havadurum

"Kesilecek ağaç sayısı 150 bini geçecek"

1566

 Kirazlı köyü yakınlarında Kanadalı Alamos Gold şirketinin taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından işletilecek olan altın-gümüş işletmesi için bölgede ağaç kesimlerine başladı. İda Dayanışma Derneği üyeleri dün Orman Bölge Müdürlüğü önünde bir araya gelerek söz konusu çalışmalara tepki gösterdiler. CHP’li İl Genel Meclis üyesi ve İda Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hicri Nalbant, ormanları koruması amacı ile kurulan Orman Bölge Müdürlüğü’nün görevini yerine getirmediğini etti. Nalbant;  “Ormanlar insanlar başta olmak üzere tüm canlıların, yaban hayatının yaşam alanlarıdır. Su kaynağıdır. Oksijen üretim alanlarıdır. Küresel ısınmayı önleyen karbon yutak alanlarıdır. Anayasanın 169’uncu Maddesinde özetle ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyete ve eyleme müsaade edilemez denerek ormanlar korunmuştur. Orman Genel Müdürlüğü 1839 yılından başlayarak ormanların korunması, geliştirilmesi ve topluma çok yönlü ve sürdürülebilir faydalar sunacak şekilde işletilmesi görevlerini yakın zamana kadar yerine getirmiştir. Ancak son dönemde verdiği çelişkili kararlarla ve uygulamalarla ormanların korunmasını sağlayamayacağı anlaşılmıştır. ‘Ormanların altında kömür yoksa bu bölgelere termik santral kurmakta kamu yararı yoktur’ diye genelge yayınlayan genel müdürlük bir süre sonra siyasi baskı ile genelgesini geri çekmiş ormanlık alanlara ithal kömürle çalışan termik santrallar kurulmasının yolunu açmıştır” dedi. 

 
“Termik Santral çalışmalarının önü açılacak”
Yüzde 54 ü ormanlarla kaplı Çanakkale’de 20 bin Wt’a varan termik santral kurma çalışmalarının bu şekilde önünün açıldığını ifade eden Nalbant;  “Kurularak çalışmaya başlayan santrallerin baca gazlarından oluşan asit yağmurları, başta orman alanlarında olmak üzere tarım alanlarında, meralarda, su kaynaklarında geri dönüşü olmayan zararlar oluşturmaya başlamıştır. Ormanlara yapılan tehdit termik santrallerle sınırlı kalmamış, her geçen gün yenileri eklenen metalik madenciliğinde önü açılmış, Kazdağları ‘ruhsat ruhsat çoğunluğu yabancı şirketlere teslim edilmiştir’. Metalik madencilikte (vahşi madencilikte) en önemli girdi sudur.1 ton cevheri işlemek için 4 ton suya ihtiyaç vardır. Başlangıçta suyu olmayan Lapseki Şahinli-Kocabaşlar işletmesi için Çanakkale Valiliği, Gayri Sıhhi Mühessese Ruhsatı (GSMR) vermiştir” ifadelerini kullandı. 
 
“Valilik, GSMR’ye onay vermemeli”
Doğu Biga Madencilik tarafından işletilecek olan altın-gümüş işletmesi için yapılan GSMR başvurusuna Valilik tarafından onay verilmemesini istediklerini belirten Nalbat; “Bu günlerde ilimiz Kirazlı köyü yakınlarında Kanadalı Alamos Gold şirketinin taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından işletilecek olan altın-gümüş işletmesi için GSMR başvurusu yapılmıştır. Şirketin ruhsat alanı ilimizin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajının su toplama havzasında, barajın uzak koruma alanı içersindedir.10 yıllık işletme süresi için 80 milyon ton dolayında suya ihtiyaç vardır. Böyle bir su bölgede yoktur. Atikhisar Barajından ve su toplama havzasından bu amaçla verilecek bir damla suyumuz bulunmamaktadır. Çanakkale Valiliğini göreve çağırıyoruz. Suyu olamayan taşeron şirkete GSMR vermeyiniz” dedi. 
 
“Soruların cevabını istiyoruz”
Orman Müdürlüğünden daha önce istedikleri soruların cevabını alamadıkları için bir araya geldiklerini belirten Nalbant; “Orman Bölge Müdürlüğüne buradan müdürlüğün önünden sesleniyoruz. GSMR almamış şirket için başlattığınız ağaç kesim işlemini, orman katliamını durdurunuz. Bilgi edinme yasası kapsamında Orman Bölge Müdürlüğünden isteyip de alamadığımız 3 sorunun cevabını buradan Orman bölge Müdürlüğüne duyuruyoruz. 1- Şirketin ruhsat alanının tamamı orman sınırları içerisindedir. 2- Başlangıçta ormansızlaştırılacak alan 3 bin dekar dolayındadır. 3- Kesilecek ağaç sayısı 150 bini geçecektir. İşte size yasal olarak sorup da alamadığımız cevaplar Görüldüğü gibi cevaplar hiçte zor değilmiş. Hiç kimse endişe etmesin, hiç kimse de bizi sınamaya kalkışmasın. Çanakkale’de Kazdağlarında Biga Yarımadasında bölgeden su içen, hava soluyan, beslenen tüm duyarlı yurttaşlarımızla ormanlarımızın, yaşam alanlarımızın, Atikhisar Barajımızın korunması için görev başındayız” dedi. 
 
“9 Aralık’ta Cumhuriyet Meydanı’ndayız”
Açıklamasının sonunda 9 Aralık Cumartesi günü saat 14’te Cumhuriyet Meydanı’nda kesilen ağaçlara karşı geniş katılımlı bir miting yapılacağı belirtilerek, Çanakkalelilere çağrı yapıldı.    
(Eren Aşnaz)
Paylaş