havadurum

"Dünya Çevre Günü için Adalet Heykeli'nde buluşuyoruz"

2047

 Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu 1 Haziran – 5 Haziran Çevre Haftası dolayısı ile yapılacak basın açıklamasına davet etti. Şu ana kadar salgına kapsamında düzenlene tüm kurallara uyulması adına özen gösterildiği belirtilen açıklamada, özel günlerde yapılan kutlamalara bu kez de çevre için katılım çağrısında bulunuldu. Yapılan açıklamada; “1 Haziran – 5 Haziran tarihleri arasını Çevre Haftası ilan ediyor ve 5 Haziran Cuma günü, gençlerimizin ve çocuklarımızın da dışarı çıkabileceği izin saatini gözeterek “Kazdağları İçin Adalet” sloganıyla Çanakkale Adalet Heykeli önünde saat 14:30’da yapacağımız basın açıklamasına davet ediyoruz. Sosyal mesafe kuralları gözetilerek ve kişisel maskelerimizi yanımızda bulundurarak Adalet Heykeli önünde buluşuyoruz” denildi. 

Açıklamada; “Su ve Vicdan Nöbeti  Koordinasyonu olarak, Covid-19 tedbirleri kapsamında milli bayramlarda ve özel günlerde yaptığımız balkondan anma ve kutlamalarına, 1 Haziran ve 5 Haziran tarihleri arasında bu kez  de Dünya Çevre Günü  için yapılması adına Çanakkale halkını davet ediyoruz.  İsterseniz bez bir pankartla, isterseniz çocuklarınızın yapacağı resimlerle bu etkinliğe katılabilirsiniz. Covid-19 vakasının Türkiye’de görüldüğü ilk vaka tarihi olan 11 Mart 2020 tarihinden itibaren her birimiz bilimsel açıklamalara kulak vererek ve Bakanlığın açıklamalarına inanarak, #EVDEKAL tedbirini onayladık, benimsedik, uyguladık ve yönetimlerinde olduğumuz sivil toplum kuruluşları üzerinden de uyarılara uyulması konusunda çağrılar yaptık. Süreci sekteye uğratacak şekilde değil tam tersine destekleyici ve birlikteliğe özen gösterici şekilde davranmaya dikkat ettik. Çünkü bizler Su ve Vicdan Nöbetinin başladığı ilk günde de dile getirdiğimiz gibi “yaşam savunucusuyuz”. Öncelikle insan sağlığını, yaşamı korumaya çalışmakta ve doğa ile bütünlüğümüzü kabul etmekteyiz.  Yaşanılan süreç gösterdi ki “doğayı tahrip etmek” kamusal bir fayda yaratmamaktadır. Süreç gösterdi ki bir kelebeğin uçuşu bütün dünyayı etkileyebilmektedir. Süreç gösterdi ki doğanın bize ihtiyacı yok ancak bizim nefes alabilmemiz için ona ihtiyacımız var. Normalleşme sürecinin başlayacağı ilk haftaya denk gelen Dünya Çevre Günü için pandemi sürecini göz önüne alarak kitlesel eylem ve etkinlik çağrılarını bu süreç için yapmıyoruz, yapamıyoruz. Ancak evlerimizden özellikle de bu haftanın öneminden çocuklarımıza bahsederek ve büyüklerin farkındalığının yansıdığı görselleri evlerimizden paylaşmak istiyoruz. Çanakkale’de verilen mücadele Çanakkale’nin milli değerleriyle örtüşmektedir, bu emperyalist işgale karşı bir mücadeledir. Dağlarımız, derelerimiz, ormanlarımız kamusal yarar gözetilmeden şirketlere peşkeş çekiliyor” denildi.  

Çanakkale halkına çevrelerini savunmak için katılım çağrısı yapılan açıklamada; “1 Haziran – 5 Haziran tarihleri arasını Çevre Haftası ilan ediyor ve 5 Haziran Cuma günü, gençlerimizin ve çocuklarımızın da dışarı çıkabileceği izin saatini gözeterek “Kazdağları İçin Adalet” sloganıyla Çanakkale Adalet Heykeli önünde saat 14:30’da yapacağımız basın açıklamasına davet ediyoruz. Sosyal mesafe kuralları gözetilerek ve kişisel maskelerimizi yanımızda bulundurarak Adalet Heykeli önünde buluşuyoruz” denildi.

(Eren Aşnaz)

Paylaş