacağız"

1013

 CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek dün Truva Otelde basın mensupları ile bir araya geldi. Türkiye ve Çanakkale’de son dönemde yaşanan gelişmeler ile ilgili açıklamalarda bulunan Erkek, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Konuşmasına Şemdinli’de şehit olan 8 askeri anarak başlayan Erkek, “referandumda evet çıkarsa terör bitecek” diyenlerin bir an önce istifa etmesi gerektiğini belirterek; “Sabaha karşı Hakkari’de Şemdinli’den 8 şehidimiz olduğu bilgisi geldi. Maalesef toplumsal barışımızın çok ciddi tehdit altında olduğu bir dönemdeyiz. Türk’ü, Kürt’ü, Çerkez’i, Laz’ı ile herkesin yüreğine ateş düşüyor. Çok üzgünüz ama şehitlerimizin gelmesi maalesef son bulmuyor. Evet çıkarsa terör bitecek şehit haberleri gelmeyecek diyenlerde bu haberlerden sonra birazcık onurları varsa istifa etsinler.  Vicdanları rahat mı? Merak ediyorum” dedi. 

 
“Çanakkale halkı Cumhuriyet’e ve Başkanına sahip çıktı”
29 Ekim’de düzenlenen fener alayından Çanakkale halkının Başkanına ve Cumhuriyete sahip çıktığını belirten Erkek; “Cumhuriyet Bayramımızı 29 Ekim akşamı Çanakkale halkı ile beraber kutladık. Çanakkale tarihinin en büyük fener alayını birlikte gerçekleştirdik. 20 binin üzerinde Çanakkaleli Cumhuriyetine sahip çıktı. Seçtiği Belediye Başkanına sahip çıktı. Yerel demokrasiye darbe vurmak isteyenlere, Atatürk Cumhuriyeti ile hesabı olanlara çok güzel bir cevap verdi. 18 Mart’ta Çanakkale olarak çok daha kalabalık, güçlü, coşkulu ve kararlı olacağız. Çanakkale halkı ile birlikte tarihimizin en önemli zaferlerinden biri olan 18 Mart Deniz Zaferi’ni de Çanakkale ruhuna uygun bir şekilde kutlayacağız. Halkımıza hitap edip, düşüncelerimizi paylaşacağız. Çanakkale Türkiye’nin batıya bakan aydınlık yüzüdür. Çanakkale halkıda iradesine her zaman sahip çıkmıştır” dedi.  
 
“Maden ve termiğe izin vermek Çanakkale’ye ihanettir”
Son dönemde gerçekleştirilmek istenen maden ve termik santral projelerine karşı kurumların ve iktidar milletvekillerinin tepki göstermesi gerektiğini belirten Erkek, Siyanürlü altın için ruhsat verilmesinin Çanakkale’ye ihanet olduğunu ifade ederek; “Çanakkale Milletvekilleri olarak temel görevimiz toprağımızı, havamızı, suyumuzu korumak. Burada en büyük görev iktidar milletvekillerine düşüyor. Ülkeyi onlar yönetiyor, ama yönetmiyorlar. Sanayide ipotek konulduğu için AKP Milletvekilleri ’de Saraydan ne talimat verildiyse o doğrultuda hareket etmek zorunda kalıyorlar. Hiç kimsenin itiraz etme cesareti yok. Kaz Dağlarında altın madenciliği faaliyetleri, Biga Yarımadasında ve birçok ilçede Termik Santral projeleri Çanakkale’deki verimli topraklarımızın, yeraltı sularımızın hepsini tehlikeye atıyor. İktidar Milletvekilleri ise hiç bir şey yapmıyor ve yapamıyorlar. Çünkü haklı gerekçelerle itiraz ettikleri zaman siyasi istikballeri de tehlikeye girer diye düşünüyorlar. İlimiz ve kentimizin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajının koruma sahası içerisinde Kanadalı Alamos Şirketi, siyanürlü altın madeni işletmeciliği için Çanakkale İl Özel İdaresine Gayrı Sıhhi Müessese ruhsatı almak için başvurdu.  Bu ruhsat verilirse Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı ve yeraltı sularımız ciddi tehdit altına girecek. Çanakkale tarih, kültür ve turizm kentidir. Tarıma dayalı sanayisi ile önemli bir kenttir. Ben bir kez daha Çanakkale Çevre İl Müdürlüğünü, Çanakkale Valiliğini ve AKP Çanakkale Milletvekillerini göreve ve sorumluluğa davet ediyorum. Bu ruhsat verilmemeli. Atikhisar barajımızın üstünde siyanürlü altın madenciliği işletmesine yol açılması Çanakkale’ye ihanettir. Bunu da yakından takip ediyoruz. Gündemde, Agonya’nın en verimli toprakları üzerinde kurulmak istenen Çırpılar Termik Santrali projesi var. Devlet tarafından buraya gölet, su kanalları gibi ciddi yatırımlar yapıldı. Yenice’de herkes çok tedirgin. Birçok muhtar ve konuyu yakından takip eden kişi Tarım ve Köy İşleri Bakanımızdan randevu istediler ama hala verilmedi. Devam eden süreçte de ÇED onayı çıkacak gibi duruyor. İktidar Milletvekilleri yine parmaklarını dahi oynatmıyorlar. Çanakkale’nin doğasını korumakla sorumlu hissetmiyorlar. Yeteri kadar termik santrali zaten faaliyettedir Bizim suyumuz, güneşimiz yenilenebilir enerji için yeterlidir. Bu süreci de yakından takip ediyoruz. Ancak İktidar Milletvekillerinden bu konuda tepki bekliyoruz. Tabi Yenice ve Çanakkalelilerin bu konuda demokratik tavır koyması gerekir” dedi. 
 
“GESTAŞ kimsenin çiftliği değildir”
GESTAŞ hakkında yayınlanan Sayıştay Raporlarına değinen Erkek, GESTAŞ’ın kamu malı olduğunu söyleyerek; “Kentimizde sorunlar büyüdü. Çanakkale halkının vergi ve parasını yakından ilgilendiren konular var. Örneğin GESTAŞ, bu şirket bir anonim şirkettir ama kamu malıdır. GESTAŞ, AKP’nin çiftliği değildir. Bugün GESTAŞ’ta çalışan birçok kişinin hizmetleri ile alakası olamayan alanlarda çalıştırıldığını görüyoruz. Bütün masrafları karşılanan araçların belli kişilerin makam aracı olarak kullanıldığını görüyoruz.  Çanakkale halkıda bizlerde bu konuyu yakından takip diyoruz. Birileri GESTAŞ’ı herhalde kendi şirketi gibi, iktidarının çiftliği gibi görüyor. Ama bu böyle devam etmeyecek. Çanakkale halkı zamanı geldiğinde bunlara da en güzel cevabı verecek” dedi. 
 
“Belediye Başkanını konuşturmamak kimsenin haddi değildir”
TURSAB Seyahat Acenteleri Birliği tarafından düzenlenen 81 ildeki seyahat acenteleri toplantısında Çanakkale Belediyesinin desteğine rağmen, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a söz hakkı verilmediğini, kimsenin böyle bir şeye kalkışmaya hakkı olmadığını ifade eden Erkek;  “Çanakkale’nin vizyonu turizm kentidir. Ama eğer gerçekten turizm istiyorsanız önce ülkenin itibar ve saygınlığını arttıracaksınız. Turizm böyle gelişir. Dünyada yalnızlaşarak turizmi geliştiremezsiniz.  Yanılmıyorsam 21 Ekim’de Troia Ören yerinde gerçekleştirilen toplantının bütün organizasyonunu belediyemiz yaptı. Ören yerinde ki toplantı da verilen kokteyle kadar bütün organizasyonunu Çanakkale Belediyesi yaptı. Akşam yemeklerini belediyemiz verdi. Vermelidir de. Ancak ören yerindeki konuşmalara baktığımızda Çanakkale Belediyemizin olmadığını gördük. Bunun üzerine bana yapılan daveti de geri çevirdim. Çanakkale halkının seçtiği belediye Başkanı hangi siyasi partiden olura olsun ‘2018 Troia Yılı’ ile ilgili böylesine önemli bir toplantıda kimin talimatı ile konuşturulmuyorsa. İşte 29 Ekim’de onun cevabını herkes gördü. Çanakkale Belediye Başkanını konuşturmamak kimsenin haddi değildir. Bunun kararı Çanakkale halkı verir. Bunun için Çanakkale ‘de görev yapan tüm yetkili arkadaşların, herkesin önce Çanakkale halkına saygılı olması gerekir.” dedi.  
 
“Seçilmiş kamu görevlilerini istifaya zorlamak suçtur”
Belediye Başkanlarının istifaya zorlanmasının Türkiye’de demokrasiye darbe olduğu ve en kısa zamanda yerel ve genel seçimlerin yapılması gerektiğinin altını çizen Erkek; “Genel Başkanımızın da vurguladığı gibi seçimlerin derhal yapılması lazım. Türkiye’de şu anda tam bir kaos yaşanıyor, yerel demokrasiye darbe yapılıyor. Türkiye’de şu anda seçmen iradesi gasp ediliyor. O zaman yapılması gereken tek şey seçimdir. Demokrasi tek başına sandık değildir. Ama temeli sandıktır. Türkiye bu şekilde gidemez. OHAL rejiminde demokrasi ve adalet tümüyle askıya alındı. Siz bir Belediye Başkanını istifaya zorlayamazsınız bu aynı zamanda suçtur. TCK’nın 119’uncu maddesini lütfen herkes okusun. Seçilmiş kamu görevlilerini istifaya olmak suçtur. Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı acaba resen soruşturma açtı mı? Çok merak ediyorum. Çünkü Balıkesir Belediye Başkanı kendisi ve ailesinin tehdit edildiğini söylüyor. Belediye Başkanlarında değişim isteniyorsa bunu halk yapar. Bu kişilerin FETÖ ile iştikakı varsa, yolsuzluklar varsa, ciddi delililer varsa görevden alırsınız. Hiçbir seçilmiş kamu görevlisini hiç kimse görevden alamaz bu demokrasiye vurulmuş ağır bir darbedir. Diğer partilerin Belediye Başkanlarını görevden almak için alt yapı ve zemin hazırlıyorlarsa bundan derhal vazgeçsinler. Bizim derdimiz Melih Gökçek, Balıkesir Belediye Başkanı değil. Onlar referandumda evet için çalışırken kendi sonlarını da hazırladıklarının farkında değillerdi. Tek adam rejimleri bir gün gelir herkesi vurur. Gökçek başarılarını uzun uzun anlatıp, yorgun olmadığını vurguladıktan sonra ‘emir demiri keser’ dedi. Sen liderine biat edeceğine Ankara halkına hesap vereceksin. Ya da korkuyorsun” dedi.  

“Milletvekillerinin kesinleşmiş hükmü yok”
Masum insanların tutuklu olduğunu ve Milletvekillerinin tutuklu yargılanmasının suç olduğunu açıklayan Erkek; “Gazetecilerimiz, meslektaşlarınız cezaevinde, Milletvekilleri cezaevinde, bilim insanları, araştırmacılar cezaevinde ya da üniversitelerden ihraç edilmiş durumda. Böyle bir tablo faşizan düzenlerde olur. Milletvekilleri tutuklu yargılanamaz. Yargılarsınız, hüküm kurarsınız, mahkeme kararı meclise geldiği anda Milletvekilliği düşer. Bugün cezaevindeki Milletvekillerinin hiçbiri hakkında kesinleşmiş bir ceza hükmü yok. Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlar. Bu durum nasıl oluyor? Bu faşist düzenlerde olur. Onun için önümüzdeki hem yerel hem de genel seçimler yapılacak. Yeni sistemde tek adamlar yürütmenin başı olacağı için bu seçimler çok çok önemli. Tek adam rejimi mi, demokrasi mi? Milletimiz bunun kararını verecek. Şu anda demokrasisiz bir Cumhuriyetimiz var. Biz Cumhuriyeti hukukun üstünlüğü ile taçlandırmak istiyoruz. Bu Cumhuriyet bunun için kuruldu. FETÖ gibi yapılır devleti ele geçirsin diye değil. Bizim mücadelemiz medeniyet, adalet ve demokrasi mücadelesi. Bu mücadeleyi de sürdürmeye devam edeceğiz diyorum” dedi.  
 
“Çanakkale Belediyesine Kayyum atamaya hiç kimse cüret edemez”
Gazetecilerin Cumhurbaşkanı’nın açıklamasını sorarak Çanakkale Belediyesine kayyum atanabilme ihtimalini sormasına; Çanakkale’ye kimsenin Kayyum atamaya hakkı olmadığını belirten Erkek;  “Kesinlikle olamaz. Normal şartlarda kesinlikle olamaz. Ama böyle bir şey olduğu anda herhalde bir Çanakkale Belediyesini ilk seçimlerde yüzde 70-80’lerle alırız diye düşünüyorum. Hangi gerekçe ile Kayyum atanacak. AKP’nin içinde şu anda büyük sıkıntı var. Bunu örtmek için başka belediyelere yöneldiklerini biz biliyoruz. İçişleri Bakanlığı talimatı ile birçok muhalif belediyede müfettişler var. Çanakkale Belediyesine Kayyum atamaya hiç kimse cüret edemez. Hakkı ve haddi değildir. Böyle bir hata yaparlarsa da Çanakkale halkının nasıl cevap vereceğini hep birlikte görürüz. Belediye Meclisi’nde ki tartışma siyasi bir tartışmadır. Bu, tarafları ilgilendirir. Eğer bir hakaret iddiası varsa Adliye’ye gidip müracaatını yapar. Ben hukukçuyum bu müfettişlerin konusu değil. AKP’de olduğu gibi hakaret ve tehdit varsa olur. Belediye Başkanlarının aileleri tehdit ediliyor. Eceabat Belediye Başkanı AKP’li bir Belediye Başkanı. Bu Başkan, meclis üyesini tehdit, hakaret ve darp ettiği gerekçesi ile ceza aldı ve bu ceza kesinleşti. Kesinleşmiş bir hükümden bahsediyorum. Şu anda hukuken Belediye Başkanlığı görevini yapamaz. 10 ay hak mahrumiyeti var. Kimler koruyor. Eceabat’ta bir siyasi partinin mensup kadınlara hakaret ettiği gerekçesi ile ceza aldı. AKP teşkilatı ne yapıyor? Mecliste hakaret ve tehdit olmamıştır yaşanmaması gereken bir olay yaşanmıştır. Bunları neden yazmıyorsunuz. Bunları herkes biliyor. Çanakkale AKP teşkilatı ne yaptı? Mahkeme kararları var” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş