havadurum

"Doların yükselmesi seçimden kaynaklanıyor"

1401

 

Dün, dolar ve euro’da yaşanan yükseliş esnafı ürküttü. Vatandaş, ‘Dolar, Altın ve Euro’da yaşanan anormal yükselişi şaşkınlıkla izledi. Esnaf ise,  doların, altının ve euro’nun yükselmesiyle işlerin olmadığı kadar kötüye gittiğini söyledi. Gazetemiz Çanakkale OLAY’a piyasaları değerlendiren esnaf, dün yaşanan yükselişin, yaklaşan 24 Haziran seçimleriyle ilgili olabileceğini söyledi. Kuyumcu Mehmet Ali Arslan, altın, dolar ve euro’nun yükselişini Japonların önceki gece yüklü dolar satışı yapmasına bağladı.

“Hükümet faiz arttırırsa dolar düşecektir”

Piyasalardaki yükselişi değerlendiren Kuyumcu Arslan; “Altın ve kur, şuan en yüksek zirvesini yaşıyorlar. Altının gramı şuanda 202 lira seviyelerinde. Dolar, altın ile direk bağlantılı olduğu için dolar yükseldikçe haliyle altın da artıyor. Dolar ve altının onsu altının iki bileşenidir. Dolar, ilk olarak 4,92’yi gördü ama Merkez Bankasının müdahalesi ile 4,80 seviyesine geriledi. Japonlar, dün akşam saatlerinde yüklü bir dolar satışı yapmışlar. Bu da doların yükselmesinin sebeplerinden biri olabilir. Şuanda vatandaşın konuştuğu şey, direk olarak seçim. Vatandaş seçimi bekliyor. Seçim atlatıldıktan sonra ne olur onu tahmin edemiyoruz. Vatandaş bu seviyelere alıştırılırsa altın, bu seviyelerde kalabilir. Tabi seçimden sonra hükümet değişmezse biraz daha düşebilir. Tabi bu hükümetin elinde bir şey. Eğer hükümet faiz arttırırsa dolar düşecektir ama hükümet faiz arttırmaya karşı” dedi.
  
 
“Doların düşmesi, işlerimizi kötü etkiledi”
Piyasaların durumunu değerlendiren esnaf Hasan Pınar, kur yükselmesiyle işlerin daha da kötüye gittiğini söyleyerek; “Kurların yükselişi işlerimizi çok kötü şekilde etkiledi. Yani çoğu esnaf işlerini dolarla hallediyor.  Telefon tamiri 20 lirayken şimdi 30 lira oldu. Standart telefon kılıfları vardı 15 liraya ama şimdi bu kılıflar 20-25 lira olacak. Vatandaş fiyatlara alışmış durumda ama bir gün içerisinde doların ve euronun bu denli artışı çoğu esnafın işlerini çok kötü bir şekilde etkileyecek. Şuan yaz sezonuna giriyoruz. Kış sezonunda olsaydık durum daha da kötü olabilirdi. Bu gelişmeler seçim arifesinden de kaynaklanıyor olabilir. Seçimi atlattıktan sonra ne olur orasını bilemiyorum” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş