havadurum

"Kaşıkla verip, kepçeyle alıyorlar"

1091

 Yılbaşından bir gün önce Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen asgari ücret, açlık sınırının altında olması nedeni ile vatandaşlar tarafından kabul görmedi. Asgari ücretin açıklanmasından daha 48 saat geçmeden vergilerin artması, elektriğe yüzde 8,8’lik zam, köprü-otoyol ücretlerine yüksek miktarda zamlar ve dahası… Vatandaşlardan büyük tepkiler aldı. Çanakkaleli vatandaşlar asgari ücret miktarını ve 1 Ocak itibari ile belirlenen zamları gazetemiz OLAY’a değerlendirdiler. Yapılan zamlarla bir ailenin yaşamasının neredeyse olanaksız olduğunu ifade eden Kemal Kutlu; “Asgari ücret zamlandı ama hayat koşullarını etkileyen birçok şeye de trafik cezalarına, köprü-otoyol kullanım ücretine, simide ve bunun gibi birçok şeye 2 katı zam geldi. Vatandaşa asgari ücreti tartarak veriyorlar, kendileri hanlarda, saraylarda yaşıyorlar. Bin 603 TL zaten açlık sınırının altında 1 aile bu parayla nasıl geçinsin, üstelik asgari ücrete zam gelmesi hiçbir şeyi değiştirmedi belki daha kötü olacak” dedi.

 
“Vatandaş görsün kim halkçı, kim kapitalist sisteme hizmet ediyor”
Ülkenin açlık sınırı altında yaşamaya mecbur bırakıldığını belirten Rüstem Borazan; “Asgari ücret hakkında çok bir şey söylemeye gerek yok. Ülkenin yoksulluk sınırı ortada, açlık sınırı ortada. Asgari ücretin açlık sınırının altında kalması her şeyi ortaya döküyor. Vatandaş görsün kim halkçı, kim kapitalist sisteme hizmet ediyor. Bu düzen böyle gitmez” dedi.
 
“İğneden ipliğe kadar her şeye zam geldi”
 Asgari ücretin vatandaş için yetersiz olduğunu belirten emekli vatandaş Celal Sezer; “Asgari ücret çok yetersiz, en az 2 bin TL olması lazım ve daha 2 gün bile geçmeden iğne ipliğe kadar her şeye zam geldi. Her sene böyle katlanarak devam ediliyor. Asgari ücrete belli bir miktar zam geliyor, daha sonra o zamlar 2 katı olarak geri alınıyor” dedi. 
 
“Bu millet nasıl yaşayacak demiyorlar”
Emekli Eğitimci Kerim Genç; “Bu ülkede herkes çağ atlıyor biz ip atlıyoruz, yazık günah bu millete. Bu ülkenin insanları her günü bütçe ile yaşıyor. Daha 2013 yılında 2+1 daireler 85 bin TL iken şimdi 250 bin TL’yi geçiyor 2+1 ev fiyatları. Kimse bu millet bu kadar parayı nasıl, nereden verecek demiyor. Asgari ücretin bu millete tartılarak verilmesi çok ayıp şeyler bu millete bu muamele yakışmıyor. Vatandaşı türlü numaralarla kandırmaya çalışıyorlar. Ben, 42 yıl eğitimci olarak çalıştım, bu hükümete hakkımı helal etmiyorum” dedi.
(Şenol  Güven)
Paylaş