havadurum

"Korsana karşı amblem, sıkıntılara karşı whatsapp grubu"

1266

 Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasına bağlı ticari taksi sahipleri, dün bir araya geldiler. Toplantıya, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses ve ticari taksi sahipleri katıldı. Çanakkale’deki toplu taşıma ulaşımı ile ticari taksilerin sorunlarının dile getirildiği toplantıda, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, belediye tarafından alınan önlemleri sıraladı. Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Demir ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Özcan, ticari araçlar için akaryakıtta KDV ve ÖTV indirimi verilmesi gerektiğinin altını çizdiler. Konuyla ilgili yapılan uygulamalar olduğunu belirten Başkanlar, CHP Milletvekili Muharrem Erkek’in TBMM’ye sunduğu ÖTV indirim önergesini dile getirerek teşekkür ettiler. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yaptığı konuşmada, korsan taksi ve trafik sorunları ile ilgili belediyenin yapmış olduğu çalışmaları aktardı. Çanakkale’deki ticari taksiler için belediye tarafından amblem yapıldığını ifade eden Başkan Gökhan, bu uygulama ile korsan taksicilere karşı önlem alınacağını söyledi. Belediyenin kent içi trafik denetleme yetkisi olmadığını ifade eden Başkan Gökhan, taksi whatsapp ihbar hattının oluşturulacağını söyledi. Taksicilerin korsan taksi, bozuk yol, aşırı kirlilik… gibi birçok sıkıntıyı ihbar hattından paylaşmalarını isteyen Başkan Gökhan; “Gördüğünüz aksaklıkları, sadece ulaşımla ilgili değil, korsan taksi, yol çukuru, aşırı kirlilik… gibi aklınıza ne geliyorsa fotoğraf whatsapp atarsanız bize destek olmuş olursunuz. Özellikle taksiciler arasında bunu oluşturmak çok önemli” dedi.

 
“Çanakkale’de bir taksici kültürü oluştu”
Ticari taksilerle ilgili kentte yapılanları aktaran Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Demir; “2012 yılında taksi duraklarının gezerken taksicilerin işi zordu. 4-5 taksi durağımız iyiydi geri kalanı ise işe çıkamıyordu. 2010 yılından başkan olduktan sonra Belediye Başkanımıza gitmiştik. Başkanımıza mevcudu koruyalım yeni durak açmayalım demiştim. Kendisi de öyle düşündüğünü söyledi. Kendisine teşekkür ediyorum. Taksi duraklarında azalma oldu. Halk otobüsü alanlar oldu. Biz neler yaptık. Her yıl 3-5 bin öğrenci geliyor ve şehir nüfusu artıyor. Bir taksici kültürü oluştu. 2005 yılında Belediye Kanunu çıkınca durağı olmayan duraklara durak bulundu. Durakları gezerken Umurbey taksilerinden şikayet var. Otobüs servis firmalarından rahatsızlık var. Taksici gibi çalışıyorlar. Şikayet ediyoruz. Kiraya veren arkadaşlarımızdan şikayet var. Müşteriyi almama, müşteriye kaba davranma, sigara içme gibi şikayetler olursa direk Valilikte soruşturma yapıp, ceza yazma yetkisine sahip. Herkes onun için işini sağlam yapsın. Zam dilekçemizi verdik. 2013’ten 2017’ye kadar zam yapmadık. Hükümetimizin ÖTV’siz araç alımında taksici esnafına çok büyük katkısı oldu. TBMM’ye CHP Milletvekilimiz Av. Muharrem Erkek, şoför esnafının akaryakıt alımında ticari araçlara ÖTV’siz verilsin diye dilekçe verdi. Bundan da bilginiz olsun. Buradan sayın vekilimize teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımızın yaptırdığı logolar hazır hepsini belediye karşıladı kendisine teşekkür ediyorum” dedi. 
 
“KDV ve ÖTV ticari işletmelerde kaldırılmalı”
Artık korsan taşımacılığın önüne geçilmesini istediklerini belirten Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Özcan; “Kepez Belediyesi TOKİ Taksi durağı ile ilgili ihale düzenledi. İhale sonucunda bende ileriye dönük bu işi yaparım düşüncesi ile durak aldık. 4 yıl hiçbir şey yapmadık sonunda hastane açıldı. Şu anda sigortalı işçimiz çalışıyor.Sorunları da çok iyi biliyorum. İşin mutfağından geliyorum. Taksi esnafı ile ilgili iki şey istendi. Birisi ÖTV indirimi. İkinci araçlarda çalışan şoförlerin 30 gün iş sigortasının yanında 10 günlük BAĞKUR’lu olma süreci ile ilgili yapılan çalışmalar. 2008 yılında başlayan özellikle uçak ve gemilerde başlayan mazot indiriminin KDV, ÖTV kaldırılışının biz ticari işletmelerde de olmasını devamlı söylüyoruz. Artık korsan taşımacılığın önüne geçilmesini istiyoruz. Ticari taksilerde yetkili Belediye Başkanlığıdır. Tebrik ediyorum ve kutluyorum. Bir tane taksi durağı açılmadan dönüşümlü bu işin yapılmasından dolayı, değere değer, kazanca kazanç kattığı için kendilerini kutluyorum. Esnaf ve sanatkarın yanında olanın biz de yanındayız” dedi.
 
“Toplu taşıma belediyenin asli görevidir”
Çanakkale Belediyesi olarak toplu taşımada bugüne kadar yapılanları aktaran Başkan Gökhan; “Gerek otobüsçüler, gerek siz taksiciler, gerekse servisçiler bu kentin toplu taşıma hizmetini yapıyorsunuz. Toplu taşıma belediyenin asli görevidir. Bunu belediye yapmak zorunda. Bir kentin olmazsa olmazlarından bir tanesi ulaşım. Bu yetki, bize geldikten sonra hızlı bizimde ciddi çalışmalar yaptık. Kooperatifler yaptık, plaka hatlarını aldık. S plakalarını önce talebe göre veriyorduk. Talep yüksek olunca belli bir limit koyduk ve bunu ihaleye koyduk. S plakası değer kazanmıştı. Şartlar koyduk. Bu işi yapan insanlara öncelik verdik. Buda bir düzene girdi. Hem S plakalar düzene girdi, hem de servis araçları iyi leşti. Ancak her 3 alanda da kapasitenin üzerinde bir araçlanma veya hak sahibi olma noktasında dikkatli olduk. Vermedik. Bir tek S plakasında belli bir sayıyı ihale ile verdik. 2006 yılında 155 taksi varmış. Bunlardan 20 tanesi halk otobüslerine geçmiş, bir taksi plakası da iptal edilmiş. Şu anda taksi sayısı 134. Bunları arttırıp belediyeye gelir olsun dememişiz. O dönemde esnafın‘iş yapamam’ gibi bir şikayeti vardı. Esnafın para kazanması şikayeti olduğu için arttırmadık. O zamana kadar devam edelim dedik.  Eğer bir taksi kıtlığı söz konusu olursa değerlendiririz. Nasıl değerlendiririz. Burada da odanız devrede olacaktır. Oturup hep beraber idare, oda ve birlik rapor çıkartarak gerekli işlemler yapılacaktır. Bugün işleriniz iyi ve para kazandığınızı var sayıyorum. Karaborsa zamanlarından bu güne bir tek ben kaldım neden. Çünkü esnaftan yana alnımızın hakkı ile iş yaptık. Bunun için esnafın sakıntılarını bilen bir insanım. Esnaf kentin olmazsa olmazı” dedi.
 
“Trafik denetlemede birşey yapamıyoruz”
Belediye tarafından yeni alınan önlemleri sıralayan Başkan Gökhan; “Kentte esnaf huzurluysa o kent mutlu olur. Bu konuda buna çok dikkat ettim ve bugüne kadar sıkıntısız gittik. Kent içi trafik belediyeye aittir. Işıkları, tabelaları koyuyoruz, çizgileri biz çekiyoruz. Ancak denetlemede hiç bir şey yapamıyoruz. Kaldırımda park eden araca dahi müdahale edemiyoruz. Engelli yerine park gibi birçok şikayet yapılıyor. Bunun denetlemesi yeterli değil, mümkünde değil. Halbuki batıda her kentin kendi trafik nizamını götüren polisi var. Bu zabıta olabilir. Trafik polisi olduğu zaman bizde her mahallede ekipler kurarız, şikayet olduğunda hemen müdahale edilir, ceza, araç çekme yetkisi olur. Korsan mı var? Gibi birçok konu çözülür. Ancak bunu maalesef gerçekleştiremiyorlar. Bu belli bir denetimle olabilir. Bununla ilgili taksilerin yanına amblem yapıyoruz. Uzaktan bakıldığında bu taksi Çanakkale’nin taksisi, korsan taksi değil herkes görecek.  Sizden bir ricam var. Her yeri geziyorsunuz, sokaklara girip çıkıyorsunuz. Bu noktada bir taksici whatsapp grubu oluşturalım. Gördüğünüz aksaklıkları, sadece ulaşımla ilgili değil. Yol çukuru, aşırı kirlilik… gibi aklınıza ne geliyorsa fotoğrafınıwhatsapp atarsanız bize destek olmuş olursunuz. Özellikle taksiciler arasında bunu oluşturmak çok önemli. Bu çok faydalı olacaktır. Korsan konularında hiç muhatap olmayın. Bir fotoğrafla bize yollayın bizde gerekli işlemleri yaparız. ÖTV ve KDV indirimi olması lazım. Bunun kolayı da var. Taksicilere kart vereceksin. Bu kartla aldığı zaman otomatikman indirimli alacak. Bu durumu kimse suistimal edemez. Bunun belli limiti olabilir. Bununla ilgili bir formül bulunabilir. Buna bende katılıyorum” dedi.          (Eren Aşnaz)
Paylaş