havadurum

"Eserlerine sahip çıkacağız"

920

 Cumhuriyet’in kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal 10 Kasım 1938’de İstanbul Dolmabahçe’de gözlerini hayata ebediyen yumdu. Ulu Önder ölümünün 77’inci yıl dönümünde Çanakkaleli siyasiler, kurumlar, sendikalar ve odalar tarafından saygıyla anıldı. Büyük Önder Atatürk verdiği mücadele ile ülkeyi düşman işgalinden kurtarmış, arkasından gerçekleştirdiği devrimlerle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurarak laik devleti anlayışını benimseyip, ülkenin ve toplumun aydınlanarak bugünlere gelmesine vesile olmuştu. Atatürk’ü anan siyasiler ve kurumlar yayınladıkları anma mesajlarında kendisinin ‘bedenen aramızdan ayrılsa da fikirleri ışığında laik devlet anlayışının ilelebet yaşatılacağı ve korunacağı’ mesajlarını verdiler.   

Siyasiler, kurumlar, odalar ve sendikaların Ulu Önder Atatürk’ü anma mesajları şekilde;  

“Tarihin her anına iz bırakan bir komutandır”
AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, 10 Kasım nedeni ile yayınladığı mesajında; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 79. Yıl dönümünde yad ediyoruz. Millete olan inancıyla girdiği her mücadelede elde ettiği zaferlerle tüm dünyanın saygısını kazanmış bir liderdir. Tarihin her anına iz bırakan bir komutandır. 1919 yılında başlayan vatan mücadelesi 1923’te Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber adeta taçlanmıştır. Milletimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde girdiği her savaşta vatanına olan bağlılığını tüm dünyaya göstermiştir. Gazi Mustafa Kemal, 1915 Çanakkale Savaşı’nda göstermiş olduğu başarısıyla bugünlerin mimarı oldu.  Dün vatanımıza göz dikenler bugün yine aynı şekilde farklı yöntemlerle çalışmalarına devam etmektedir. Milletimizin geçmişte göstermiş olduğu azim ve karalılık bugün aynı şekilde düşmana dur demektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının bizlere emanet ettiği Cumhuriyetimizi tam bağımsız olarak muhafaza etmek için her zaman daha ileriye taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti istikrar içerisinde 2023 yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Kardeşlik, birlik ve beraberlik içerisinde hedeflerimize doğru ilerliyoruz. Bu düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle ve minnetle yad ediyorum” dedi.
 
“Ata’m Sen Rahat Uyu, Bekçisiyiz Cumhuriyet’in!”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Her 10 Kasım sabahı zaman durur, derin bir sessizlik kaplar Türkiye’yi, sonra siren sesleri sokaklarda yankılanır. 10 Kasımlarda bir kez daha kor gibi yanar yürekler ve derin bir acı, hüzün kaplar herkesi. Çünkü laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, eşsiz devlet adamı ve tarihin kaydettiği en büyük devrimcilerden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün ebediyete uğurlandığı gündür bugün. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti benliği ve güvencesi altında yaşayan her bireyin attığı her adımda, fikri ve vicdanı hür yetiştirilen her nesilde, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün sonsuz emeği vardır. İşte bu nedenle, ona duyduğumuz minneti kelimeler ile anlatmak zor değil imkânsızdır. Ata’ya minneti ifade etmenin en güzel ve anlamlı yolu barış için, özgürlük için, demokrasi için, insan hakları için mücadele ederek, Atatürk’ün bizlere bıraktığı en büyük miras olan Türkiye Cumhuriyeti’ni birlik ve beraberlik içinde özgürlüklerine sahip çıkan siz kentlilerimizin kararlılığı ile sonsuza kadar yaşatmaktır. Sevgili Çanakkaleliler; her geçen gün Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamanın önemi büyüyor. Böylesine ileri görüşlü, uzak ufuklu bir dünya liderine sahip olmanın, onun kurduğu Cumhuriyetin mirasçıları olmanın paha biçilmez gururunu her gün yeniden yaşıyoruz. Çünkü bizler; tarihin en zor sahnelerinde bile bu vatanı kurtarma inancından bir an olsun vazgeçmemiş bir liderin inancı ve kararlılığını taşıyoruz. Mücadelemiz büyük; her geçen gün barışa, adalete, aydınlığa beraberce, daha güçlü ve emin adımlarla yürüyoruz. Omuz omuza, birlik, beraberlik ve kardeşçe bir yaşam düşlüyor, bu yaşam için var gücümüzle çalışıyoruz. Aramızdan ayrılışının üzerinden 79 yıl geçen, ancak her geçen gün yüreklerimizde ölümsüzleşen Mustafa Kemal Atatürk ’ün hayat kaynağı olmaya devam eden düşünceleriyle ve inancının ışığıyla aydınlattığı yolda yürümeye devam edeceğimizi belirterek Barışın Kenti Çanakkale halkı adına şükranlarımızı sunuyorum. Ata’m Sen Rahat Uyu, Bekçisiyiz Cumhuriyet’in!”
 
“Kaç tane lider vardır, çağını aşan?”
CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek;  “10 Kasım 1938’de saat 9’u 5 geçe tüm hayat durmuştur. Atatürk’ün bedeninin aramızdan ayrılışının üzerinden 79 yıl geçti. Ve bu yıllar, Mustafa Kemal Atatürk’ün nasıl bir deha, büyük bir komutan, devlet adamı ve yönetici olduğunun daha iyi anlaşılmasına neden olmuştur. Kaç tane lider vardır, çağını aşan? Kişisel çıkarlarını, şahsi hırslarını, milletinin çıkarları karşısında sıfıra indiren kaç insan vardır? Yıkık dökük, savaşlardan çıkmış, yorgun ve fakir bir ülkede; dünyanın gelişmiş ülkelerinin bile hayal edemeyeceği, özellikle coğrafyamızda hâlâ gerçekleşemeyen devrim ve yenilikleri hayata geçiren kaç önder vardır? İşte bu nedenlerden dolayı çağını aşan az sayıda kişiden biridir Atatürk. Yakınımızda Suudi Arabistan’da kadınların araç kullanmasına 2017 yılında izin çıkmasının “devrim, reform” gibi anıldığı günümüzde, Atatürk’ün büyüklüğü tartışılmazdır. Birkaç kendini bilmez meczubun ona saldırması, birilerinin onlara sahip çıkması da onun büyüklüğünün sonucudur. Çağını aşan, çığır açan, büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, minnet, saygı ve özlemle anıyoruz. Kimse unutmasın ki bugün Atatürk’ün bedeninin aramızdan ayrılışının yıldönümüdür. Fikirleri ve eserleri yaşıyor, yaşamaya devam edecektir.”

“Dünyanın saygınlığını kazanan bir hukuk devrimcisini kaybettik”
Çanakkale Barosu Başkanı Av. Bülent Şarlan; “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 79. Yıldönümündeyiz. 10 Kasım, sadece atamızı değil, aynı zamanda dünyanın saygınlığını kazanan bir hukuk devrimcisini de kaybettiğimiz gündür.  Ülkemizin bağımsızlığının kazanılması ve Cumhuriyetimizin kurulmasında en büyük pay sahibi olan, modern hukuk devrimlerinin mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal edişini, sadece bir hüzün ve anma olarak değil onu “anlamak” olarak da değerlendiriyoruz.  Ebediyete intikal edişinin 79. Yıldönümü vesilesiyle büyük önderin ilke ve devrimlerine her zaman sahip çıkacağımızın bilinmesini istiyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ü bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz”
 
“Atatürkçü olmak özde gerçekleşmesi gereken bir uygulamadır”
AKP İ Başkanı Yeşim Karadağ; “Hedefimiz; Ulu Önder Atatürk´ün ve atalarımızın emaneti istiklalimizi koruyarak, istikbalimizin aydınlığını sağlamaktır. İçerde ve dışarıda esarete boyun eğmeden yükselen, kalkınan büyük bir Türkiye yaratmaktır. Kimsenin zerre şüphesi olmasın ki, Atatürkçü olmak sözde değil özde gerçekleşmesi gereken bir uygulamadır ve Atatürk’ün devrimlerine sahip çıkmakla, onları korumakla ve Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmakla gerçekleşmektedir. Bu topraklarda bayrağımız sonsuza kadar dalgalanacak, gelecek nesiller bu vatanın evladı olmaktan bir kez daha gurur duyacaktır"
 
“Eserlerini koruyacağız”
MHP İl Başkanı Hakan Pınar; “Ulu Önder, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün,79’uncu ölüm yıldönümünde onu, minnet şükran ve rahmetle anıyoruz. Kurtuluş yıllarında, karanlıktan aydınlığa geçişin, karışıklıktan düzene ulaşmanın ve bağımlılıktan özgürlüğe varışın her aşamasında onun liderliği ve müdahalesi belirleyici ve tayin edici bir nitelik arz etmiştir. Türk milletinin, hiçbir şart altında boyunduruk altında bulunamayacağını, devrin modern silahlarıyla dahi sonuç alınamayacağını `Ya İstiklal Ya ölüm` seslenişiyle ortayla koymuş ve bundan da asla ödün vermemiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün manevi varlığına ve bizlere emanet ettiği muhteşem millet eserlerine hiçbir kötü ve hain niyetin musallat olamayacağı inancımızı bir kez daha teyit ederek, ebediyete intikal edişinin 79`uncü yıl dönümünde kutlu hatırasını hürmet ve minnet duygularımızla anıyoruz. Ruhu şad, mekânı cennet, Allah’ın(C.C) rahmeti üzerine olsun" 
 
“Bir kez daha rahmetle anıyoruz”
AKP Kepez Belde Başkanı Alper Altınok; “Türkiye Cumhuriyeti`nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, saygın bir lider ve komutan olarak, ecdat yadigarı vatan topraklarının savunulmasında, milletimizin istiklale kavuşma mücadelesine önderlik yapmıştır. ‘Bağımsızlık ve Demokrasi benim karakterimdir’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözü aslında millet olarak bizlerin bağımsızlık ve demokrasi anlayışını yansıtmaktadır. Atatürk’ün en büyük ideali, Türkiye`yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak olduğu kadar milli iradenin, millet egemenliğinin her şart altında korunması ve savunulması olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti`nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ü, aramızdan ayrılışının 79’ncu yıl dönümünde bir kez daha rahmetle, büyük sevgi ve saygıyla anıyoruz.”
 
“Manevi huzurunda saygıyla eğiliyoruz”
Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya; “Mustafa Kemal Atatürk, kendisini milletine adayan, bağımsızlık yolunda karşısına çıkan tüm güçlüklere direnen, yaşamına sığdırdığı büyük başarılarla başka milletlere örnek olan ve milletin her alanda yücelmesi için yılmadan çaba gösteren büyük bir lider, büyük bir devlet adamıdır. Bu duygu ve düşüncelerle Çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 79. yıl dönümünde, bir kez daha minnet, şükran ve rahmetle anıyor, manevi huzurunda saygıyla eğiliyoruz.”
 
“Devrimlerine sahip çıkacağız”
Eğitim İş Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu; “Kurtuluş Savaşı’nın mimarı, bağımsızlık savaşında dünyada bir ilk olmuş, devrimleriyle ulusa kimlik kazandırmış Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 79. yılında sevgi, saygı ve büyük bir özlemle anıyoruz. Eğitim İş,  laik, demokratik, bilimsel eğitime, Cumhuriyetimize, bölünmez bütünlüğümüze, Atatürk devrimlerine, sosyal hukuk devletine sahip çıkacak, yılmadan mücadeleye devam edecektir. Devrimci ruhu yaşayan, devrimleri aydınlatan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyoruz”
(Oya Koyuncu)
Paylaş