havadurum

"İstihdam sağlayacak 'Kooperatifler' için çalışacağız"

4116

 31 Mart Yerel Seçimlerinde Çanakkale’nin yeniden Belediye Başkanı seçilen Ülgür Gökhan, Belediye Meclis üyeleri içerisinden yeni Siyasi Başkan Yardımcılarını belirledi. Başkan Gökhan, önceki dönem Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ile çalışmaya devam derken, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu ile çevre örgütlerinde aktif görevleri ile tanınan İrfan Mutluay’ı Siyasi Başkan Yardımcısı olarak belirledi. Yeni Başkan Yardımcıları Ünüvar ve Mutluay Gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamalarda bulundular. Geçen dönem yaptığı Başkan Yardımcılığı’nın verdiği deneyim ile bu yıl kendisi için daha farklı bir görev olacağını belirten Ünüvar, Mutluay gibi tarım ve çevre konularında çalışmaları ile tanınan deneyimli bir ismin de aynı görevde bulunmasının büyük avantaj sağlayacağını söyledi.  Geçen dönem, kendisinin de içerisinde yer aldığı her kesime dokunan projelerin hayata geçirildiğini ifade eden Ünüvar, bu projelerin bu yıl gelişerek devam edeceğini dile getirdi. Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik sorunlardan kaynaklı daha büyük bir yükle göreve başlayacaklarını belirten Ünüvar; “Üretim odaklı çalışarak, ‘kır, kent’ ilişkisi kurup oluşturulacak kooperatifleşmeyi çok önemsiyoruz. Oradan doğru ham üretim, hem de ona bağlı olarak da istihdam yaratmak çok önemli” dedi. Ülkede ve şehirde büyük bir işsizlik yoğunluğu olduğunu belirten Ünüvar; “İlk süreç üretmek, üretirken istihdam yaratmak, şehrin ekonomisini güçlendirmek. İkincisi de bu ülkenin tek şeye ihtiyacı var. Bu da, yeni çağın gereklerine uygun insan yetiştirmek” dedi. Ünüvar; “Omuzlarımızda büyük bir yükte hissetmiyor değiliz ancak, bunlara rağmen ülkeyi yeniden ayağa kaldırmak adına en azından yerelde bir şeyler yapmak adına da heyecanlıyız” dedi. Kooperatifleşme adına yapılacak çalışmalar ve çevre mücadelesinde Belediyenin kurumsal anlamda daha aktif yer alması için Başkan Gökhan tarafından kendisine Başkan Yardımcılığı görevinin belirlendiğini ifade eden Mutluay; “Belediye Başkan Yardımcısı olarak öncelikle çalışacağım konular kooperatifleşme, yerel kalkınma, kırsalla kenti birlikte değerlendiren ve bir bütün olarak gören yerel kalkınma modelini kooperatifleşerek hayata geçirmek. Hem üreticiyi, hem tüketiciyi koruyacak organizasyonlar içerisinde yer almak. Hem de çevre mücadelesinin Çanakkale Belediyesi içerisinde katılımını sağlamak. Hem hukuki, hem de fiili süreçlerde daha çok yer almasını sağlamak. Görevim bu olacak” dedi. 

 
“Bu dönem daha farklı olacak”
Geçen dönemde elde ettiği deneyimin bu yılki görevinde kendisine çok şey katacağını belirten Ünüvar; “Başkan Yardımcılığı görevim geçen dönemde vardı ama bu dönem biraz daha farklı olacak. Buradaki fark biraz daha deneyim elde etmiş olmam olacak. İkinci bir Başkan Yardımcısının olması, siyasi anlamda da önemli olacak. İrfan Mutluay da Siyasi Başkan Yardımcısı olacak. Böyle bir grup kararımız da var. Hem benim deneyimimin olmuş olması, İrfan beyinde İl Özel İdaresi gibi bir yerde uzun yıllar çalışmış olması, özellikle tarımsal alt yapı, kooperatifçilik ve gelecekteki çevre sorunları ile ilgili deneyim ve yeteneklerinin olması çalışmalarımıza büyük katkı sağlayacak” dedi.  
 
“Yeni projeler bizi heyecanlandırıyor”
Geçen dönem kendisinin de içerisinde yer aldığı birçok projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Ünüvar; “Benim de içerisinde bulunduğun çok yönlü, her insana dokunan sosyal projeler var.  Yaşlısından, çocuğuna, gencine kadar bu sosyal projeleri hayata geçirdik. Atam Kreş ve Çocuk Kültür Evi, Altın Yıllar Yaşam Merkezi gibi büyük projeler hayata geçirdik. Şimdi onları daha da ileriye taşıyacağız. Altın Çağlar Yaşam Evleri adı altında bir projemiz var. Bu projeler bizi heyecanlandırıyor. Çocuklar için, Çocuk Kültür Evi projelerinin ikincisi olan ‘Çocuk Bilim Merkez projesi var. Her mahallede kreş… yine gibi bu projeleri hayata geçirmeye çalışacağız. Bu projeleri düşündükçe heyecanlanıyorum. Biraz daha deneyim kazanmış olmamda tabii ki önemli.  Almış olduğumuz yüzde 60’lık oyda bizim daha güçlü olmamızı sağlıyor” dedi.
 
“Ülkenin ekonomik durumunun yerele yansımaları söz konusu”
Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik krizden dolayı kaygılarının olduğu ve buna yönelik şehirde istihdamı arttıracak projelere önem vereceklerini belirten Ünüvar; “Ancak tabi kaygılarımız da var. Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik durumunun yerele yansımaları da söz konusu. Bir yandan heyecanlıyız. Ancak öteki yandan ülkemizin geleceğini ön göremiyoruz. Üretim odaklı çalışarak, ‘kır, kent’ ilişkisi kurup, oluşturulacak kooperatifleşmeyi bende çok önemsiyorum. Oradan doğru hem üretim, hem de ona bağlı olarak da istihdam yaratmak çok önemli. Bununla ilgili en önemli sorun şehrimizde şu ana kadar var olanların yok edilmiş olması. Bu şehirde bir tek Belediye bir iş alanı olarak görülüyor. Kamular bizim yetki alanımızın çok dışında. Korkunç bir genç işsizlik var. Kadın işsizliği yine çok yüksek. Bu eksende baya bir çaba sarf etmeyi düşünüyoruz. İlk süreç üretmek, üretirken istihdam yaratmak ve şehrin ekonomisini güçlendirmek. İkincisi de bu ülkenin tek bir şeye ihtiyacı var. Buda Yeni Çağ’ın gereklerine uygun insan yetiştirmek. Bu yüzden eğitimi de çok önemsiyoruz. Özellikle anaokulu eğitiminde bir çocuğa, bir lira yatırdığınız da, bu bir liranın gelecekte mutlaka geri dönüşü oluyor. Bunun için anaokulu sayısını çoğaltmak, aynı zamanda eğitimin her kademesine belediye olarak katkı sunmak. İnşallah elimizden geldiği kadar 5 yıl bu şehre ve bu şehrin insanlarına hizmet edeceğiz. Tabii bu yorucu ve aynı zamanda da büyük bir sorumluluk. Omuzlarımızda büyük bir yükte hissetmiyor değiliz. Ancak bunlara rağmen ülkeyi yeniden ayağa kaldırmak adına, en azından yerelde bir şeyler yapmak adına da heyecanlıyız” dedi.
 
“Çevre ve kooperatifleşme çalışmaları dolayısı ile görev almam istendi”
ZMO ve çevre STK’ları ile ilişkileri, oluşturulacak kooperatifleşme.. gibi deneyimleri dolayısı ile böyle bir görev daveti aldığını belirten Mutluay; “Daha önceki adaylık açıklamamda da söylemiştim. Başkan Yardımcılığı biliyorsunuz meclis içinden Belediye Başkanımız tarafından bir görevlendirmeyle oluyor. Bu dönemde özellikle CHP’nin ve Başkanımızın projeleri arasında kooperatifleşme ve yerel kalkınma modeli öneriliyor. Kendi mesleğimin bu olması, STK’lar ile ilişkilerimin olması nedeniyle de bu projelerde görev almam istendi. Aynı zamanda çevre mücadelesi adına, gerek termik santraller, gerek metalik maden işletmelerinin bölgemiz üzerinde büyük bir tehdidi ve baskısı var. Bunun bertaraf edilmesi için Çanakkale Belediyesi’nin daha kurumsal olarak bu mücadelenin içerisinde yer alması gerektiği düşünüldü.  Benim de çevre platformlarında ve yine Ziraat Mühendisleri Odası’nda bu konularla ilgili çalışmalarımda değerlendirilerek, belediye içerisinde böyle bir görev almam istendi” dedi.
 
“Öncelikle çalışacağım konular kooperatifleşme, yerel kalkınma”
Mutluay; “Dolayısı ile Belediye Başkan Yardımcısı olarak öncelikle çalışacağım konular gerek kooperatifleşme, yerel kalkınma, kırsalla kenti birlikte değerlendiren bir bütün olarak gören yerel kalkınma modelini kooperatifleşerek hayata geçirmek. Hem üreticiyi, hem tüketiciyi koruyacak organizasyonlar içerisinde yer almak. Hem de çevre mücadelesinin Çanakkale Belediyesi içerisinde katılımını sağlamak. Hem hukuki, hem de fiili süreçlerde daha çok yer almasını sağlamak. Görevim bu olacak. Belediye Başkan Yardımcısı olarak bunun dışında diğer konularla ilgili bağlı birimlerle birlikte çalışmalarım sürecek” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş