havadurum

"Katılımcılık esası ile yarınları birlikte kuracağız"

881

 

CHP, Belediye Başkan adayını 2 Aralık Pazar günü gerçekleştirdiği ön seçimle belirledi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, önceki dönem Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş ve Öğretim Görevlisi Necmi Akyalçın’ın aday adayı olarak yarıştığı ön seçimde, üyeler tercihlerini yeniden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’dan yan kullandılar.  3003 oyun kullanıldığı ön seçim sonucunda Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 1779 oyla CHP Çanakkale Belediye Başkan adayı oldu. CHP Merkez İlçe Örgütü tarafından örgütlenen ön seçimi, Merkez ilçe Başkanı Ali Uyanık ve CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdiler. Birinci aşamayı başarılı bir şekilde, iyi bir sınavla geçtiklerini belirten İl Başkanı Güneşhan; “Üyelerimiz, Ülgür Başkanı önümüzdeki dönem tekrar Belediye Başkan adayı olarak görmek istediklerini ifade ettiler” dedi. Parti içerisindeki yarışın sona erdiğini belirten Güneşhan;  “Artık tüm CHP tekdir. Hep beraber seçimlere hazırlanacağız” dedi. 3 bin üyenin belirlemiş olduğu bir adayla Çanakkale’de başarılı olunmaması için hiçbir neden olmadığını ifade eden Güneşhan;  “Siyasi partilere örnek olacak olan bir demokrasi şölenini yaşadık”  dedi. Ön seçimin örgütlenme sürecini, geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşen ön seçimi ve ön seçim sonucunun yerel seçimlere nasıl bir etkisi olacağını değerlendiren Merkez İlçe Başkanı Uyanık ise; “Tabana yayılmış, demokratik bilinci sahiplenmek adına partinin asıl sahiplerinin üyelerimiz olduğu ve partinin üyelerimizin omzunda yükseleceği bilinci ile bu süreci örgütledik” dedi. Gençlerin, kadınların emeklilerin, Çanakkale’nin dinamiklerini oluşturan STK’ların, meslek örgütlerinin ana önermeleri ile bu süreci gerçekleştirdiklerini belirten Uyanık; “Bu anlamda sürecin kendisi sonuçtan daha önemlidir” dedi. Ön seçim sonucunu yerel seçimlerde gerçekleştirecekleri başarı ile taçlandıracaklarını ifade eden Uyanık; “Seçimler için daha çok çalışacağız, daha net çalışacağız. Dolu dolu insanlara daha çok dokunacağız” dedi. Uyanık, İl ve Belediye Meclis üyelikleri için yapılacak ön seçim için Ankara’dan karar beklediklerini söyledi. 

 
“Parti içi yarış bitmiştir, artık CHP tektir”
Yerel seçimlere giden yolda birinci aşama olan ön seçimi başarı ile tamamladıklarını belirten Güneşhan; “Ön seçim, gayet sakin ve güzel bir şekilde geçti. Partimize ve Çanakkale’ye yakışır bir şekilde eğilim yoklamasını gerçekleştirdik. Herhangi bir sıkıntı olmadan, barış ve kardeşlik içerisinde üyelerimiz geldiler ve oylarını kullandılar. Üyelerimiz ön seçim sonucunda, Ülgür Başkanı önümüzdeki dönem tekrar Belediye Başkan adayı olarak görmek istediklerini ifade ettiler. Bizde bundan sonra parti olarak tüm aday adayı arkadaşlarımız ile birlikte Belediye Başkan adayımız Ülgür Gökhan’ın, bir 5 yıl daha seçilmesi için çalışmalara hep beraber başlayacağız. Şu anda parti içi yarış bitmiştir. Artık tüm CHP tekdir. Hep beraber seçimlere hazırlanacağız” dedi.
  
“3 bin üyenin seçtiği adayla başarılı olunmaması için hiçbir neden yok” 
Katılımın daha fazla olabileceğini, ancak 3 bin üyenin seçtiği Belediye Başkan adayı ile başarılı olunmaması için hiçbir neden olmadığın ifade eden Güneşhan; “4 bin 500 üyemiz var. Katılım daha fazla olabilirdi. Sonuçta 3 bin üyenin gelip oy kullanması önemli bir rakamdır. Bu sayı daha fazla olabilirdi. Sonuçta 3 bin üyenin belirlemiş olduğu bir adayla Çanakkale’de başarılı olunmaması için hiçbir neden yok. 3 bin üye ciddi bir rakamdır. Tabii ki gönül 4 bin 500 üyenin tamamının gelip katılmasını isterdi. Yine de yüzde 65 civarında bir katılım vardı. Buda önemli bir sayıdır” dedi.  
 
“Adayların her zaman örgüt süzgecinden geçeceğini söylemiştik”
Siyasi partilere örnek olacak olan bir demokrasi şöleni yaşadıklarını belirten Güneşhan; “Buna katkı veren tüm aday adaylarımıza, partililerimize ve Genel Merkezimizden gelen MYK üyesi Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca vekilimize çok çok teşekkür ediyoruz. Yine MYK’dan bu kararın alınmasını sağlayan Milletvekilimiz Muharrem Erkek’e ve desteklerinden dolayı Milletvekilimiz Özgür Ceylan’a teşekkür ediyoruz. Burada ayrıca örgütümüz ve aday adaylarımız eğilim yoklaması yapılması noktasında ortak irade göstermişlerdir. Örgüt olarak göreve gelirken, adayların her zaman örgüt süzgecinden geçeceğini söylemiştik. Bizde bunu gereğini yerine getirdik” dedi.
 
“Tüm aday adaylarımızın mutabakatı ile ön seçim gerçekleşti”
Ön seçimi ve seçimin örgütlenme sürecini değerlendiren CHP Merkez İlçe Örgütü Başkanı Ali Uyanık ise; “Belediye Başkan adaylığı için yapılan eğilim yoklaması talebi, uzun soluklu bir yolun sonunda il Başkanlığımız tarafından desteklendi. Ön seçim, Belediye Başkan aday adaylarımızın tamamının mutabakatı ile ve en nihayetinde MYK’nın verdiği takvim dahilinde 2 Aralık’ta gerçekleşti. Denizli Milletvekili Genel Başkan Yardımcımız Gülizar Biçer Karaca yetkili olarak geldiler. İlçe yöneticilerimiz, il yöneticilerimiz, partili dostlarımızın desteği ile Çataltepeliler Dernek Lokalinde kurulan on sandık ve on kabinle ön seçim gerçekleşti. Aday adaylarımızdan isteyenler gözlemci gönderdiler ve sandık başlarında birer görevli bulundurdular. Dolayısı ile bütün oylama süreci ve sayım süreci açık, net ve şeffaf bir şekilde, özlediğimiz bir şekilde gerçekleşti. Herhangi bir zaman sarkması olmadı. 4 bin 499, bir aday adayının da oy kullanması ile 4 bin 500 hazirun üzerinden, 3 bin 3 kişi oy kullandı. 33 geçersiz 2973 geçerli oy atıldı” dedi.
 
“Partinin üyelerimizin omzunda yükseleceği bilinci ile bu süreci örgütledik”
Aday adaylarının bu sürece dahil olarak olayı çeşitlendirmesi ve renklendirmesinin CHP’deki çok sesliliğin ifadesi olduğunu belirten Uyanık; “Bir takım emrivakilere ve oldu bittilere yaslanılmaması, bu sürecin tüm üyelerin katılımı ile gerçekleşmesi bizim için çok değerlidir.  Varlığımızı cesaretle ortaya koyalım duruşunda olan bütün aday adaylarımız bizim için değerlidir ve bu sürece mutlaka çok değerli katkılar sağlamışlardır. Tabana yayılmış, demokratik bilinci sahiplenmek adına partinin asıl sahiplerinin üyelerimiz olduğu ve partinin üyelerimizin omzunda yükseleceği bilinci ile bu süreci örgütledik.  Çok ciddi bir karşılık bulduk. CHP’nin standartları sessiz yığınların sesi olmaktır. Gençlerin, kadınların emeklilerin, Çanakkale’nin dinamiklerini oluşturan STK’ların, meslek örgütlerinin ana önermeleri ile bu süreci gerçekleştirdik. Bunun dışında da bu süreci geliştiren Çanakkale insanıdır. Bu anlamda sürecin kendisi sonuçtan daha önemlidir.  Bu anlayış yerel seçimlerde bize açık ara başarı getirecektir. Katılımcılık esası ile yarınları beraber kuracağımız, tek adam, tek parti dayatmasına karşı sindirilmeye çalışılan bir durumda CHP, kendi içinde açan çiçeklerle bu süreci zenginleştiriyor. Biz, bunun bilinci ile hareket ediyoruz. Bu kim olursa olsun, bütün adaylarımız CHP’yi en iyi şekilde temsil edeceklerdir. Çünkü Çanakkale’de partililik, yaşama biçimi, özgürlükler esastır” dedi. 
 
“Seçimleri en iyi sonuçla taçlandıracağız”
Son derece rahat ve rutin bir seçim olduğunu ifade eden Uyanık; “Partililer bu süreci sahiplendiği için biz sadece adını koyduk ve fiziki şartlarını oluşturduk. İşin oluşturulması noktasında, tüm İlçe Yöneticilerimize bir kere daha teşekkür etmek lazım. Bizimle beraber bu işin olgunlaşmasını sağlayan İl Yönetimimizi ve tüm aday adaylarımızı bu işi sahiplendikleri için desteklemek lazım. Çanakkale’de CHP’nin net bir ağırlığı var. Yerel seçimlerde de bunu açık şekilde görüyoruz. Ancak bunu taçlandırmak gerekiyor.  Çanakkale, Türkiye’deki moral kentlerden bir tanesi. Çanakkale’deki seçim sonuçları Türkiye’deki bir başka coğrafyada da dikkatle gözlemlenecektir. Bu topraklar, Mustafa Kemal’in ‘Anafartalar Kahramanı’ olarak tarih sahnesine çıktığı, Kurtuluş mücadelesinin başlangıcı olan topraklar. Bu kent, hem tarihi misyonu, hem coğrafyası, hem potansiyeli ile sahip çıkılması gereken, ranta kurban verilmemesi gereken bir kent. Dolayısıyla tecrübesi ile de Türkiye’ye örnek olacak bir icra dönemini geçekleştirecektir. Bunun için önce yerel seçimleri geçirmemiz gerekiyor. Seçimler için daha çok çalışacağız, daha net çalışacağız. Dolu dolu insanlara daha çok dokunacağız. Seçimleri en iyi sonuçla taçlandıracağız” dedi.
 
“Çanakkale; doğasına, insanına ve yaşamına sahip çıkacak”
Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi üyeliklerimiz için de Ankara’dan karar beklediklerini söyleyen Uyanık; “Oradan gelecek karar doğrultusunda yine üye bazında sandık önerimizin gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Bu şekilde oluşacak kadrolarımızla sahada olacağız. Emekten yana, paylaşımdan yana, özgürlüklerden yana bunu bir slogan gibi değil, yaşam biçimi, yaşam kültürü olarak hayata geçirmiş insanlar olarak, Çanakkale’ye sahip çıkacağız. Bunu böyle geliştireceğiz. Bu yerel seçimler ülke değerlendirmesi için de bir fırsat olacak. Yerel seçimler, yaşadığımız sıkıntıların çözümü ve çıkışı için bir ara basmak olacak. Yani bir yerel seçim olma dışında genel politikaların da değerlendirildiği bir yerel seçim olacak. Bugün ‘ekonomi çok iyi’ diyen birisi varsa, buna destek vermeye devam etsin. Çocuklar, gençler özellikle eğitimli gençler, ‘iş bulmakta zorlanmıyoruz’ diyorlarsa buna devam edecekler. Yerel siyasetin ülke siyaseti ile iç içe geçtiği bir dönemde Çanakkale doğasına sahip çıkacak, insanına sahip çıkacak, yaşam biçimine sahip çıkacak. Ülkenin genel siyasetine de katkı sağlayacak. Bunlar birbirinde ayrı düşünülecek olgular değil. Bunu böyle düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte bunları hep berber gözlemleyeceğiz ve yaşayacağız” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş