havadurum

"Kalkınmayı, tarımsal kalkınmayla sağlayacağız"

1866
Çanakkale Belediyesinin yerel kalkınma çalışmaları doğrultusunda kurulan SS. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından üretilen yerel ürünlerin halka ulaştırılması için kurulan Halkın Bakkalı Esenler Şubesi düzenlenen törenle açıldı. Açılışa, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural, Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Belediye Başkan Yardımcıları İrfan Mutluay, Rebiye Ünüvar, Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, Umurbey Belediye Başkanı Erdal Doğan, SS Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Berkit ile çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış konuşmasını yapan Kooperatif Başkanı Berkit, tezgahların üreticilere her zaman açık olduğunu belirtirken, Belediye Başkan Yardımcısı Mutluay ülkede örnek bir kooperatif modeli yaratmak için çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Milletvekili Ceylan konuşmasında çalışmaların çok değerli olduğunu ifade ederken, Milletvekili Erkek ise CHP`li belediyeler tarafından yapılan sosyal çalışmaları sıralayarak; "Pandemi döneminde özellikle belediyelerimiz destan yazdılar..." dedi. Son olarak konuşan Başkan Gökhan, parti olarak ülke kalkınmasının kırsaldan olacağı yönünde görüş belirttiklerini ifade ederek; "Uzmanlarımızda CHP iktidarında nasıl bir kırsal kalkınma olacağının programlarını yapıyorlar" dedi. Başkan Gökhan konuşmasında; "Bu bir sistem meselesi, CHP`li belediyeler bunda çaba gösteriyor ancak sadece CHP`nin çabaları ile bir yere varmayız. Bu bir devlet politikası olmak zorunda" dedi. 
"Tezgahlar, Çanakkaleli üreticilere her zaman açıktır"
Açılış konuşmasını yapan Kooperatif Başkanı Berkit; "Bundan böyle bu tür açılışlara devam edeceğiz ve çalışmalarımız eksiksiz bir şekilde sürecek. Önümüzdeki aylarda Barbaros Mahallesine yeni şube açmayı düşünüyoruz. Buradan bütün üreticilere çağrı yapıyorum; `tezgahlar, Çanakkaleli üreticilere her zaman açıktır` " dedi. 
"Örnek bir kooperatif modeli yaratmaya çalıştık"
Çanakkale`nin bir tarım kenti ve bitkisel ürün çeşitliliği açısında dünyanın en önemli tarım kenti olduğunu belirten Belediye Başkan Yardımcısı Mutluay; 11 çeşit bitkisel ürün bulunuyor. Bunlardan 8`inde biz, üretim miktarları bakımında birinci durumdayız. 48 üründe ilk ona giriyoruz. Bunun dışında Çanakkale ürettiği marka değerleri ile dünya pazarında da önemli roller alıyor. Bu kentin 2 milyar dolar üretim değeri olduğunu düşünüyorum. Nüfusun yüzde 30`u kırsal kesimde yaşıyor. 311 tarımsal kalkınma kooperatifi var bununla beraber toplam 400 kooperatif var. Ancak gerek üretime, üreticisine ve tüketiciye katkı sağlayamayan bir kooperatifler mezarlığına dönmüş durumda. Bu noktadan yola çıkarak 2019-2024 döneminde Belediyem Başkanımız bir tarımsal kalkınma projesi ortaya koydu ve çalışmalara başladık. Örnek bir kooperatif modeli yaratmaya çalıştık. İki kooperatif kurduk ve bir buçuk yılda çok ciddi adımlar atıldı. Bu noktada emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum" dedi. 
"Sağlıklı gıdaya ulaşmak çok zor bir hal aldı"
Dünyada artık sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmanın çok zor bir hal aldığını belirten Milletvekili Ceylan; "Bu girişim çok önemli ve değerli bir girişim. Bundan sonrasında şubelerde artacakmış. Bundan sonrası içinde her türlü yardıma hazırız. Bu girişimde emeği olan herkese teşekkür ediyorum" dedi. 
"Pandemi döneminde özellikle belediyelerimiz destan yazdılar"
Kooperatifleşmenin dayanışmanın, paylaşmanın, eğitimin önemini bir kez daha gösterdiğini belirten Milletvekili Erkek; "Pandemi döneminde özellikle belediyelerimiz destan yazdılar. Biz istiyorduk ki, merkezi yönetim kendi gücü ve kapasitesi ile yerel yönetimlerin halka ulaşabilme kapasitesini arttırabilsin ve çok daha fazla ihtiyaç sahibi insana dokunabilelim. Tüm belediyelerimiz 9 milyon 600 bin yurttaşa ayni yardım yaptı. 1 milyon 700 bin yurttaşa nakdi yardım yaptı. Sokağa çıkmanın yasak olduğu dönemde 40 milyon 500 bin öğün evlere sıcak yemek götürdüler. 80 milyonun üzerinde dezenfektan maske yardımı yapıldı. Bizler için sosyal, halkçı ve dürüst belediyecilik çok önemli. Biz bu anlayışla hizmet ediyoruz. Yönettiğimiz kent ve beldelerde belediyelerimiz harcadıkları her kuruşun hesabını halka veriyorlar. Her şeye rağmen halkın belediyeleri, halkın bakkalları hizmet etmeye devam edecek" dedi. 

"Kooperatifleşmeyi kesinlikle ilan etmemiz şart"
Son olarak konuşan Başkan Gökhan, parti olarak kalkınmanın kırsaldan olacağını belirttiklerini ifade ederek; "Kırsal kalkınmaya önem veriyoruz. Uzmanlarımızda CHP iktidarında nasıl bir kırsal kalkınma olacağının programlarını yapıyorlar. Önümüzdeki hafta İstanbul`da CHP belediyelerinde katılımı ile bir tarım fuarı yapılıyor. Belediyeler yaptıkları çalışmaları orda sergileyecekler. Bizde Çanakkale`de son seçim öncesi kırsal kalkınmaya önem vereceğimizi ifade ettik. Sağlıklı gıdaya erişim, kooperatifleşme çok önemli... Türkiye`de kooperatifleşme denetlenemiyor. Halbuki, Avrupa da başarının en önemli sebebi kooperatifleşmedir. Kooperatifleşme orada tamamlanmıştır ve çiftçinin üretmekten başka bir sorunu yoktur. Tohum, gübre sorunu yok... Orada mühendisler tarlada çiftçiye yarımda bulunuyor ve milli gelire katkıda bulunuyorlar. Kooperatifleşmeyi kesinlikle ilan etmemiz şart. İlçe belediyelerimizde de önemli çalışmalar var. Hem sağlıklı ürünler bulma, üretimde sorunların ortadan kaldırılması ve halka ulaşma bizim açımızdan çok önemli" dedi. 
 
"Bu bir devlet politikası olmak zorunda"
3 hafta önce yine bir üretici pazarı açtıklarını belirten Başkan Gökhan; "Üretilen ürünlerin satıldığı ama aynı zamanda kooperatiflerinde yer bulduğu, yine kadın el emekçilerinin de yer aldığı bir pazar. Bu bir sistem meselesi, CHP`li belediyeler bunda çaba gösteriyor ancak sadece CHP`nin çabaları ile bir yere varmayız. Bu bir devlet politikası olmak zorunda" dedi.
(Eren Aşnaz)

Paylaş