havadurum

"Kooperatifler ekonomik yönden bağımsız olmalı"

1261
TÜKODER Şube Başkanı ve SS. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Berkit, ekonomik kriz döneminde üretimin önemine değinerek gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamalarda bulundu. Ekonomik krizden kurtulmanın tek yolunun üretimin hem iktidar hem de yerel yönetimler tarafından teşvik edilmesinden geçtiğini belirten Berkit, yine bu konuda kooperatifçiliğin desteklenmesi ve üreticilerin örgütlenmesi gerektiğini söyledi. Özellikle Mali Genel Kurul Tescil Paralarının çok yüksek olduğunu belirten Berkit, kooperatiflerin ekonomik yönden bağımsız ve özgür olması gerektiğini ifade ederek; "Ticari Sicil Gazetesi`nden alınan bu tescil harçlarının acilen kaldırılması veya devletin bu konuda başka bir fon ayarlayarak bunun devlet tarafından ödenmesini bekliyoruz" dedi. 
 
"Devlet desteği ile yeni bir kooperatifçilik anlayışı gerçekleşmeli"
Berkit açıklamasında; "Ülkemizin içinde bulunduğu koşullarda hızla bu ekonomik krizden kurtulabilmemiz için üretimin teşvik edilmesi, üretimin daha hızlı yapılması ve bu konuda merkezi hükümetin ve yerel yönetimlerin çalışmalar gerçekleştirmesi gerekiyor. Bunu yaparken de bugüne kadar anladığımız kooperatifçilik dışında yeni bir kooperatifçilik anlayışı ile kooperatifçiliğin desteklenmesi ve tüm üreticilerin örgütlenmesinin sağlanması lazım. Bugüne kadar ülkemizde yapılan konutta ve diğer kooperatifçilik de zaman zaman zor şeyler oldu. Ancak devletin desteği ile yeni bir kooperatifçilik anlayışı sağlanmalı" dedi. 
 
"Tescil harçları devlet tarafında ödenmeli" 
Kooperatiflerin ekonomik bağımsızlığını kazanması gerektiğini belirten Berkit; "İlk önce her sene yapılması zorunlu olan Mali Genel Kurulları Tescil Paralarının çok yüksek olduğunu belirterek, bu konuda hem siyasilere hem de yerel yöneticilere çağrı yapıyoruz. Kooperatifçiliğin desteklenmesinin birinci vazifesi ekonomik yönden kooperatiflerin bağımsızlaşması, özgürleşmesidir. Ticari Sicil Gazetesi`nden alınan bu tescil harçlarının acilen kaldırılması veya devletin bu konuda başka bir fon ayarlayarak kendileri tarafından ödenmesini bekliyoruz. Yine kooperatifçiliği özendirecek ve üretim kooperatiflerini teşvik ettirecek, pazarlama ağını genişletecek çalışmaların yapılarak, kooperatiflerin güçlendirilmesini ve bu konularda çaba harcanmasını istiyoruz" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş