havadurum

"Her hâlükârda yasaya karşıyız"

1041

 Geçtiğimiz günlerde ulusal medyada yer alan haberlerde Çanakkale’nin de içinde yer aldığı 12 ilin Büyükşehir statüsü kazandırılması ile ilgili düzenlemeden vazgeçildiği ve düzenlemenin 2019 seçimleri sonrasına bırakıldığı açıklanmıştı. Konu ile ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ile CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirmede bulundular.  Milletvekili Öz, tasarının meclise gelmediği için içeriği ile ilgili bilgi sahibi olmadıklarını dile getirirken, Milletvekili Erkek ise belde belediyelerin kapatılarak yerel demokrasi anlayışının yok olacağı sebebi ile parti olarak yasaya karşı olduklarını yineledi. Tasarı içeriğini meclise geldiği zaman öğreneceklerini belirten Milletvekili Erkek; “Daha tasarı meclise gelmedi. Sanırım önümüzdeki hafta gelecek. Tasarı geldiği zaman göreceğiz. Zaten biz demokrasi anlayışımız gereği Büyükşehir ya da Bütünşehir uygulamalarına kesinlikle karşıyız. Çünkü beldede belediyeleri ve çok önemli belediyeler kapatılıyor. Yerinden yönetim ve doğrudan hizmet götürmek gibi ilkeler zedeleniyor. Birde belde belediyesini kapatmak istediğinizde o belde halkına da sormanız gerekir. Demokrasi bunu gerektirir” dedi.

  
“Belediyelerin kapatılmasını doğru bulmuyoruz”
Tamamen katı bir merkeziyetçi anlayış ile belde belediyelerinin kapatılmasını doğru bulmadıklarını ifade eden Erkek; “AKP iktidar yalızca kendisini ve kendi siyasi istikbalini düşünerek hareket etiği ve artık demokrasilerden iyice uzaklaştığı için onlarda oy önemli. ‘Hedefe giden yolda her yol mubah’ anlayışı ile hareket ediyorlar. Çanakkale’de kesinlikle Bütünşehir ya da Büyükşehir olmamalı, belde belediyelerimiz kapatılmamalı. Olursa da biz açık ara farkla Çanakkale’de Büyükşehir’i alırız. Bundan hiç kimsenin endişesi yok. Ancak bunu rafa kaldırdılarsa veya geri çektilerse bu olumlu bir adımdır. Belediyeler demokrasinin beşiğidir. Bir beldede, bir ilçede ‘belediye’ olması demek o belde halkının daha iyi hizmet alması demektir. Beldeyi yönetenlerin hesap verme ilkesi daha gelişir. Daha rahat kontrol olur, katılımcılık olur. Belde halkı yönetime katılır. Bunlar çok önemli şeylerdir. Bir belde de belediye olması, demokrasi kültürünün gelişmesine büyük katkı sağlar. Kapatılan belediyelere bakın. İnsanlarla görüşün herkes çok mutsuz, herkes bunun çok yanlış olduğunu söylüyor ve yaşadıkça görüyor. İktidar demokrasiyi ve memleketi değil, kendini düşündüğü için sürekli hata yapmaya devam ediyor. Biz, Bütünşehir ya da Büyükşehir uygulamasına zaten karşıydık ama her türlü olasılığa da hazırız. Bunu da herkesin bilmesini istiyorum” dedi.
 
“30 Mart’a kadar gelmezse Çanakkale Büyükşehir olmaz”
Tasarının komisyonlara dahi gelmediğini belirten Öz;  “Tasarı komisyonlara dahi gelmedi. Dolayısı ile tasarı ile ilgili içeriği hiç öğrenemedik. Bununla ilgili çeşitli söylentiler vardı. Ancak son komisyonlara gelmeden aldığımız bilgi bu tasarının askıya alındığı şeklinde. Açıkçası tekrar bir düzenleme yaparak mı getirecekler? Yoksa önümüzdeki seçimler için tamamen askıya mı alındı? Bu konuda pek bir bilgi sahibi değiliz. 30 Mart’a kadar bu tasarı gelirse Çanakkale’nin Büyükşehir olma durumu var. Ancak askıya alındığı bilgisinden sonra belki de hiç gelmeyecek. Dediğimi gibi o zamana kadar gelmezse Çanakkale büyükşehir olmamış oluyor. Mevcut durumla devam edilmiş olacak” dedi.         (Eren Aşnaz) 
Paylaş