havadurum

"Fiyatlar Cep Yakıyor"

1636
Her hafta kurulan Salı Pazarı bu hafta da kalabalık müşterisi ile tezgâhlarını kurdu. Esnafın satışlarında büyük etki yaratan meyveler müşteriler tarafından pahallı bulundu. Bazı müşteriler pahallı derken bazıları çok ucuz olduğunu dile getirdi. Müşteriler genellikle meyvelerin pahallılığından yakındı. Esnafın düşüncesi ise, azot ve gübre fiyatlarında ki artışın onları olumsuz etkilediğini ve kar elde edemediklerini belirten Cahit Aydın; Üretici zararda, bu sene ki doğal sıcaklar aldı götürdü, dölleme hatası yaptı. Geçen sene ki mazot fiyatı bu yıl ki ile bir değil, şu an ki gübre fiyatı da o şekilde pahalandı. Koronodan dolayı marketler bizden beşe aldıklarını sekize satıyorlar. Millet pazara gelemiyor. Üretici tarafından toplanıyor ama müşteri yok" dedi.
"Üreticide kendine göre haklı"
Eşi ile pazarın devamlı müşterisi olan ve sebze meyve almak için başka mekanları tercih etmediğini belirten Fahriye Özkan; "Pazarda ki sebze meyvelerin bazıları ucuz bazıları pahallı. Üretici de haklı kendine göre, tüketici de haklı. Bizim eşim ile evimiz pazara yakın olduğu için manava markete gitmeyiz açıkçası daha çok pazarı tercih ederiz. Her zaman eşim ile pazara beraber çıkarız. Taze bir şekilde pazardan gelir alırız sebze meyvemizi. Bu mevsimde en çok tercih ettiğim sebzelerden biri domates veya biber oluyor, aşırı kullanıyoruz. Dilimleyip kışın tüketmek için dolaba koyuyoruz. Poşete ne koyarsam tartıda denk gelir benim için eli terazi gibi derler. Herkese bol sağlık bol kazanç diliyorum" dedi. 
"Hiçbir yer Salı Pazarı gibi olmuyor"
Sık sık pazara giden, sebze ve meyveler de ki tazeliğin hiçbir yerde olmadığını söyleyen Aysel Türkoğlu; "Meyveler genelde pahallı oluyor. Sebzelerin kimisi uygun kimisi biraz daha pahallı satılıyor. Ben genellikle sebze meyve alışverişinde bakkal veya manav yerine Salı pazarını tercih ediyorum. Pazarda çeşitlilik çok ama manavda ne bulursan onu alıyorsun, pazar gibi olmuyor. Pazara bazen haftanın üç günü çıkıyorum bazen iki günü belli olmuyor" dedi. 
 
Emekli öğretmen Ragıp Yazan; "Bazı meyvelerin üretimi az olduğu için pahalı satılıyor. Yetişmemiş yani. Mesela çavuş üzüm her zaman pahallı bu sene de pahallı oluyor dolayısıyla" dedi. 
"Bir ay sonra bu fiyatları bulamayız"
Çanakkale esnaflarından olup lokanta mutfağı için pazarda alışveriş yapan Mesut Burgin; "Çanakkale de ben esnafım, pazardan aldığım ürünleri lokantaya götürüyorum ki gelen müşteriye taze ürün sunabilelim. Sebze meyve fiyatları şu an uygun, bu sıcaklardan dolayı mal yetişiyor bir hafta sonra kendi kendine ölüyor. Şu an bunlar para değil ucuz yani. Bir ay sonra bu fiyatları bulamayız. En uygun pazar bu fiyatlar hiçbir yerde yok, ne manav ne market hiçbir yerde yok. Domates mesela şu an üç lira akşam iki lira oluyor. Hava sıcak olduğu için mal yetişiyor sonra bir an da bitiyor. Meyveler çok pahalı sadece, şeftali bu sene çok ihraç buldu bu yüzden. Üzüm sekiz liranın altına düşmez. Mandalina beş liranın altına düşmez, elma piyasayı etkiler" dedi.
(Gülperi Çalışkan)


Paylaş