havadurum

"Geçen sene 100 kilo olan et satışı, bu yıl 20 kiloya düştü..."

1118

Pandeminin etkilediği sektörlerden biri de et sektörü oldu. Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Çanakkaleli Kasap Engin Biçer, geçen yıl ve bu yılın et satış oranlarını değerlendirdi. Satışların geçtiğimiz senelere göre ciddi oranda bir düştüğünü belirten Biçer, balık sezonunun açılması, okulların açılmayıp uzaktan eğitim şeklinde gerçekleşmesi, düğünlerin iptal edilmesi ya da yapılan düğünlerde de yemek ikram edilmemesi... gibi sebeplerin tamamının et sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. Kurban Bayramıyla beraber satışların neredeyse durma noktasına geldiğini ifade eden Biçer,1 Eylül`de kalkan av yasağı ve balık tezgahlarının dolması ile vatandaşların balığa artan ilgisinin kasapları zor duruma soktuğunu söyledi. Geçtiğimi senelerdeki aynı aylara göre satışlardan yüzde 80 düşü olduğunu belirten Biçer; "Geçtiğimiz senelerde örneğin 1 ayda yüz kilo et satıyorsak şu an 20 kiloya kadar düşmüştür bu rakam... Tabi bu düşüşün vatandaşın alım gücüyle de alakası var aslında hatta belki tek sebep bu ellerinde avuçlarında olmayınca nasıl kasaptan et alsınlar" dedi. 

 
"Satışlardaki düşüş gözle görülür oldu"
Çanakkale`de Ravzanur Et`in sahibi Engin Biçer, "Satışlarımızda elbette geçtiğimiz senelere göre bu sene ciddi oranda bir düşüş var. Balık sezonunun açılması, okulların açılmayıp uzaktan eğitim şeklinde gerçekleşmesi, düğünlerin iptal edilmesi ya da yapılan düğünlerde de yemek ikram edilmemesi gibi sebeplerin tamamı et sektörünü olumsuz etkiledi. Virüsten dolayı insanlar hala çok fazla dışarıdan yemek yemeyi tercih etmiyor. Tüm bunlara bir de denizde av yasağının kalkması ve balık tezgahlarının dolması da eklenince satışlardaki düşüş gözle görülür oldu. Balık sezonunun açılmasıyla vatandaş evine et gireceği zaman kırmızı ya da beyaz eti değil balığı tercih ediyor av yasağının kalkmasıyla beraber kırmızı ve beyaz et neredeyse unutuldu" dedi. 
"Satışların düşmesinin sebebi vatandaşın alım gücü olmaması"
Ravzanur Et`in sahibi Engin Biçer, geçtiğimiz senelerde satışların daha iyi olduğunu 2020`nin et sektörüne ve kasaplara uğursuz geldiğini söyledi. Kasap Engin Biçer, "Daha önceki senelerde de dönem dönem dalgalanmalar yaşıyorduk bazen çok iyi giden satışlarımız bazen iyi gitmeyebiliyordu. Ama bu senenin başından beri sebebi virüs müdür başka bir şey midir bilmiyorum ama et ve kasaplık sektöründe bir uğursuzluk var. Geçtiğimiz senelerde örneğin 1 ayda yüz kilo et satıyorsak şu an 20 kiloya kadar düşmüştür bu rakam... Tabi bu düşüşün vatandaşın alım gücüyle de alakası var aslında hatta belki tek sebep bu ellerinde avuçlarında olmayınca nasıl kasaptan et alsınlar" ifadelerini aktardı. 
 
"Et fiyatları normal"
Kasap Engin Biçer, et fiyatlarında 2019 yılıyla 2020 yılı arasında çok fazla bir değişiklik olmadığını söyledi. Biçer, "Geçtiğimiz sene kıymanın kilosu 34 TL gibi bir fiyattı bu sene de aynı kıyma 35-40 TL arası değişiklik gösterebiliyor. Tavuk etini 10 TL ile 20 TL arası alıyordunuz geçtiğimiz sene, bu sene de fiyatları neredeyse aynı şekilde seyrediyor. Bence et ve tavuk fiyatları normal bu şartlara göre yani virüs var, Azerbaycan`da savaş var. Biz kasaplar olarak zam bekliyorduk ama fiyatlar aynı kaldı. Devletten et fiyatlarına zam yapmalarını umuyorduk ama umduğumuz şeyi bulamadık" dedi.
(Ezgi Çetin)
Paylaş