havadurum

"Hukuk devletinden uzaklaştıkça mafya düzenine yaklaşırsınız"

5678

CHP Genel Merkezi`nde basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkanı Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, Erdoğan`ın "hukuk reformu" açıklamalarına değindi. "Saray iktidarının temsilcileri ısrarla bir ekonomi ve hukuk reformundan bahsediyorlar" diyen Erkek, "Aslında 18 yıldır hiçbir yapısal reform yapamadıklarının, 18 yıldır tek başına yönettikleri halde doğru bir şey yapamadıklarının da bir ifadesi, ikrarı niteliğinde bu açıklamalar. Hukuk reformu yapamadılar, hukuk deformu yaptılar. Demokratik hukuk devletinin olmadığı yerde zaten hukuk reformu yapamazsınız. Kimseyi kandırmayacaksınız, milleti de dünyayı da kandırmaya çalışmayacaksınız. Demokrasi dediğiniz şey güçlü bir masaysa bunun ayakları yasama, yürütme, yargı ve basın. Bu ayaklar güçlü olursa, sağlam olursa, saygın olursa, uyumlu ve dengeli çalışırsa siz demokratik hukuk devletini ancak inşa edebilirsiniz. Basında dördüncü bir güçtür. Basın özgür değilse toplum özgür değildir. Bugün Cumhuriyet gazetesi, Sözcü gazetesi davaları, Birgün gazetesine ve birçok gazeteye uygulanan cezalar... Oda TV tam 259 gündür kapalı. Özgür basının üzerinde maalesef RTÜK`ü ve Basın İlan Kurumunu silah olarak kullanan bir saray iktidarı. Böyle bir anlayış hiç hukuk reformu yapabilir mi? Bir hatırlatma yapıyım. Cumhuriyet gazetesi davasının iddianamesini hazırlayan Savcı bugün Hakimler Savcılar Kurulu üyesi. Öyle bir Hakimler Savcılar Kurulumuz var ki bırakın yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlamayı tam aksine saray iktidarına, yürütmeye biat ediyor. Böyle bir Hakimler Savcılar Kurulu varken hukuk reformu yapabilir misiniz? Samimiyseniz gelin Anayasa değişikliği yapalım Hakimler ve Savcılar Kurulunu yürütmenin vesayetinden kurtaralım. Ama bunu yapamayacaklarını hepimiz çok çok iyi biliyoruz" dedi. 

 
"Yargıya güven azaldı..."
"Hızlanacağız diyorlar, bu sistem her şeyi hızlandıracak diyorlar. Ama maalesef hiçbir şey hızlanamıyor" diyen Erkek, "2012`de soruşturma dosyalarının ortalama sonuçlanma süresi 364 iken 2019`da bu 416 güne çıkmış. Ortalama bir soruşturma dosyası 416 gün bekliyor. Yıllarca süren soruşturmalar, yıllarca süren davalar ve geç gelen adaletin adalet olmadığı bir sistem hukuk reformu tabii ki yapamaz. Sorunun kaynağı ve sebebi olanlar çözümün ortağı asla olamazlar. Zaten böyle bir niyetleri de, böyle bir amaçları da aslında yok. Bunu hepimiz çok çok iyi biliyoruz. Ve gelinen tablo; Artıbir kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı bir araştırma var, bize gönderiyorlar. Türkiye`de en güvendiğiniz kurum hangisidir? Yargı 1,7. Çok enteresan hiçbiri de yüzde 30,6. Yani bu sistem kurumları da o kadar çürütmüş, adaleti o kadar çürütmüş ki. TSK`ya 30,5, yargı 1,7, polis teşkilatı 7,5. Tabi ki siyasi iklime göre hareket eden, karar veren yargıç ve savcılarında maalesef bunda rolü var. İşte sistemin yargıyı getirdiği nokta bu. Bu sistemde hukuk reformunun yapılamayacağını hepimiz çok iyi biliyoruz. Zaten bu sisteme de güven kalmadı. AREA araştırma şirketi geçerli oylar üzerinden yaptığı bir araştırmada güçlendirilmiş parlamenter sisteme bugün referandum yapılsa oy veririz diyenler yüzde 54,4. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini destekleyenler 45,6. Başka bir araştırma ADAMOR araştırma şirketi göndermiş. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden memnuniyet yüzde 30. Memnuniyetsizlik yüzde 66. Vatandaşta artık bu sisteme güvenini yitirmiş haklı olarak. Adalete, yargıya güven temelinden sarsıldığı gibi" ifadelerini kullandı... 
 
"Erdoğan`ın ne diyeceği çok önemli..."
Alaattin Çakıcı`nın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu`nu hedef alan sözleri ile ilgili olarak sorulan soruya da cevap veren Erkek, "Alaattin Çakıcı`nın muhatabı Sayın Bahçeli`dir, Sayın Erdoğan`dır, Sayın Soylu`dur. Biliyorsunuz infaz düzenlemesi adı altında özel af çıkarttılar ve işte bu kişilerde artık herhalde cumhur ittifakının, koalisyonun bir diğer ortağı haline geldi. Hukuk devletinden uzaklaştıkça mafya düzenine yaklaşırsınız. Burada önemli olan Türkiye`yi yönetenlerin ne söyleyeceğidir. Bir siyasi parti Genel Başkanına bir tehdit yöneltiliyorsa, siyasetin önüne ciddi engeller konmaya çalışılıyorsa ki konamaz. Burada Türkiye`yi yöneten özellikle yürütmenin başındaki Sayın Erdoğan`ın da ne diyeceği, nasıl bir tavır alacağı aslında çok önemli. Onlar yapamazlar, başaramazlar ama hiç kimse merak etmesin biz bu mafya düzenini bitireceğiz" şeklinde konuştu.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş