havadurum

"Kıyafet, kırtasiye, servis..." masraflar cep yakıyor

1593
Okulların açılması ile yeni döneme girecek öğrenciler alışverişlerini yapıp eksiklerini tamamladı. Okul kıyafeti, kırtasiye malzemeleri... gibi ürünler alınırken, ulaşım için servisler ile anlaşmalar da yapıldı. Ortalama bir öğrencinin masrafı her şeyi ile 1000 TL den başlayıp değişiklik gösteriyor. Okula başlamadan bu kadar masraf yapılırken başladıktan sonra masraflar artıyor. Test kitapları, okuma kitapları, harçlık bunun gibi ihtiyaçların giderleri de doğru orantı ile yükseliyor. 
"Okul kıyafetleri velilerin ceplerini yaktı"
Öğrencilerin okul kıyafetleri için mağazalarda yoğunluk oluşurken fiyatlar göze çarptı. Okuldan okula değişiklik gösteren formalar eşofmanları ile beraber genellikle 400 TL ve 500 TL arasında değişiklik gösteriyor. Okul çantaları marka ve kalitesine göre 80 TL den başlayıp 300 TL ye kadar gidebiliyor. Her bütçe için uygun fiyatlar çantalarda mevcut. Beslenme çantaları ve suluklar ilkokul öğrencileri için önem taşırken lisanslı olan bu ürünler fiyat olarak da aynı şekilde yükselebiliyor. Öğrencilerin konforları için rahat edebilecekleri spor ayakkabılar 80-150 TL arası değişiyor. Kreşler de ki minik öğrencilerin velileri onlar için panduf ayakkabıları tercih etmekte.
"Okul servis ücretleri belirlendi"
Alınan yeni önlemler alınan ve ücretlerin de belirlenmesi ile servislerin açılması velileri harekete geçirdi. Kreşlerden liselere kadar açılacak olan okullar öğrencilerin güvenli bir ulaşım sağlamasını isteyen veliler, okul servisleri ile anlaşmalar yapmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde de okul servis ücretleri belirlendi. Sadece sabah gidiş ücretinin 300 TL, eğer akşam geliş de dâhil olursa fiyatın 500 TL olduğu belirlendi. Şoförler de aşı zorunluluğunun olması ve her yıl sağlık raporunun temin edilmesi geçtiğimiz pandemi döneminde velilere güven verecek tedbirlerden biri oldu. 
"Kırtasiye listeleri hazırlandı"
Yeni döneme heyecan ile giren öğrenciler kırtasiyelerin yolunu tuttu. Ortalama bir öğrencinin kırtasiye masrafı 150-200 TL civarında. Ancak ilkokul öğrencilerinin kuru boyası, sulu boyası olduğu için kırtasiye listeleri daha yüksek fiyatları görüyor. Bir defter en az 5 TL tutarken en fazla 40 TL gibi bir fiyatı da mevcut oluyor. Kalemlerin fiyatları markalarına göre yükseliyor. Boyalar ortalama fiyatları 20-45 TL arası değişiyor. Sözlük, kitap kaplığı, kalemlik, not defteri, güzel yazı defteri daha çok listelerde yer alıyor. Bunların yanın da öğretmenlerin yani okulun istediği a4 beyaz kağıdı ve tahta kalemleri de talepler üzerine hazırlanıyor. Liseler ise artık kendi isteklerine göre daha çok defter ağırlıklı ürünler satın alıyorlar. 
Paylaş