havadurum

"Eğitimde METODBOX devrimi"

1765

Türkiye genelindeki tüm kampüslerinde anaokulundan itibaren uyguladığı STEM+A eğitimiyle geleceğe hazır bir nesil yetiştiren Bahçeşehir Kolejinin Çanakkale Kampüsü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sarıcaeli Yerleşkesi içinde toplam 43 bin 975 metrekare alanda; 54 sınıf, 350 kişilik konferans salonu, 558 metrekare kapalı spor salonu, STEM, fizik, kimya ve biyoloji laboratuvarları, resim, müzik, görsel sanatlar derslikleri bulunuyor. Çanakkale`de 2019-2020 eğitim öğretim yılında açılan Bahçeşehir Koleji Çanakkale Kampüsü, açıldığı günden bu yana kısa süre içerisinde birçok başarıya imza attı. Yapay zekâ tabanlı kişiye özgü dijital öğrenme platformu "Metodbox"ı geliştiren, uygulamayı tüm öğrenci ve öğretmenlerinin kullanımına sunan Bahçeşehir Koleji, özellikle içinde bulunduğumuz pandemi döneminde yapılan uzaktan eğitimde diğer kurumların önüne geçmeyi başardı. Türkiye`de bulunan 63 farkı ilde hizmet veren, 136 Bahçeşehir Koleji arasında Türkiye`nin en büyüğü Çanakkale Bahçeşehir Koleji`nin Kampüs Müdürü ve Kurucu Temsilcisi Ebru Doğan, gazetemize okulun başarısının sırlarını verdi. 


METODBOX`un etkisi
Tamamen digital tabanlı bir öğrenim metodu olan ve Türkiye`de ilk kez uygulanan "Metodbox"tan özellikle pandemi döneminde oldukça faydalandıklarını belirten Bahçeşehir Koleji Çanakkale Kampüs Müdürü ve Kurucu Temsilcisi Ebru Doğan şunları söyledi; "Dünyaca içinden geçtiğimiz zorlu bir süreç var. Covid-19`a karşı 16 Mart`tan itibaren çok hızlı aksiyon aldık. Aslında 2009`dan beri Bahçeşehir Koleji dijital anlamda global çağa uyum sağlayabilmek adına 2009 yılından beri kullandığı METODBOX diye dijital bir platform oluşturdu. METODBOX yapay zeka tabanlı kişiye özgü dijital öğrenme platformudur. Bahçeşehir Üniversitesi`nden de destek aldık. Şu an Türkiye`de bunun başka bir örneği yok. Senkron ve asenkron iki yayınımız var. Senkron yayınımız canlı yayın dediğimiz taraf. Asenkron tarafımız da METODBOX yayınımız. Normal şartlarda yüz yüze eğitim varken de bizde bu eğitim vardı. Bu cevherin birçok kişinin farkında değildi. Gün geldi pandemi diye bir gerçekle karşılaştık. Pandemi süreci de global çağa uyum sağlamamız gerektiğini öğretti. Biz bunun hazırlığını zaten yapmış bir kurumduk. Elbette ki covid-19`u tahmin edemezdik ama global çağda eğitimi öngörebiliyorduk. Pandemi gibi bir zorlu süreçte dahi kayıtlarımız iki katına fırlayabiliyorsa bu tamamen METODBOX`un ve içerideki ekibin güçlü olmasından kaynaklanmaktadır. Biz ilk pandeminin ilk gününden beri deneme sınavlarımızı gerçekleştirdik çünkü METODBOX`ımız var. Öğrencim sınava giriyor, sınavda yanlışları çıkıyor, yanlışlarıyla ilgili videoya yönlendiriliyor, yanlışını görüyor ve onu düzeltiyor. Sonrasında yapay zeka tabanı ona diyor ki `senin bu süreci düzeltmen için şunu da yapman lazım, hedefine şu kadar kaldı`. Bu sağlıklı yönlendirme kazanım odaklı yürümemize sebep oluyor."
"Çanakkale`de bir numarayız"
Okulun başarıları hakkında konuşan Doğan; "Kampüsümüzde 54 derslik var. Şu an yarısını kullanıyoruz. Bizdeki hedef normal şartlarda ilk senede yada ikinci senede okulu doldurmak değildir. Bahçeşehir Koleji`nde bizim sayı hedeflerimiz vardır. Bu ilk sayı hedefi de ortalama 3 ya da 4 senelik sayı planlamaları üzerine kurulur. Geçen sene 12`inci sınıf öğrencimiz yoktu. İlk senemde mezun vermem. İsterim ki kendimde en az bir iki sene bünyemde bulunmuş öğrencimle birlikte, üniversiteye hazırlık sistemimi gören öğrencilerle birlikte mezun edeyim. Sınav sistemim ile birlikte onları üniversiteye yerleştireyim. Çanakkale`de LGS boyutuna bakacak olursak Çanakkale`de bir numarayız. Çanakkale Kampüs özelinde bakacak olursak geçen sene sadece LGS`ye girdik" dedi. 

"Başarı tesadüf değil"
Bahçeşehir Koleji`nin seçerek öğrenci aldığını belirten Doğan; "Eğitim öğretim süreci açısından da çok sağlam bir müfredatla 7 ve 8`inci sınıfta çok yoğun bir sistemle başlarız. Sürece de biraz erken başlıyoruz. Yıllardır da bu sürecin içinde olmamızdan kaynaklı başarı kaçınılmaz. Disiplinle işleyen bir sistem var. Bu bir ekip işi. Bu seneki sisteme bakacak olursak, bu sene 7 ve 8`lerin çok yoğun bir çalışması var. Aynı şekilde 11 ve 12`lerin de YKS boyutunda... Çanakkale kampüsümüz son 9 deneme sınavıdır Türkiye`deki tüm kampüslerimizin bir numarası. Başarı tesadüf değil; tamamen çalışma ve emek. Buna tamamen mesai harcamanız gerekiyor, efor harcamanız gerekiyor. Ve tabi ki işinizi de aşkla yapmanız gerekiyor. LGS`de Türkiye`de geçen sene 23 tane Türkiye birincisi ile zirvede duran kurum Bahçeşehir Koleji. Ayrıca üniversite sadece istediği bölüme girişte, yüzde %98,7 başarısına sahip olan da Bahçeşehir Kolejidir" dedi.
"Dijital anlamda Türkiye`deki en donanımlı okul"
"Tüm dijital altyapı okulumuzda bulunmakta. Tüm sınıflarımızda en üst düzey akıllı tahta var. Her dersin bir laboratuvarı bulunmakta. Modern dans odamdan tutun da, drama odama, bale odama, Bahçeşehir sportif koordinasyon ortak alanımıza, tenis kortu, halı sahamız, basketbol sahalarımız, kapalı spor salonumuz Türkiye`de görebileceğiniz en büyük spor salonu diyebilirim; dışarıdan da takımları ağırlayabilirim. Çanakkale`de konferans salonu anlamında benden daha iyi imkan sağlayabilecek bir alan yok. Dijital anlamda şu an görüp görebileceğiniz Türkiye`deki en donanımlı okulda bulunuyorsunuz."

Bahçeşehir yüzyüze eğitime hazır mı?
Önümüzdeki yıl başında geçilmesi beklenen yüzyüze eğitim programına hazır olduklarını belirten Doğan şunları söyledi; "Biz yüzyüze eğitime işin ilk onayı verildiği andan itibaren hazırdık. Çanakkale`de Türk Standartları Enstitüsünden `okulum temiz` belgesini alan ilk kurumum. Bunun prosedürlerini yerine getirmek hiç kolay değil ama biz çok hızlı aksiyon alarak tüm kampüsümüzde gerekli teftişleri geçerek bu belgeyi almaya hak kazandık. Okulumuza girdiğiniz ilk andan itibaren ateşinizden tutun da HES kodlarınızla ilgili her türlü detay soruluyor. Personelimizin takibini yapıyoruz. Kampüsümüzün doğası da bizi destekliyor. Dışarda sınıflar oluşturduk. Ağustos ayından itibaren derslerimizi dışarda yaptık. Bu süreçte sıkıntı yaşamadık. Tüm önlemlerimizi alıyoruz. Gümüş iyon teknolojisi ile devamlı okulumuzu dezenfekte ettiriyorum. Bunun kontrolünü bizzat kendim sağlıyorum. Ama bundan sonra da yüzde yüz bu koruyucu mudur bunun garantisini hiç kimse veremez. Bizim üzerimize düşen nokta tedbirli olmak."

FENTEK heyecanını paylaştı 
Geleceğin projesi olarak bakılan, bilim insanı yetiştiren Fen ve Teknoloji Liseleri (FENTEK) hakkında konuşan Bahçeşehir Koleji Çanakkale Kampüs Müdürü Ebru Doğan; "FENTEK beni çok heyecanlandıran bir proje. Benim işim eğitim ve ilk Bahçeşehir Koleji`ne girdiğim andan itibaren bu süreçte beni en heyecanlandıran nokta FENTEK`ler olmuştu. Farklı şehirlerde FENTEK`lerimiz var. Kampüsümüzdeki ormanlık arazi için FENTEK planlamamız var. FENTEK onayı almak hiç kolay değildir. BUEK Başkanımız Sayın Enver Yücel Çanakkale`yi inanılmaz önemsiyor ve gözbebeği olarak görüyor. Çanakkale`nin bizden beklentisinin olduğunun farkındayız. Süreçte Bahçeşehir Koleji marka prestiji olarak Türkiye`de yine zirveye oturmuş durumda. Uzaktan eğitim süreci dahil olmak üzere... 16 Mart`tan sonra mantar gibi çoğalan bir özel okulculuk var. Fakat bu saatten sonra dijital anlamda yatırım yapmayan hiçbir kurum ayakta kalamaz. Kalması mümkün değil." dedi.
(Yusuf Sonkurt - Atakan Alkış)





Paylaş