havadurum

"Komisyonda ruhsatın yenilenmemesine karar verildi"

877

 Atikhisar Su Havzası’nda yapılmak istenen siyanürlü altın madeni işletmesine karşı su ve vicdan nöbeti devam ederken,  işletmenin proje ruhsatı 13 Ekim`de yenilenmemiş, aynı zamanda Doğu Biga Madencilik A.Ş`nin adı, `Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşler Genel Müdürlüğü` sitesinde açıklanan `Temdit` (uzatma) listesinde yer almamıştı. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kirazlı’da yapılmak istenen siyanürlü altın madenciliğini gündeme getirdi.  Ceylan’ın,“Çevreyi korumakla görevli Bakanlığınız, Çanakkale’de on binlerce ağacın kesilmesine seyirci kalmıştır” şeklindeki sözlerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan cevap geldi. İlgili kurum ve bakanlıklarla Cumhurbaşkanı Yardımcısı nezdinde bir araya geldiklerini belirten Kurum, verilmiş ruhsatların durdurulması dâhil her türlü süreci o toplantı çerçevesinde değerlendirdiklerini söyledi. Komisyonda ruhsatın yenilenmemesine karar verildiğini belirten Kurum, “Biz de doğamızı, çevremizi herkes gibi korumak istiyoruz. Bize bırakılmış emanetleri çocuklarımıza en iyi şekilde koruyarak aktarmak istiyoruz ki bu çerçevede zaten bu süreci de durdurduk” dedi. 

 
“Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesi ile devam edilen 2020 yılı bütçe görüşmelerinde Meclis Plan ve Bütçe Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un sunuş konuşmasının ardından, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Kaz Dağlarında yaşanan ağaç katliamını gündeme getirdi. Sözlerine Anayasa’nın “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” şeklindeki 56’ncı maddesini hatırlatarak başlayan Özgür Ceylan, “Anayasa’mız böyle demesine rağmen maalesef çevre katliamları artık ülkemizde sıradanlaşmıştır. Ancak yurttaşlarımız yeterli direnci gösterebilirse idarenin ve yargının dikkatini çekebilmektedir” dedi. Çanakkale ve Balıkesir’i merkezine alan ciddi çevre sorunları yaşandığını belirten Özgür Ceylan, Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu havzası olan Atikhisar Barajı çevresinde siyanürle zenginleştirme işlemi yapacak olan bir firmanın, yasal süreçler tamamlanmadan Kaz Dağları’nda gerçekleştirdiği orman katliamını tüm Türkiye’nin yakından takip ettiğini söyledi. Çanakkalelilerin gösterdikleri direniş sayesinde işletme ruhsatının yenilenmediğini belirten Ceylan, “Kaz Dağları’nda 195 bin ağaç kesilirken ne Orman Bakanlığı’ndan ne de Çevre Bakanlığı’ndan bu katliamı durdurmaya yönelik tek bir açıklama yapılmamıştır. Çevreyi korumakla görevli Bakanlığımız Çanakkale’de on binlerce ağacın kesilmesine seyirci kalmıştır” dedi.
 
“Ormanlar tahrip ediliyor, içme ve kullanma sularımız kirletiliyor”
Dünyanın birçok ülkesinin vazgeçtiği çevreyi kirleten enerji yatırımlarının; vahşi madencilik çalışmaları yüzünden tarım alanlarını yok ettiğini, hayvancılığı bitirdiğini ifade eden Milletvekili Ceylan, “Kaz Dağları, ormanlar tahrip ediliyor, içme ve kullanma sularımız kirletiliyor. Kaz Dağları’nda altın şirketleriyle birlikte termik bacalarının faaliyeti canlılığı yok etmek üzeredir. Bakanlığınız bu vahşetin farkında mıdır?” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın enerji, kentleşme, turizm ve sanayi politikalarının bir diğer alana ket vurmayacak şekilde planlanması için daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ifade ede Özgür Ceylan, “Maden şirketlerinin son dönemde izlediği en moda yöntem “zenginleştirme” adı altında, ÇED raporunda belirtilen alanın dışında faaliyet yürütmek. Buna engel olmaya yönelik olarak Bakanlığınızın ne gibi çalışması var? Bakanlığınızın çevreye zararı aşikâr olan projelerde daha hassas davranması en başında “ret” kararını vermesi gerekmektedir” dedi.
 
“ÇED süreci çevreye ve doğaya zarar verip vermediği gözetilerek detaylı bir şekilde incelenmekte”
İlgili kurum ve bakanlıklarla Cumhurbaşkanı Yardımcısı nezdinde bir araya geldiklerini belirten Kurum, verilmiş ruhsatların durdurulması dâhil her türlü süreci o toplantı çerçevesinde değerlendirdiklerini söyledi. Komisyonda ruhsatın yenilenmemesine karar verildiğini belirten Kurum, "Çanakkale, Kirazlı Dağı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesi’ kapsamında bizde ilgili bakanlıklarla Cumhurbaşkanı Yardımcısı nezdinde bir araya geldik ve burada hakikaten yapılan bir yanlış olup olmadığının tespiti ve gerekirse verilmiş ruhsatların durdurulması dahil her türlü süreci o toplantı çerçevesinde değerlendirdik. Söz konusu proje bu komisyonda gündeme geldi ve ruhsatların yenilenme konusu değerlendirildi. Komisyonda ruhsatın yenilenmemesine karar verildi. Biz de doğamızı, çevremizi herkes gibi korumak istiyoruz. Bize bırakılmış emanetleri çocuklarımıza en iyi şekilde koruyarak aktarmak istiyoruz ki bu çerçevede zaten bu süreci de durdurduk. Buna ilişkin de Bakanlığımızda şu an bir komisyon var. Bu komisyon, gelen bütün ÇED sürecini, gelen bütün ÇED başvurularını -ki öyle yüzde 97-98 başvurudan olumlu karar falan çıkmamaktadır- gelen bütün süreci çevreye ve doğaya zarar verip vermediği gözetilerek detaylı bir şekilde incelemektedir. Eğer çevreye, doğaya zarar verdiğini düşünüyorsak da bedeli neyse yani büyük bir bedel dahi olsa ÇED sürecine izin verilmemektedir; bu çerçevede, bu anlayışla yürütülmektedir" 
(Eren Aşnaz)
Paylaş