havadurum

"İki liraya şeftali var, ne alıcı var, ne de ihracat"

545
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Lapseki`ye bağlı Çardak`da şeftali üreticisi ile bir araya geldi. Üreticilerin yaşadıkları problemleri dinleyen Ceylan, "Marketlerde şeftali 15 lira ile 30 lira arasında. Ağaçlarda kilosu iki liradan şeftali, beş liradan nektarı var. Ama ne alan tüccar, ne ihracat yapan şirket var" diye konuştu. 
 
"Şeftali 2 liraya ağaçta kaldı"
Üreticileri ve tüccarları ayrı ayrı ziyaret ederek sorunlarını dinleyen CHP`li Ceylan, Çardak başta olmak üzere Biga yarımadasında bir önceki seneye oranla şeftali veriminde büyük artış yaşandığını belirterek, "Rekolte bir önceki seneye oranla artış gösterirken, geçen sene toplanmadan kilosu 10 liraya müşteri bulan şeftali bu yıl 2 liraya ağaçta kalmış durumda" dedi. 
 
"Üretici, şeftali alan tüccar dahi bulamıyor" 
Meyve satışının azalmasında son bir yılda girdi maliyetlerinde ve nakliyede yaşanan artışın büyük etkisi olduğuna vurgu yapan CHP`li Ceylan, "Meyve artık büyük şehirlere dahi gönderilemiyor ya da gönderilse çok yüksek fiyatlarla tüketiciye satışa sunulabiliyor. İktidar herkesle kavgalı, ihracat yapan şirket ise adeta hiç yok gibi. Artık şeftali alan tüccar dahi bulamıyor üretici" diye konuştu. 
"Üreticiler sandıklar için geceden nöbet tutuyor"
Ceylan, az sayıda tüccarın alım yapması sebebiyle üreticinin ürünlerinin ağaçta kalığını ifade ederek, "Alıcı o kadar az ki üretici 5-6 liraya ürettiği şeftaliyi 2 liraya satabilmek için getirilen kasaları adeta yağma ediyor. Üretici sonuçta getirdiği sandık kadar şeftali alacak. Ne yapsın üretici bir sandık fazla satmak için çırpınıyor" diye konuştu. Ceylan, şeftali alımı için bölgede bulunan bir firma temsilcisinin geçtiğimiz sene 15 bin sandık getirdiklerini ancak şeftali bulamadıklarını dile getirerek, bu sene ise 28 bin sandık getirmelerine rağmen ağaçların hala dolu olduğunu söyledi. CHP`li Ceylan, üreticilerin sandıklar için geceden nöbet tutuklarını kaydetti.
 
"Kârdan geçtik, maliyetimizi kurtaralım bize yeter"
Çardak halinde Özgür Ceylan`a sıkıntılarını dile getiren bir tüccarla ise, "Geçen sene şeftaliyi 10 liradan satın aldık, para da kazandık, satıldı da. Şimdi ağaçta 2 liraya şeftali, 5 liraya nektarisi var, herkesle kavgalılar ne ihracat var, ne de mazot maliyetinden iç piyasada satış var. Bir tek meyve suyu firmaları aldı. O da yetersiz" diye konuştu. Özgür Ceylan`a açıklamalarda bulunan üreticiler ise, "Maliyeti en az 5-6 lira ama 2 liraya satamıyoruz. Kârdan geçtik, maliyetimizi kurtaralım bize yeter" diye konuştu.
(Damla Yeltekin) 
Paylaş