havadurum

"Genelge, Anayasa ve Kanunlara aykırı"

613
Emniyet Genel Müdürlüğü`nün (EGM) yayımladığı genelge ile toplumsal olaylarda cep telefonuyla ses ve görüntü almak yasaklandı. Yasak, "özel hayatın gizliliği ve kişisel veri ihlali" ile gerekçelendirildi. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesinde; "Tüm vatandaşlarımız açısından özel hayatın gizliliği ve kişisel seri ihlalinin söz konusu olduğu hu tarz durumlarla genel konuk personelimiz de sıklıkla karşılatmaktadır. Bazen görevin yapılmasını engelleyecek boyuta ulaşan bu ihlaller, zaman zaman personelimizin veya vatandaşlarımızın kişilik haklarına veya güvenliğine zarar verir şekilde çeşitli dijital platformlarda yayınlanmaktadır. Bu nedenle; personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses se görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin durumunun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartları oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesini önemle rica ederim..." ifadelerine yer verildi. 
 
"Kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usuller kanunla düzenlenir..."
Çanakkale Barosu Başkanlığı tarafından söz konusu genelgeye Anayasaya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine, mevzuata, ayrıca bilimsel verilere aykırılık teşkil ettiği gerekçesi ile yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldı. Kişisel verilerin ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebileceği belirtilen dava gerekçesinde, "Kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usuller kanunla düzenlenir..." denildi. Gerek 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun ve gerekse de 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu`nda kişilerin özel hayatının gizliliği ile bu gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi cezai yaptırım altına alındığı belirtilen dava gerekçesinde, "2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu`nun 13. Maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi "Polisin kanunlara uygun olarak aldığı tedbirlere karşı gelenleri, direnenleri ve görev yapmasını engelleyenleri... Eylemin veya durumun niteliğine göre; koruma altına alır, uzaklaştırır ya da yakalar ve gerekli kanuni işlemleri yapar` hükmünü haizdir..." ifadelerine yer verilmiştir. İşbu idari işlem Anayasaya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine, mevzuata, ayrıca bilimsel verilere aykırılık teşkil etmektedir" ifadelerine yer verildi. 

"Genelge Anayasa ve Kanunlara aykırı..."
Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan`da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, genelgenin Anayasa ve Kanunlara aykırı olduğunu ifade ederek; "Çanakkale Barosu Başkanlığı tarafından, kamusal olaylarda kolluğa ses kaydı ve görüntü alınmasını engelleme emri veren ve bu kapsamda, temel hak ve özgürlükler ile Anayasa ve Kanunlara aykırı olan Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesinin, yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açılmıştır. Bilgilerinize sunarız" dedi. 

"Kanun sistematiğine aykırı bir durum"
Genelgede alınan bu tür yasakların kanuni düzenleme gerektiren kararlar olduğunu belirten Baro Başkanı Şarlan; "Genelgede alınan bu tür kararlar kanuni düzenleme gerektiren kararlardır. Bu, başlı başına kanun sistematiğine aykırı bir durum. Elbette bu tür kurallar kanunla gelmesin ancak demek istediğim bu yasaklar ancak kanunla alınabilecek kararlardır. O zaman yarın her konuda genelge çıkartılabilir. Görüntü alınmadığı yerlerde neler yaşayabileceğimizi tasavvur edebilme şansımız var mı? Bizde toplumsal davaları yerinde takip eden bir baroyuz karşılaştığımız durumları kamera kaydı olmasa insanlara aktaramaz ve insanlara gösteremezdik. İnsanlar yaşanan toplumsal durumları görebilmeli" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş