havadurum

"İlçe minibüslerinin hastaneye gidebilmesi için başvuruda bulunduk"

1694

 İlçe minibüslerinin Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine girişleri İdare Mahkemesi kararıyla iptal edilmişti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, ilçe minibüslerinin mahkeme kararı ile Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne çıkmaması konusu ile ilgili açıklamada bulundular. Kepez Belediyesi toplantı salonunda yapılan açıklamada, gelinen noktada Çanakkale ve Kepez Belediyeleri’nin konuya taraf olmadığı ancak kamuoyuna bu kararın Çanakkale ve Kepez Belediyeleri tarafından alındığı algısı yaratılmaya çalışıldığı belirtildi. Minibüslerin devlet hastanesine gitmesinin yasaklanması ile ilgili süreci aktaran Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan açıklamasında, SS 18 No’lu Şehir İçi Minibüsçüleri Kooperatif yetkilileri ile toplantı gerçekleştirildiği, sabah 07.00 – 09.00 saatleri arasında ilçelerden gelen minibüslerin Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne gitmesine ve yolcu almadan aynı güzergahı kullanarak dönmesinde bir sakınca olmadığı kararına vardıklarını belirtti. Arslan, Kepez Belediye Başkanı olarak Çanakkale Valiliği İl Trafik Komisyonuna 07.00 - 09.00 saatleri arasında ilçe minibüslerinin hastaneye ulaşımı için gerekli iznin verilmesi talebinde bulunduğunu belirtti. Şu an itibari ile hiçbir ilçe minibüsünün devlet hastanesine girememekte olduğunu belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ortopedik sıkıntılı olan, hamile, bebekli ve yaşlı hasta gurupları olduğunu, bu gurupların ilçelerden geldiklerinde sağlıklı bir biçimde hastanenin kapısına ulaşmaları gerektiğini ifade etti. Sabah saat 07:00 ile 09:00 arasında hastaneye gidiş olması için Kepez Belediyesi’nin müracaatını yaptığını, kendilerinin de Çanakkale Belediyesi olarak destek verdiklerini, Trafik Komisyonunda da bu desteği vereceklerini ifade etti. 

 
‘İl Trafik Komisyonu kararının yeniden gözden geçirilmesi’ talebinde bulunduk” 
Son günlerde Çanakkale kamuoyunda en çok konuşulan konulardan birinin de ilçe minibüslerinin Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine girişlerinin İdare Mahkemesi kararıyla iptal edilmesi olduğunu belirten Kepez Belediye Başkanı Arslan; “Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Kepez Hamidiye Mahallesi’nde Ekim 2017 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlamıştır. Hastanemize konumu itibariyle ulaşım araçlarla sağlanmak zorundadır. Dolayısıyla İl Trafik Komisyonumuz 07.11.2017 tarihinde karar alarak,  İlçe minibüslerimizin sadece hastaneye 07.00-11.00 ve 15.00-18.00 saatleri arasında yolcu getirmeleri ve getirdikleri yolcuları almaları, gittiği güzergahta şehir içi yolcusu almamaları kaydıyla ilçe minibüslerimize güzergah izin belgesi vermiştir. 2018 yılında ise Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Başhekimliğinin İl Trafik Komisyonuna başvurusu üzerine ilçe minibüslerinin gün ve saat aralığı olmadan yolcu getirmeleri ve almaları talebi komisyonca kabul edilerek uygulanmaya başlanmıştır.  Alınan bu karardan sonra ilçe minibüslerinin şehir içi yolcusu aldıkları yönünde şikayetler başlamıştır.  S.S.18 No’lu şehir içi minibüsçüleri ve motorlu taşıyıcılar kooperatifi yetkilileri bunun üzerine 08.01.2019 tarihinde Çanakkale İl Trafik Komisyonuna ‘ilgili İl Trafik Komisyonu kararının yeniden gözden geçirilmesi’ talebinde bulunmuştur. Başvuruları reddedilmiştir. Bunun üzerine S.S.18 No’lu şehir içi minibüsçüleri ve motorlu taşıyıcılar kooperatifi Çanakkale İdare Mahkemesi’ne İl Trafik Komisyonu’nun aldığı kararın iptali için dava açmıştır. İdare Mahkemesi dava konusu işlemin dayanağı olan komisyon kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile kararın iptaline karar vermiştir” dedi. 
 
“Çanakkale ve Kepez Belediyeleri konuya taraf değildir”
Minibüslerin saba saatlerinde girebilmeleri için başvuruda bulunduklarını belirten Arslan; “Bunun üzerine Çanakkale Valiliği bu kararı bir üst mahkeme olan İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne istinaf etmiştir. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. İdare Dava Dairesi ise istinaf başvurusunun reddine karar vermiştir. 30.01.2020 tarihi 650 sayılı Çanakkale Valiliği Emniyet Müdürlüğü yazısıyla belediyemize İl Trafik Komisyonu kararının iptal edildiğini,  ilçe minibüs ve otobüslerinin Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine gidemeyeceklerini bildirmiştir. Gelinen noktada Çanakkale ve Kepez Belediyeleri konuya taraf değildir. Ama kamuoyuna sanki bu kararı Çanakkale ve Kepez Belediyeleri tarafından alındığı algısı yaratılmaya çalışılmaktadır.  Çanakkale Belediye Başkanım ve ben bu sorun çözümü için iki kez görüştük.  Çözüm olarak; bizler yaşlı, engelli, hasta ve yakınlarının mağdur olmaması için, belli saatler arasında ilçe minibüsleri ve otobüslerinin Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne giderek; indirme yapmasının ve yolcu almadan aynı güzergah üzerinden geri dönmesinin, kamu yararına olacağı görüşüne vardık.  Bunun üzerine Çanakkale Belediyesi yetkilileri, Kepez Belediyesi yetkilileri ve SS 18 No’lu şehir içi minibüsçüleri kooperatifi yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştirildi.  Sabah 07.00 – 09.00 saatleri arasında ilçelerden gelen minibüslerin Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne gitmesine ve yolcu almadan aynı güzergahı kullanarak dönmesinde bir sakınca olmadığı kararına vardık. Bu toplantı sonrasında oluşan uzlaşı üzerine Kepez Belediye Başkanı olarak ben Çanakkale Valiliği İl Trafik Komisyonuna 07.00 - 09.00 saatleri arasında ilçe minibüslerinin hastaneye ulaşımı için gerekli iznin verilmesi talebinde bulundum. Eğer İl Trafik komisyonu uygun bulur ve ilgili kararı alırsa ilçe minibüsleri artık yalnızca sabah saatlerinde hastanemize ulaşım sağlayacaklardır” dedi. 
 
“Bazı hasta gurupları sağlıklı olarak hastaneye gidebilmeli”
Bazı hasta guruplarının hastaneye gitmesinin önemine vurgu yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Kepez’de toplu taşıma hizmetini beraber veriyoruz. Devlet hastanesinin bulunduğu alan Kepez Belediyesi’nin sorumluluk alanı içerisinde ama ulaşımı hep beraber organize ediyoruz. Eskiden Kepez’in içerisindeyken buraya da ulaşım yapılıyordu. Daha sonra devlet hastanesi taşınınca Çanakkale içerisindeki güzergah saatlerine uygun olarak 07:00-09:00, akşamda 16:00 ile 18:00 arasında şehir içinde girişler uygun bulunmuştu. Aynısını Kepez’de de devlet hastanesi için uygulamaya başladık. Bu daha sonra 24 saat olarak kararlaştırıldı. Bunun üzerine itiraz oldu, itirazı mahkeme kabul etti. Şu an itibari ile hiçbir ilçe minibüsü devlet hastanesine girememekte. Sonuç itibari ile devlet hastanesine ilçelerden gelen guruplar var. Bazı hasta guruplarının özellikle ilk girişlerinde sıkıntı olabilir. Ortopedik sıkıntılı olanlar, hamileler, bebekliler, yaşlılar var. İnsanlar ilçelerden geldiklerinde onların sağlıklı bir biçimde hastanenin kapısına ulaşmaları gerekir. Bu bakımdan şimdilik sabah 07:00 ile 09: arası ilk gelen hastaların hastaneye girmeleri, ondan sonra zaten çıkışlarında kendi sorunlarını çözebilirler diye düşünüldü. Belediyeler olarak hep beraber ring uygulamalarına başladık Otobüslerin bıraktığı alana durak yaptık. Tıp Fakültesi ve Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi arasında ring seferleri başlattık. Seferler Saat 07:10’da Tıp Fakültesi’nden başlıyor,  bu şekilde devlet hastanesine kadar gidiyor. Bununla ilgili bir tutanak tuttuk. Bunu Kepez Belediyesi Başkanlığı İl Trafik Komisyonuna sunacak. Otobüslerin 07:00 ile 09:00 arasında girebilmesi için müracaat etti. Bizde buna destek vereceğiz. Bu şekilde en azından bir yere kadar ilçeden gelen hastaların kolaylıkla devlet hastanesine ulaşmasını sağlamış olacağız. Direk otogardan da devlet hastanesine Ç-11 KS, otobüsü koyduk. Şu an itibari ile bu şekilde hizmet veriyoruz” dedi. 
 
“Maalesef bizim kooperatifinde ekmeğine göz dikmiş oluyorlar”
Minibüsleri kendileri yasaklamış gibi bir algı oluşturulduğunu belirten Başkan Gökhan; “Özellikle Çanakkale Belediyesi üzerinde yoğun bir algı oluşturuldu. Biz tam tersine 24 saat girmelerine hiçbir itirazda bulunmadık. Ancak şöyle bir durumla karşılaştık. 18 No’lu Kooperatifimizde haklı. Yıllardan beri sadece devlet hastanesine değil, belli saatlerde şehrin içine giriyorlar. O zaman bile şehrin içinden duraklar arasında yolcu aldıklarını tespit ediyoruz. Bunlarla ilgili defalarca toplantılar yapıldı. Sonuç itibari ile si ilçe yolcusu almak durumundasın yapmayın! Diyerek uyardık. Bununla ilgili de yeni düzenlemeler yapacağız. İlçeler arası otobüs durakları yapacağız. İşin özü otogardan otogara ulaşım ancak Çanakkale’de durum farklı. İlçelerde yaşayıp Çanakkale’de iş yapan ya da tam tersi şeklinde çalışan insanlar var. Bunlara kolaylık olsun diye mesai saatlerinde şehir içlerine girmelerine müsaade ettik. Ancak maalesef duraktan durağa yolcu almaları devam ediyor. Bu gidişle sonunda şehir içine girişleri tamamen yasaklanacak. Çünkü yasa öyle diyor. Biz bunu trafik komisyonunda kooperatife rağmen kabul ettik. Ancak bu durumda maalesef bizim kooperatifinde ekmeğine göz dikmiş oluyorlar. Bu hoş değil. Ancak sonuç itibari ile konumuz devlet hastanesine giriş. Bunu da 07:00 ile 09:00 arasında olması için Kepez Belediyemiz müracaatını yatık. Bizde Çanakkale Belediyesi olarak destek verdik. Trafik komisyonunda da bu desteği vereceğiz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş