havadurum

"Denizi elbirliği ile öldürdük"

771
Müsilaj tehdidi devam ederken Berfin Adıcan isimli bası mensubunun müsilaj haberi için Çanakkale Boğazı`nda yaptığı dalış müsilaj kirliliğinin boyutunu gözler önüne serdi. Çanakkale Boğazı Havuzlar Koyu`nda 20 metreye kadar dalan Adıcan, 5-10 -18 ve 20 metre derinliğindeki görüntüleri paylaştı. Paylaştığı görüntülere yorumlarda bulunan Adıcan, 5 metreden sonra hiçbir canlının olmamasına çekti. 20 metrede ise müsilaj görüntüleri paylaşan Adıcan; "20 metreye kadar müsilaj yok" diyen sayın yetkililere sesleniyorum, bu deniz çayırlarının üzerindekiler ne?" dedi. 
 
Adıcan, Çanakkale Boğazı derinliklerinden paylaştığı görüntülere şu yorumlarda bulundu; "Bugün Çanakkale Boğazı`nda müsilaj haberimiz için gerçekleştirdiğimiz dalışta 17.1 metreden bir an... Geçmiş olsun arkadaşlar, el birliğiyle bir denizi öldürdük. Durumun vehametini anlamanız için küçük bir kesit paylaşıyorum."
"5 metreden sonra yukarısı görünmüyor"
"Görüntülerin tamamını verdiğimizde durumun ne kadar beter olduğunu daha da iyi görebileceksiniz. Gerçekten korku seti gibi çok doğru, 5 metreden sonra yukarısı görünmüyor, aşağılara indiğinizde zaten ne kadar korkunç olduğu daha da iyi anlaşılıyor. Birbirimizi göremedik müsilajdan."
 
"10 metrede bir balık görebiliyor musunuz?"
"Abarttığımı düşünenler olacaktır, burası Çanakkale Boğazı Havuzlar Koyu, yaklaşık 10 metre... Boğazımızın durumu işte bu kadar kötü. Burada iddia edildiği gibi tutulacak, yenilecek bir balık görebiliyor musunuz?"
"Kıyafetlerimiz müsilajla kaplandı."
"Çanakkale Boğazı`na yaptığımız 18 metrelik dalıştan diğer müsilaj görüntüleri... Dalış sırasında dalgıç kıyafetlerimiz müsilajla kaplandı. 5 metreden 18 metreye kadar gördüğüm nadir canlılardan biri denizyıldızıydı, o da müsilajla kaplanmış..."

"Görüntülerin sorumlusu para hırsı olan insanlar"
"Ama elbette ki bu cinayetin başlıca sorumlusu para hırsından gözü dönen sözde iş insanları ve buna susan siyasiler. Sadece daha bilinçli olup hesap sorabilseydik bu siyasetçilerden demeye çalıştım." 
 
"20 metreye kadar müsilaj yok diyen sayın yetkililere sesleniyorum"
"Deniz çayırları, deniz ekosisteminde oksijen üretiminde çok büyük bir yer tutuyor, ama durum bu. Bize, "20 metreye kadar müsilaj yok" diyen sayın yetkililere sesleniyorum, bu deniz çayırlarının üzerindekiler ne?"
(Eren Aşnaz)

 

Paylaş