havadurum

"Doğamız ve suyumuz bizim yaşam kaynağımız"

1182

 Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik A.Ş, Çanakkale’nin tek içme ve sulama havzası olan Atikhisar Havzası’nda yapılmak istenen ‘metalik altın madenciliği işletmesine’ geçmek için beklenen son izin olan ‘işletme iznini’ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan aldığını duyurmuştu. Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Yürütme Kurulu tarafından farkındalık yaratmak amacı ile sosyal medyadan, “#KazdağlarıHepimizin” hastagı ile kampanya başlatılmış, kampanya ile ilgili yapılan açıklamada; “Kanadalı Alamos Gold şirketi Türkiye’de ki işletmesi olan Doğu Biga Madencilik ile Kirazlı Balaban mevkii ve Bayramiç Cazgırlar köyü arasındaki sahada metalik madencilik çalışmalarına devam ediyor. Bahsi geçen bu alan, yaklaşık 3 bin 500 ha alan olup, bugüne kadar karaçam ağaçlarına, meşelere ve doğal yetişmiş makilik orman örtüsüne ev sahipliği yapmıştır. Hayvanların, börtü böceğin, mikroskobik ama ekosistem için önemi tartışılamaz küçük canlılar için yaşam alanı olmuştur. El değmemiş, etrafında hiçbir yerleşim alanının olmadığı, doğal bir su toplama havzasıdır. Oysa bugün on binlerce ağaç katledilmiştir. Yaşayan bir canlı türü kalmamıştır ve yaşam adına en vahim sonuçlardan biri olan su da korkarız ki yakında kalmayacaktır” ifadelerine yer verilmişti.  Siyasiler başta olmak üzere, binlerce duyarlı vatandaş Atikhisar için sosyal medyada başlatılan kampanyaya destek verdi.  Sosyal medyadan başlatılan kampanyaya CHP Genel Sekreteri, Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay tarafından yapılan destek açıklamalarında Çanakkale’nin toprağına, suyuna ve doğasına sahip çıkılacağı belirtilerek, “#KazDağlarıHepimizin” denildi. Konuyla ilgili gazetemiz Çanakkale Olay’a açıklamada bulunan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, son gelişmeleri Çanakkale Belediyesi Çevre Komisyonu ile değerlendireceklerini, farkındalık yaratmak için çalışmalara başlayarak hukuki sürecin takipçisi olacaklarını söyledi. 

 
“Beslendiğimiz toprağa; yeşile, maviye sahip çıkıyoruz”
Atikhisar barajının beslediği doğaya sahip çıkacaklarını belirten Milletvekili Erkek; “Çanakkale’mizin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar barajımıza, soluduğumuz havaya, beslendiğimiz toprağa; yeşile, maviye sahip çıkıyoruz. Binlerce yıldır varlığını koruyan, Mitolojide ‘bin pınarlı İda’ olarak var olan, binlerce canlıya ev sahipliği yapan #KazDağlarıHepimizin. Sadece Çanakkale`nin değil, insanlığın ortak mirası olan #KazDağlarıHepimizin” dedi.  
 
“Kazdağlarını altıncı şirkete teslim etmeyeceğiz”
Kazdağlarını altıncı şirketlere teslim etmeyeceklerini ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Mutluay; “Yaşam hakkımız İçin Susma! Kazdağlarını Kanadalı bir şirkete ve işbirlikçilerine teslim etmeyeceğiz. Kazdağı`nda geç olmadan vahşi madenciliğe son verilmelidir. Sağlıklı gıdaya, temiz suya ve havaya ulaşmak hepimizin hakkı. Maden şirketlerine Kazdağlarını teslim etmeyeceğiz! Bu değer, bu doğa, bu güzellik.... KazDağlarıHepimizin”  dedi.
 
“Kamuoyu yaratmak için çaba göstereceğiz
Son gelişmeleri Çevre Komisyonu ile görüşerek değerlendireceklerini belirten Başkan Gökhan; “Atikhisar’da yapılmak istenen siyanürlü metalik altın madenciliği için izin verildi. Bizlerde son duruma bakacağız. Konuyla alakalı Belediyemizin Çevre Komisyonu ile görüşeceğiz. Daha sonra konuyla ilgili kamuoyu yaratmak için çaba göstereceğiz. Hukuki sürece başvuruyoruz. Bunlar artık iyice küstahlaştılar. Kimseyi dinlemiyorlar. Konuyla ilgili ne Valisi ne Milletvekili kimse dinlemiyor. Vatandaş da ne yazık ki çok fazla duyarlılık göstermiyor. Ancak risk tepemizde dikiliyor. Hem ormanlar mahvediliyor, hem de Çanakkale’nin tek içme ve sulama suyumuz risk altına giriyor. Neresinden bakarsanız sıkıntı var. Söylediğim gibi Çevre Komisyonumuzla görüşeceğiz, hangi aşamada durum nedir buna bakacağız ve ne gerekiyorsa elimizden geleni yerine getireceğiz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş