havadurum

"Kredi ödemeleri geldi, dayanacak güç kalmadı"

1670

Mart ayından bu yana pandemi kısıtlamaları nedeni ile kepenk açamayan esnaf, Üniversitenin uzak eğitimle devam edeceği açıklamasının ardından sezondan umduğunu bulamadı. Geçen süreci gazetemiz Çanakkale OLAY`a değerlendiren esnaf, önlerindeki döneme dair görüşlerini aktardı. Esnaf, Çanakkale`nin bir öğrenci kenti olduğu, yaşanan sıkıntıların ardından öğrencilerin gelmeyecek olmasının kendileri daha büyük sıkıntılara yol açtığını ifade etti. Yine pandemi sürecinde birçok esnafın kredi ile tutunmaya çalıştığını belirten esnaf önümüzdeki ay içerisinde kredilerin ödenmesine başlanacağını söyledi. Şu ana kadar stopaj, vergi.. gibi giderlerin karşılanmadığı yalnızca ötelendiğini ifade eden esnaf, birçok esnafın bu duruma dayanacak gücünün olmadığını söyledi. Dayanabilecek esnafın en fazla 2`inci yarıyıla kadar dayanabileceğinin altını çizen esnaf, kısıtlamaların o dönemde de devam etmesi halinde kepenk kapatmaktan başla çaresinin olmadığını belirtti. 

Esnaf, süreci ve içinde bulundukları durumu şu şekilde aktardı;
"Bu gidişle bizde kepenk kapatıp gideceğiz"
Uğur Emik; "İşler baya kötü. Okulların açılmaması ve Çanakkale`nin aslında bir öğrenci kenti olması işlerimizi daha da kötü etkiledi. İnsanlarda zaten pandemi döneminde bir korku var. Çoğu evden çıkmıyor ve berberlere karşı bir ön yargı var. Devletten gelen herhangi bir yardım ya da destek göremedik. Kendi çabalarımızla idare etmeye çalışıyoruz ama bu şekilde ne kadar gider bilmiyoruz. Birçok esnaf en fazla bir iki ay daha dayanır. Mart`tan bu yana zaten iş yapmıyoruz. 2,5 aydır dükkan kapalı. Dükkan kirasına çalışıyoruz. Yediğimiz, içtiğimiz, elektriğimiz, suyumuz cebimizden gidiyor. Çektiğimiz kredi ile bugüne kadar geldik oda zaten tükendi ve ödemleri başlayacak. Ne yapacağız bilmiyoruz bu gidişle bizde kepenk kapatıp gideceğiz" dedi. 
"Öğrenciler 2`inci yarıyıl gelmezse yapacak bir şey kalmıyor"
Efe Özşenoğlu; Şu anda işler yok denecek kadar az dükkan kendi kendini döndürüyor. Para kazanmak gibi bir durum yok. Korona ile birlikte dükkanlar kapandığında birikmişi olan esnaf onu harcadı. Stopajdır, vergidir... vs. devlet bunları ödemedi sadece öteledi. Kısıtlamalar sonrası da herkes bir umut dükkanını açtı ama bu defada insanlar dışarıya çıkmaya cesaret edemedi. Şu anda insanlar yeni yeni dışarıya çıkıyor ama yine de ileride ne olacağını göremiyoruz. Yine kısıtlama söylemleri gündemde dolaşıyor. En büyük sıkıntı öğrencilerin gelmemesi. Çanakkale, Eskişehir... gibi iller öğrenci kentleridir. Esnaf olarak her planı öğrencilere göre yapıyoruz. Şu anda öğrenciler gelmiyor, bu durumda tek gelir kaynağımız üniversiteye gidemeyen 1`inci sınıf öğrenciler, ya da lise öğrencileri onlarında etkileri yok denecek kadar az. Yarıyıl tatiline kadar direnebilecek esnaf direnecek, ondan sonrada üniversiteliler gelir diye umut diyoruz. Eğer oda olmazsa yapacak neredeyse hiçbir şey kalmıyor" dedi. 
"İş gurupları için tedbirler alınırken, bize kredi çekin ve kiralarınızı ödeyin denildi"
Sümer Aka Umuç; "İşler son 15 gün içinde pandemi sürecinin yeniden artmasında kaynaklı ağırlaştı. Bizim işlerimiz genelde öğrencilere bağlı, öğrencilerde ye yazık ki gelemiyorlar. Havaların soğuması ile birlikte pandemi süreci yükselişe geçince, eski kısıtlama günlerine geri döneceğiz gibi görünüyor. Esnaf kendisini kredi ile ayakta tutmaya çalışıyor. Kredilerinde ödeme zamanı geldi ancak bu krediyi ödeyecek parayı kazanamadı. Genelde iş gurupları için tedbirler alınırken, bize ise sadece kredi çekin ve kiralarınızı ödeyin denildi, bunun geri ödemesi geldi ve esnaf yine ekonomik sıkıntının eşiğinde. Esnaf buna dayanamaz, yine dükkan ve ev sahiplerinin bu duruma biraz duyarlı olması gerekiyor. Stopajımızı, vergimizi, KDV`mizi işçilerin sigortasını da ödüyoruz ama biz bunları kazanmıyoruz" 
"Ayakta kalan kalmaya çalışıyor, Kalamayan da kepengini kapatıyor"
Samet Uzuner; İşler sıkıntılı, zaten kriz vardı bunun üzerine kriz olunca işler de sarpa sardı. İş yerini devreden çok insan var. Öğrencilerin gelmemesi de bizi etkiledi, sonuçta öğrenciler aileleri ile geliyor ve hediyelik satılıyordu. Kısa dönemde işler düzelecek gibi görünmüyor, ayakta kalan kalmaya çalışıyor, Kalamayan da kepengini kapatıyor. Ne kadar esnaf, kaç gün daha ayakta kalabilir o da ciddi bir sorun." (Eren Aşnaz)

 

Paylaş