havadurum

"Ekonomik krizin faturasını ödemekle yükümlü değiliz. Krizin yükü patronlara!"

733
Çanakkale Belediyesinde Ocak ayı olağan meclisinde toplu taşımada şehir içi tam yolcu ücretinin 3,60 TL`den 4,90 olmasına, şehir içi öğrenci ücretleri 2,20`den 3,00 TL olmasına, Çınarlı tam ve öğrenci ücretlerinin şehir içi tarife uygulanmasına, kampus içi 0,65 TL`den 1 TL`ye yükseltilmesine oy çokluğu ile karar verilmişti. Öğrenciler toplu taşımaya yapılan ücret zamlarına tepki gösterdi. Öğrenciler ÇOMÜ`de toplanan yaklaşık 500 imzayı Çanakkale Belediyesi önünde yaptıkları basın açıklamasının ardından teslim ettiler. Üst üste yapılan zamların öğrencileri en temel haklarında dahi mahrum bıraktığı belirtilen açıklamada öğrenciler, "sözde `öğrenci dostu` olduğunu söyleyen belediyenin ulaşıma yaptığı zammın kabulü yoktur" dediler. Sorunun yalnızca zamlardan ibaret olmadığını ifade eden öğrenciler, gelmeyen otobüsler nedeni ile birçok kez derslerine ve sınavlarına geç kaldıklarını belirttiler. Ulaşıma yapılan zamların derhal geri alınması ve otobüs seferlerinin arttırılması... gibi taleplerini sıralayan öğrenciler; "Biz öğrenciler ekonomik krizin faturasını ödemekle yükümlü değiliz. Krizin yükü patronlara!" dediler. 
"Öğrenci dostu olduğunu söyleyen belediyenin ulaşıma yaptığı zammın kabulü yoktur"
Öğrenciler Çanakkale Belediyesi önünde yaptıkları açıklamada; "Bugün bizler ÇOMÜ öğrencileri olarak, ulaşıma yapılan zammın geri çekilmesi talebiyle topladığımız imzaları teslim etmek için buradayız. Üst üste yapılan zamlar hali hazırda belimizi bükmüşken, yetersiz kredi ve burslarımızla asgari yaşamlara mahkum edilmişken, ne nitelikli bir eğitime, ne nitelikli bir beslenmeye erişebilirken; bir de sözde `öğrenci dostu` olduğunu söyleyen belediyenin ulaşıma yaptığı zammın kabulü yoktur" dediler. 
"Müşteri değil öğrenciyiz!"
Şehirdeki ulaşım sorununun yalnızca zamlardan da ibaret olmadığını belirten öğrenciler; "Biz öğrenciler saatlerce duraklarda bekliyor kimi zaman derslerimize, kimi zaman sınavlarımıza geç kalıyoruz. Korona vaka sayılarının en yüksek olduğu illerden biri olan Çanakkale`de, ideal kapasitenin çok daha üstünde yolcu alınan otobüslerde sıkış tıkış ve sağlığımızı riske atacak koşullarda yolculuk yapıyoruz. Ücretsiz sahip olmamız gereken ulaşım hakkımızın elimizden alınması yetmiyor, bir de zamlarla karşılaşıyoruz" ifadelerini kullandılar. 
"Ulaşıma yapılan zamlar derhal geri alınsın. Otobüs seferleri arttırılsın"
Öğrenciler taleplerini; "Bütün bunlara karşın, taleplerimiz açıktır. Ulaşıma yapılan zamlar derhal geri alınsın. Otobüs seferleri arttırılsın. Duraklarda bulunan dijital tabelalar otobüs saatlerini doğru bir biçimde görebileceğimiz şekilde onarılsın, tabela olmayan duraklara tabela eklensin. Pandemi koşulları gözetilerek gerekli önlemler alınsın..." şeklinde sıraladılar. 
"Belediye, öğrenci dostu politikalar üretmekle yükümlüdür"
Öğrenciler açıklamalarında son olarak; "Buradan tekrarlıyoruz. Biz öğrenciler ekonomik krizin faturasını ödemekle yükümlü değiliz. Ancak belediye, öğrenci dostu politikalar üretmekle yükümlüdür. Taleplerimiz ya karşılanacak, ya da karşılanacak. Sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Krizin yükü patronlara!" dediler.
(Eren Aşnaz)
Paylaş