havadurum

"Kazdağları'ndan Cerattepe'ye herkes için Adalet"

1001
Geçen yıl 15 liradan alınan fındığın bu yıl ise tüccarlar tarafından 8 liradan alım görmesi üreticiyi isyan ettirirken CHP Başkan Yardımcıları ve Milletvekillerinin de katılımı ile Ordu’dan Giresun’a 47 km’lik ‘Fındık için Adalet’ yürüyüşü gerçekleştirildi. Dün, Genel CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı bir mitingle son bulan yürüyüşe katılan CHP Çanakkale Millletvekili Muharrem Erkek,  ilgili görüşlerini gazetemizle paylaştı.  Yürüyüşün yalnızca fındık için değil, tüm üreticiler için gerçekleştiğini belirten Erkek;  “Öncelikle Kazdağlarından Cerattepe’ye memleketimizin her köşesinde, herkes için ‘Adalet Mücadelemiz’ devam edecek” dedi. Bölgede 6 ilin hayatının fındık üretimine bağlı olduğunu ifade eden Erkek; “Bölgenin her şeyi fındığa bağlı, çocuğunu okula götürebilmesi, doktora götürebilmesi, ayakta durabilmesi, borçlarını ödeyebilmesi her şeyi fındığa bağlı. Kısacası bu bölgede ki milyonların hayatı fındığa bağlı” dedi.  Tarım, üretim, çevre ve doğa için verilen ‘Adalet Mücadelesi’ne devam edeceklerini açıklayan Erkek; “Biz, bugün buradayız, yarın memleketin başka bir köşesinde olacağız. Ayın 28’inde Manisa’da üzüm mitingine katılacağız. Tarım mücadelemiz, üretici için verdiğimiz mücadele, çevre ve emek mücadelesi devam edecek” dedi. Çanakkale’nin Agonya Bölgesinde de kurulmak istenen termik santraller ve Kazdağlarında açılmak istenen maden ocakları ile tarımın bitirilmek istendiğini vurgulayan Erkek;  “Çanakkale’de Agonya Bölgesi, Yenice çok önemli bir tarım bölgesidir. Orada tarıma yönelik çok ciddi yatırımlarda yapıldı. Ancak oranın tam göbeğine bir termik santral kurulmak isteniyor. Biga Yarımadası’ndan da termik santral projeleri var. Kazdağlarında altın madenciliği projeleri var. Eğer bunlar gerçekleşirse, Çanakkale’de tarım biter. Biz, Çanakkale tarıma dayalı sanayisi ile sağlıklı büyüsün istiyoruz” dedi. Mevcut Hükümet tarafında çiftçinin ve üreticinin bitirilmek istendiğini ifade eden Erkek;  “Çiftçinin, üreticinin, köylünün ayağa kalkması lazım. Toplumun her köşesinde her kesim ayağa kalkıp itiraz etmeli. Çağdaş demokrasilerde en önemi baskı unsuru kamuoyu baskısıdır. Onun için bu yürüyüşler ve demokratik mücadeleler çok önemli” dedi.
 
“Fındık için yürüyoruz ama, mücadele tüm üreticiler için”
‘Fındık için Adalet’ yürüyüşü ile ilgili Kaz Dağlarından Cerattepe’ye memleketin her köşesinde, herkes için ‘Adalet Mücadelesi’ne devam edeceklerini ifade eden Erkek; “Biz, bugün fındık için yürüyoruz ama bu mücadele tüm üreticiler için. Çanakkale’de çok önemli bir tarım ili onların sorunlarını da biliyoruz. Onları da yakından taklip ediyoruz. Fakat İktidar Milletvekillerinin de son derece duyarsız ve sorumsuz hareket ettiğini görüyoruz. Ordu’dan Giresun’a toplam 47 km.’lik bir yürüyüş gerçekleştirdik. Genel Başkan Yardımcımız Seyit Torun, Grup Başkan Vekilimiz Özgür Özel, Bölge Milletvekillerimiz ve üretici ile beraber yürüdük. Giresun’un Tirebolu ilçesinden de, Piraziz ilçesinden de özellikle köylerdeki küçük üreticiler yürüyüşümüze katıldılar destek verdiler. Bazı Ziraat Odası Başkanları katıldı. Yürürken evlerinin balkonlarına, camlarına çıkan insanları alkışları ile yürüdük. Bir tek olumsuz tepki yoktu çünkü bölgenin en önemli sorunu olan fındık için haklı ve demokratik bir yürüyüş. Bu bölgede 6 ilin yaşamı fındığa bağlı. Her şeyi fındığa bağlı, çocuğunu okula götürebilmesi, doktora götürebilmesi, ayakta durabilmesi, borçlarını ödeyebilesi her şeyi fındığa bağlı. Aynı zamanda esnafından hayatı fındığa bağlı kısacası bu bölgede ki milyonların hayatı fındığa bağlı” dedi. 

“Hukuk güvencesini sağlamamalılar ki üretici mağdur olmasın” 
Fındık üreticisinin iktidar tarafından bilinçli olarak uçuruma sürüklendiğini belirten Erkek; “Geçen yıl üretici fındığı 15 liraya satarken bu yıl serbest piyasa da tüccar 8-8,5 lira veriyor. Biz, bugün buradayız, yarın memleketin başka bir köşesinde olacağız. Ayın 28’inde Manisa’da üzüm mitingine katılacağız. Tarım mücadelemiz, üretici için verdiğimiz mücadele, çevre ve emek mücadelesi devam edecek. Memleketin hangi köşesinde bir ‘haksızlık ve adaletsizlik’ varsa, biz orada olacağız. Ana muhalefet partisi olarak, gelecekteki iktidar partisi olarak bu sorumluluğu halkla birlikte yerine getiriyoruz. Bu yürüyüş çok önemli bir yürüyüştür. Bugün saat 18’de Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile Giresun Atatürk Meydanı’nda büyük bir fındık mitingi gerçekleştireceğiz. Bizim amacımız hiçbir üreticimizin mağdur olmaması, emeğinin karşılığını almasıdır. Bu memlekette üreticinin, çiftçinin, emeklinin, taşeron işçisinin, sendikasız işçinin, esnafın, dar gelirli insanların çok ciddi mağduriyetleri var. Aileler ile birlikte bu mağduriyetleri yaşıyorlar. İş dünyasının çok ciddi sorunları var. Hukuk Devleti askıda olduğu için, Hukukun üstünlüğüne son verildiği için haksız rekabet had safhada. Serbest piyasa diyenlerin, serbest piyasadan bahsedebilmeleri için önce, adil rekabeti eşitliği, adaleti ve hukuk güvencesini sağlamamalılar ki o zaman üretici mağdur olmasın. Belli kişilerin, şirketlerin insafına bırakılmış, üreticimiz sürekli ezdiriliyor. Bizim mücadelemiz budur. Bunun için buradayız. Bu memleketin her köşesinde ki haklı mücadeleye destek vermeye devam edeceğiz” dedi.
 
“Çanakkale tarıma dayalı sanayisi ile sağlıklı büyüsün istiyoruz”
Son olarak Çanakkale’de kurulmak istenen termik santraller ve maden ocakları ile tarımın bitirilmek istendiğinin altını çizen Erkek;  “Çanakkale’de Agonya Bölgesi, Yenice çok önemli bir tarım bölgesidir. Orada tarıma yönelik çok ciddi yatırımlarda yapıldı. Ancak oranın tam göbeğine bir termik santral kurulmak isteniyor. Biga Yarımadası’nda termik santral projeleri var. Kaz dağlarında altın madenciliği projeleri var. Bunlar tarımsal yatırımı da çok yakında ilgilendiren konular. Eğer bunlar gerçekleşirse, Çanakkale’de tarım biter. Biz, Çanakkale tarıma dayalı sanayisi ile sağlıklı büyüsün istiyoruz.  Domates, şeftali, elma, kayısı, kiraz üreticimiz, bütün üreticilerimiz zor durumda. Çünkü mevcut hükümet çiftçiyi, tarımı, köylüyü bitirmek istiyor. Bu politikalar ile hareket ediyor. Onun için çiftçinin, üreticinin, köylünün ayağa kalkması lazım. Toplumun her köşesinde her eksim ayağa kalkıp itiraz etmeli. Çağdaş demokrasilerde en önemi baskı unsuru kamuoyu baskısıdır. Onun için bu yürüyüşler ve demokratik mücadeleler çok önemli. Toplumum her kesiminin buna destek olması lazım. Siyasi düşüncesi, partisi ne olursa olsun biz, partiler üstü bir mücadele yürütüyoruz. Türkiye’nin mücadelesi, çocuklarımızın geleceği için yapılan bir mücadele. Adaletin olmadığı bir yerde hiçbir şey yapmazsınız. Her şey adalet ile mümkün. Demokrasi, eşitlik, özgürlük, aş, iş ekmek. İşte fındık üreticileri içinde adalet istiyoruz. Bütün üreticiler için de adalet istiyoruz. Kaz dağlarından Cerattepe’ye, memleketimizin her köşesinde, herkes için ‘Adalet Mücadelemiz’ devam edecek. 
(Eren Aşnaz)
 

 

Paylaş