havadurum

"Elmaların yüzde 80'i buzhanede kaldı"

2703
Üretici ve esnaf zor zamanlar yaşamaya devam ederken, Bayramiçli elma üreticileri büyük sıkıntı yaşıyor. Ülkenin en büyük elma talebini karşılayan Bayramiç elmaları buzhanelerde kaldı. Yeni hasat sezonunun gelmesine rağmen üretilen elmaların yüzde 80`ininin buzhanelerde kaldığını belirten üreticiler, ürünleri verecek pazar bulamadıklarını belirtti. Pandemi nedeniyle iptal edilen hafta sonu pazarlarının duruma büyük etkisi olduğunu ifade eden üreticiler, tek kazananın market zincirle olduğunu dile getiriyor. İstanbul halinde 3 TL`de satılan Bayramiç Elmasının marketlerde 7-8 TL`ye satıldığını belirten Bayramiçli elma üreticisi Osman İnceoğlu; "Çiftçi sıkıntıda, acilen pazarların açılması lazım. İhracat yolunun açılması veya hafta sonu pazarlarının açılması gerekiyor" dedi. Mallarına alıcı bulamadıklarını ifade eden üretici Mevlüt İnanç; "Hiç açılmamış depolarımız var. Bunun en büyük sebebi hafta sonlarının kapalı olması. Vatandaş hafta içi çalışıyor ve pazara gidemiyor" dedi. Tüketici Koruma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit konuyla ilgili açıklamasında, Bayramiç bölgesindeki buzhanelerde toplamda 15-20 bin tona yakın elma olduğunu belirtti. Üretici kooperatifleri olarak belediyeler arası yazışmalara başlandığı ve taleplerin alınmaya başlandığını belirten Berkit; "Üreticiler umutlu bir şekilde bunların değerlendirilmesini bekliyorlar" dedi. 
"İhracat yolunun açılması veya hafta sonu pazarlarının açılması gerekiyor"
Tek kazananının market zincirleri olduğunu dile getiren üretici Osman İnceoğlu, "Ülkenin en güzel, kaliteli elması burada üretiliyor. Şu güzelim elmanın bizden çıkış fiyatı 2 TL. Çok ucuza gidiyor. İstanbul halinde 3 TL ama marketlerde 7-8 TL`ye gidiyor. Çiftçi sıkıntıda, acilen pazarların açılması lazım. İhracat yolunun açılması veya hafta sonu pazarlarının açılması gerekiyor. Depolarımız ağzına kadar dolu. Ben hem üretici hem tüccarım. Herkes büyük sıkıntıda. Üretici memnun değil, tüccar memnun değil, alıcı memnun değil, herkes perişan durumda. Zaman çok daraldı, yeni sezon geliyor. İstanbul`da hafta sonu pazarlarının açılmasını istiyoruz" dedi. 
"Malımıza alıcı bulamıyoruz. Hiç açılmamış depolarımız var"
Mallarına alıcı bulamadıklarını belirten üretici Mevlüt İnanç, "Malımıza alıcı bulamıyoruz. Hiç açılmamış depolarımız var. Bunun en büyük sebebi hafta sonlarının kapalı olması. Vatandaş hafta içi çalışıyor ve pazara gidemiyor. Hafta sonu da pazardan alışveriş yapamıyor ve markete yöneliyor. Marketten de fiyat yüksek diye ancak taneyle alıyor. Elmalar tüketilemiyor. Bu durum da elmaların üreticinin elinde kalmasına sebep oluyor. Parayı marketler kazanıyor. Bizden 2 TL`ye çıkan elma markette 8 TL`ye satılıyor. Tarlada gübresi, toplaması, ilacı, çalışanı derken elma para kazandırmıyor. Bu fiyat çiftçiyi kurtarmıyor ancak buna bile alıcı bulamıyoruz. Hafta sonu pazarlarının açılmasını istiyoruz yoksa biteceğiz" şeklinde konuştu. Evciler Köyü`nden elma üreticisi Erkan İnan ise, "Bizim üretim masrafımız çok. Elmayı fahiş fiyata sattığımız söyleniyor. Bir kilo elmanın çiftçiye maliyeti 1,20 TL civarı. Satışımız 1,70-2 TL arası. Alan kişiler de nakliyeyle 3 TL`ye İstanbul haline sokuyor. Kimse para kazanmıyor. Gübre almış başını gitmiş, mazot olmuş 6 TL, işçi yevmiyesi olmuş 100 TL. Bir de alıcı bulamıyoruz. Halimiz ne olacak bilemiyoruz" ifadelerini kullandı.
"Belediyelere tüketilmesi için yazı gönderdik"
Çanakkale bölgesindeki elma üreticilerinin çok zor durumda olduklarını ifade eden TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit; "Elma belli bir sezonda üretilir, daha sonra depolanır ve belirli aylarda satışa sunulur. Şu anda Bayramiç bölgesindeki buzhanelerde toplamda 15-20 bin tona yakın elma var. Yeni ürün 2 ay sonra çıkacak. Bir kısım üreticiye göre pazara ithal ürün girdiği söyleniyor bu tabii ki iddia. Pandemi nedeni ile ülkedeki pazarların belirli günlerde kaplı olması talebi azalttı ve elmalar elde kaldı. Çok ucuz, fiyata buzhanelere elma satmak için üreticiler beklenti halinde. Örgütlülük, kooperatifçilik var ama bu sadece üretimi teşvik etmek için var, pazar alanı bulmak için değil. Bu arada Büyükşehir belediyelere yazı gönderilerek ürünlerin tüketilmesi ile ilgili çaba sarf edilmesini önerdik. Çanakkale Belediyesinden de böyle bir yardım istendi. Belediyeler arası yazışmalar başlandı ve talepler alınmaya başlandı: Üreticiler umutlu bir şekilde bunların değerlendirilmesini bekliyorlar.
(Eren Aşnaz)
Paylaş