havadurum

"Kadınlar gerçekçi sıralardan aday gösterilmeli"

1024
Çanakkaleli kadınlar, İskele Meydanı`nda gerçekleştirdikleri basın açıklamasında, TBMM`inde kadın milletvekili görmek istediklerini açıkladı. Burada konuşan Ayça Kulalıgil, "Önümüzdeki seçimde, milletvekili aday belirleme komisyonlarının en az yarısının kadın olması, komisyonların şeffaf bir şekilde çalışması, eşitlik ve kapsayıcılık adına önemlidir. Seçilme, siyasete katılım temel bir yurttaşlık hakkıdır. Kadınlar aday belirleme komisyonlarında yer aldığında, adaylık süreçleri belirlenirken kadın bakış açısına sahip kadınları önceleyerek, seçim listelerinin daha adil, daha eşitlikçi ve katılımcı olmasına katkı sunacaklardır" dedi. Çağrı metnine KESK Kadın Meclisleri, İHD, Çanakkale Feminist Dayanışma, Kepez Özgür Kadın Dayanışması, ELDER, Sensiz Bir Eksik Derneği ve FİSA Çocuk Hakları Merkezi imzacı oldu. Basın açıklamasına CHP İl Başkanı Güler Koçer, CHP Çanakkale milletvekili aday adayı Av. Sibel Erol ve çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi katılım gösterdi.
 
"Kadın temsilinde 186 ülke arasında 132`inci sıradayız"
Kulalıgil Cumhuriyet`in 100`üncü yılına talip olan tüm muhalefet partilerine açık çağrıda bulunduklarını kaydederek, "Yıllardır eşitlik için çeşitli çalışmalar yürüten, eşit temsil ve kadınların özgürlüğü için çabalayan kadınlar olarak toplumsal cinsiyet eşitliği çabamıza; kadın eşitliği ve özgürlüğünü vaad eden sizin de katkı sunmanızı bekliyoruz. Parlamentolar arası birlik verilerine göre, ne yazık ki 2022`de dünya parlamentolarında kadın temsilinde 186 ülke arasında 132`nci sırada yer alıyoruz. 2021`de ise 186 ülke arasında 130. sırada yer alıyorduk" açıklamasında bulundu.
 
"Eşit temsil olmazsa olmaz"
Kulalıgil 14 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek olan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine işaret ederek, "Önümüzdeki seçimlerde eşitlikten uzak olan bu tablonun artık değişmesi gerekiyor. Katılımcılık; eşitlikçi, adil ve şeffaf bir siyasetin gereğidir. Her gün iki kadın cinayetinin yaşandığı, kadın kazanımlarının ağır tehdit altında olduğu bu süreçte; toplumsal cinsiyet eşitsizliğini hayatımızdan çıkarmak için eşit temsilin olmazsa olmaz bir unsur olduğunu biliyoruz. Kadın ve LGBTİ+ lar için eşit yurttaşlık haklarına dayalı, özgür ve geleceğin mücadelesini yürüten kadınlar olarak, dayanışmamıza sizi davet ediyoruz" dedi. 
 
"Umudumuz birlikte, inancımız eşitliktedir"
Kadın milletvekili adaylarının seçilebilir sıralarda aday gösterilmesi gerektiğini ifade eden Kulalıgil, "Önümüzdeki seçimde, milletvekili aday belirleme komisyonlarının en az yarısının kadın olması, komisyonların şeffaf bir şekilde çalışması, eşitlik ve kapsayıcılık adına önemlidir. Seçilme, siyasete katılım temel bir yurttaşlık hakkıdır. Kadınlar aday belirleme komisyonlarında yer aldığında, adaylık süreçleri belirlenirken kadın bakış açısına sahip kadınları önceleyerek, seçim listelerinin daha adil, daha eşitlikçi ve katılımcı olmasına katkı sunacaklardır. Türkiye Cumhuriyeti`ni yönetmeye talip sizlerin, bu seçim sürecinde daha çok kadınlardan yana olmanızı, eşit katılım için kadınları seçilebilir ve gerçekçi sıralardan aday göstermenizi bekliyoruz. Umudumuz birlikte, inancımız eşitliktedir" sözlerine vurgu yaptı.
(Damla Yeltekin) 
 
Paylaş