havadurum

"Geçinemiyoruz" eylemine müdahale!

664
Dolar ve Euro başta olmak üzere, Türk Lirası`nın yabancı para birimleri karşısındaki değer kaybı ve buna bağlı olarak akaryakıt ve temel ihtiyaçlara gelen zamları protesto eden vatandaşlara polis müdahale etti. Çanakkale`de Mümtaz Pirinççiler Meydanı`nda bir araya gelen ve ellerindeki kaşık, çatal, tava ve tencereler ile "geçinemiyoruz" eylemi gerçekleştiren vatandaşlar önce polis çemberine alındı, ardından da yürüyüş sırasında slogan atıldığı sırada müdahale edilerek gözaltına alındı. Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekiplerinin sert müdahale ettiği eylemde 15 civarında vatandaş gözaltına alındı. Yerde sürüklenerek yapılan gözaltı uygulaması sırasında bası basın mensuplarının da polis şiddeti gördüğü öğrenildi. 
"ANAYASAL HAKKIMIZI KULLANIYORUZ"
Eylem ve yürüyüşün anayasal hak olduğunu ifade eden vatandaşlar, gözaltı uygulamasından önce, barışçıl ve ekonomi politikalarına yönelik tepkilerini dile getirmek istediklerini ifade ettiler. "Bizler, kaynamayan tencerelerimizle buradayız. AKP hükümetinin bu ülkeyi yönetemediği çok açık. `Hükümet istifa` talebimizi burada demokratik hakkımızla dile getirmek istiyoruz. Burada bize barikat kuruluyor. Bugün barikat kurabilirsiniz, ancak yarın bütün halka barikat kuramazsınız" dediler. 
"HALKA DEÐİL HIRSIZLARA BARİKAT KURUN"
Son dönemde uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı iddiaları ile ortaya atılan ifşalara da değinen vatandaşlar, kendilerine değil, uyuşturucu baronlarına, hırsızlara barikat kurulmasını istediler. Vatandaşlar, "Burada bize barikat kurmanız veya gözaltına almanız hiçbir şeyi değiştirmez. Halk yoksullaşmaya, emekçilerin kazancı her gün biraz daha erimeye devam edecek. Bizlere yönelik bu barikatlar kimseyi kurtaramaz. Bizler bugün ve bundan sonra hırsıza hırsız demeye, diktatörü diktatör demeye devam edeceğiz. Aylardır ortaya atılan iddialarla ilgili bir tek soruşturma açılmadı. Kimse soruşturulmadı, ama burada hakkını arayan halka barikat kuruyorsunuz" dediler.
 
Sonrasında Yalı Caddesi üzerinden Saat Kulesi Meydanı istikametine yürüyüşe geçildiği sırada polis sert bir şekilde gözaltı uygulaması yaptı. Gözaltı uygulaması sırasında polisin tavrı çevredeki vatandaşların da tepkisini çekti.
CHP`li Erkek`ten tepki 
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek de, süreci yakından takip edeceğini ifade etti. Olayların ardından Çanakkale Valisi İlhami Aktaş`ı telefonla aradığı öğrenilen Erkek, konuyla ilgili olarak; "Herkes önceden izin almadan silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Kanunsuz emirleri uygulayarak, anayasal haklarını kullanan vatandaşları gözaltına almak açık bir hukuksuzluktur. Süreci yakından takip edeceğiz" açıklamasında bulundu.
(Seçkin Sağlam-Eren Aşnaz)
Paylaş