havadurum

"İçler acısı bir teklif..."

2454
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi`nde çalışmakta olan 500 kişiyi aşkın sağlık işçilerinin yıllardır beklediği toplu iş sözleşme süreci 6 Eylül 2020 tarihinden itibaren başladı. 4D statüsünde çalışan hemşire, laboratuvar teknisyeni, radyoloji teknisyeni, hasta ve yaşlı bakım elemanı, anestezi teknikeri, temizlik personeli, güvenlik, teknik ekip, ambulans şoförü, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, acil tıp teknisyeni, fizyoterapist ve ebe gibi bir çok branşta çalışan sağlık emekçileri, zorlu pandemi sürecinde daha yüksek bir teklif bekler iken asgari ücretin biraz üzerinde verilen teklif karşısında şaşkınlığa uğradılar. Hastane yönetimi tarafından sağlık emekçilerine 2021 yılında açılanacak olan asgari ücret üzerinde yüzde 2`lik bir rakam teklif edilmesi, sağlık işçileri tarafından üzüntü ve tepkiyle karşılandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi`nin yetkili sendikası Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası tarafından durum tepkiyle karşılandı. 
"Bizleri fazlasıyla derinden etkilemiştir"
Konu hakkında açıklamada bulunan Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Çanakkale İl Başkanı Hakan Toy şunları söyledi; "Toplu iş sözleşmesi ile sağlık işçilerinin hem sosyal hem maddi haklarının iyileştirilmesi amaçlanırken rektörlük komisyonu tarafından yetkili sendika olarak katılmış olduğumuz toplantılarda işçilerin sosyal ve maddi haklarının iyileştirilmesinden ziyade mevcut haklarımızı da elimizden almayı amaçlanan içler acısı bir teklifle karşı karşıya geldik. Canları pahasına çalışan sağlık işçilerine komisyon tarafından teklif edilen miktar 2021 yılında açıklanacak olan asgari ücret üzerine yüzde 2`lik bir rakam teklif edilmiştir. Sözleşme süreci 6 Eylül 2020 de başladığı için sözleşme bitim tarihine kadar olan işçinin alacağı aradaki fark ücretini vermemeyi dahi teklif etmişlerdir. Çanakkale`nin tek pandemi hastanesi olan sağlık uygulama ve araştırma hastanesinde 4-D kadrosundaki sağlık işçilerinin verilmiş olan teklif karşısında bu geçirdiğimiz zor dönemde azalmış olan moral motivasyonları daha da dibe çekmektedir. Aynı kurumda aynı işi yapmakta olan 4-A ve 4-B kadrosundaki personellerden 2 kat daha fazla çalıştırılıp 4-A ve 4-B kadrosunun sosyal ve maddi haklarının yarısını 4-D kadrosuna hak görmektedirler. Bu durum çalışanlar olarak bizleri haliyle fazlasıyla derinden etkilemiştir."
 
"İşçilerin tek isteği eşit iş, eşit hak"
"Sağlık işçileri kurum içerisinde hemşire, laboratuvar teknisyeni, radyoloji teknisyeni, hasta ve yaşlı bakım elemanı, anestezi teknikeri, temizlik personeli, güvenlik, teknik ekip, ambulans şoförü, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, acil tıp teknisyeni, fizyoterapist ve ebe gibi bir çok branşta hastanenin tüm alanlarında çalışmaktadırlar. Yıllardır emek vermiş ve heyecanla toplu iş sözleşmesini bekleyen işçilerin tek isteği aynı kurumda çalışan diğer 4-A ve 4-B kadrosundaki mesai arkadaşlarımızla eşit iş, eşit haklara sahip olmaktır."
 
"İşçilerin lehine tamamlanmasını talep ediyoruz"
"Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası olarak sendikamızın ve üyelerimizin tek isteği rektörlük komisyonunun tekliflerini revize edip yukarıda belirttiğimiz durumları göz önünde bulundurarak sağlık işçilerini daha fazla zor duruma sokmadan toplu iş sözleşmesini masada bitirmeyi istiyoruz. Çalışan işçiler yıllardır bugünü bekleyip pandemide her türlü riski alan kısım olarak sözleşme sürecinin işçilerin lehine tamamlanmasını talep ediyoruz."
(Atakan Alkış)
Paylaş