havadurum

"Konunun takipçisi olacağız"

921

 AFAD İl Müdürlüğü’nün Çanakkale Merkezde bulunan araç ve teçhizat park yerinde bulunan araç gölgeliği park yeri bitişiğinde yer alan Nedime Hanım Kız Meslek Lisesi yangın merdiveni çıkışını kapamış, görüntüler vatandaşların tepkisini toplamıştı. Konunun gazetemiz Çanakkale OLAY tarafından gündeme taşınmasının ardından eğitim sendikalarından açıklama geldi. Çanakkale Eğitim İş Şube Başkanı Ahmet Mantaş ve Eğitim Sen Şube Başkanı Filiz Savaş yaptıkları açıklamada, durumun skandal olduğunu ifade ederek, olayın takipçisi olacaklarını dile getirdiler. Özellikle yangın merdivenleri ile ilgili gündemin ilk olarak Adana Aladağ’da çıkan yangın sonucu 12 kız çocuğunun ölümü ile oluştuğunu ifade eden Eğitim İş Şube Başkanı Mantaş; “Türkiye, özellikle eğitim kurumlarındaki toplu yaşam alanındaki yangın merdivenleri ile ilgili gündemi Adana Aladağ’da 29 Kasım 2016’da özel bir dini derneğe ait yurtta çıkan bir yangın ile ele almıştı. Orada 12 çocuğumuz hayatını kaybetti. Eğitim İş’te bu konu ile dava açarak konuya müdahil olmuştu. Davayı da takip ediyoruz” dedi.

 
“Trajikomik bir olay olarak görüyorum”
AFAD’ın acil durumlarda arama kurtarma ile ilgili yardım edecek düzeyde olan ilk kurum olduğunun altını çizen Mantaş; “Çanakkale’de Nedime Hanım Kız Meslek Lisesi yangın merdiven çıkışına AFAD’ın ekipmanının kurularak merdiven çıkışının kapatılmasını özellikle bu yaşadığımız olaylardan sonra trajikomik bir olay olarak görüyorum. Ağlanacak halimize gülüyoruz. Yerel basında çıkan haberde ‘AFAD bunu yaparsa diğer kurumlar ne yapar?’ Şeklinde. AFAD’ın bunu düşünmesi lazım. Kaldı ki bu yangın merdiveni ile ilgili kurumların denetleniyor olması gerekiyor. Bunun denetimini yapan kurum büyük olasılıkla Milli Eğitim ya da Valiliğin ilgili birimleridir. Bunu görmemişler midir? Yarın orada bir yangın çıksa ve vahim bir durum yaşansa AFAD’ın yaptığı yanlışlıktan dolayı mağduriyet yaşanabilir. Bunun bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Bu konu ile ilgili sorumlular kimse, neden böyle bir şeye izin verdiklerini, neden böyle bir şeye sebep olunduğunu bir an önce ortaya çıkartmaları gerekiyor. Kamu kurumunun, İl Özel İdare’nin bir sürü yer varken, AFAD’ı konuşlandıracak başka bir yer bulunamamıştır da özellikle neden bir okulun bahçesi tercih edilmiştir? Bunun mutlaka daha iyi bir yere, kent merkezinde hizmet verecekleri daha uygun bir yere taşınarak okuldaki bu olumsuzluğun bir an önce giderilmesi gerekir” dedi. 
 
“İlgili makamlara dilekçe sunacağız”
Konuyu takip ederek ilgili makamlara dilekçe vereceklerini ifade eden Mantaş; “Nedime Hanım Kız Meslek Lisesi’ndeki yangın merdiveninin durumu ile ilgili AFAD’ın çözüm üretmesi gerekirken, burada tam bir çözümsüzlüğe iş koymuş. Ekipmanları ile yangın merdiven girişini kapatarak, bir felaket olmasına neden olacak bir iş ortaya çıkartmış bunun ortadan kaldırılması gerekiyor. Nedime Hanım Kız Meslek Lisesi’nde okuyan öğrencilerin, oradaki öğretmenlerin, oradaki insanlarımızın can güvenliği ve sağlığı için bir an önce düzeltilmeli. Biz Eğitim İş olarak bunun takipçisi olacağız. Bunun sebebi nedir? Valiliğe bizde örgüt olarak bunu soracağız. Yönetmelik bu kadar açıkken neden böyle bir şey yapılmış bunu sorarak konunun takipçisi olacağız” dedi.  
 
“Milli Eğitim bunun sorumluluğunu taşıyor”
Olabilecek herhangi bir sıkıntıda birçok ilgili kurumların yeterli denetimi yapmadıkları gerekçesi ile sorumlu olacaklarını ifade eden Eğitim Sen Şube Başkanı Savaş ise; “Kamu kurumları ve okullar için bina kriterleri var. Bu kriterlerin aşılmaması ya da bozulmaması gerekiyor. Eğitimcilerin ve öğrencilerin güvenliği açısından bu çok önemli. Yönetim bunu göz ardı edemez. Aslında Milli Eğitim bunun sorumluluğunu taşıyor. Orada herhangi bir yangın sonucunda oluşacak bir afet durumu ya da çocuklarımıza gelecek zararın tamamen yönetim ve Milli Eğitim’in sorumsuzluğundan kaynaklandığı ortaya çıkar.  Yangın merdivenleri binalarda bile mecburi. Bunun hem girişi hem de çıkışı engellenmeyecek şekilde, her zaman açık ve kullanılır şekilde kalmalı. Biz, Eğitim Sen olarak olarak çocukların eğitim gördüğü alanların takipçisiyiz. Eksiklikleri olsun ya da depreme dayanıklılıkları olsun sürekli bununla ilgili dilekçe vererek şikayetlerde bulunuyoruz. Bunun hemen düzeltilmesi ve oranın yangın sonucunda oluşabilecek bir durumda kullanılır şekilde kalması gerekiyor. Böyle bir şeyin AFAD gibi afet ve acil durumlar için kurulmuş bir kurum tarafından göz ardı edilmiş olması ayrıca başlı başına bir sıkıntı. Bu durumun takipçisi olacağız” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş