havadurum

"Ne üzücüdür ki tüm inancımızı yitirdik"

971

 

2019 Mart Ayı içerisinde yapılacak olan yerel seçimler öncesi İyi Parti bünyesinde Çanakkale’den gelen istifalar şok etkisi yarattı. 24 Haziran seçimleri öncesinde Çanakkale teşkilatlanmasında öncü olan İyi Parti Çanakkale İl ve İlçe üyeleri, basın açıklaması düzenleyerek İyi Parti’den istifa ettiklerini duyurdu. Aralarında Kurucu eski İl Başkanı İrfan Dehmen ve Çanakkale Belediyesi’nin İyi Parti Meclis Üyesi Ufuk Demirbaş’ın da bulunduğu yaklaşık 20 kişilik grup Kolin Otel’de yapılan basın açıklaması ile İyi Parti’nin tüm güveni yitirdiğini belirttiler. Basın açıklamasını İyi Parti Çanakkale Kurucu İl Başkanı İrfan Dehmen yaptı. Dehmen, erken seçim kararı alınmasıyla birlikte Milletvekili adayları belirlenmesinde büyük şok yaşandığını söyledi. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in meşhur lafına atıfta bulunan Dehmen; “Kimse gömleğini değiştirmedi, üstüne iyi parti ceketi giydi” dedi. Dehmen; “Milletvekilliği adaylık başvuruları ve ardından da açıklanan milletvekili adayları ile Çanakkale Teşkilatı ve Çanakkale kamuoyu ilk şoku yaşadı. O güne kadar partiye duyulan ilgi, verilen destek bıçak gibi kesildi. Birinci ve ikinci sıra adaylarının MHP’li eski iki İl Başkanından oluşması bize olan ilgiyi bıçak gibi kesti” ifadelerini kullandı. 

 
“Herkes, vatan-millet sevdasında bir araya geldi”
İyi Parti Kurucu İl Başkanı İrfan Dehmen; “Bundan yaklaşık bir yıl önce biz bir yola çıktık. Bir lidere güvendik ve ülkemize, Çanakkale’mize bir umut olacağı inancı ile görev üstlendik. İyi parti Çanakkale Kurucu İl Başkanlığı görevinin bana verilmesinin ardından hepsi birbirinden değerli, toplumun farklı siyasi kesimlerinden birçok iyi insan bir araya geldi. Bu yeni oluşumun, ülkede tıkanan siyasetin önünü açacağına, güçlü bir iktidar alternatifi olacağına inanan, vatanını, milletini seven bu iyi insanlar İyi Parti Çanakkale teşkilatını oluşturmak için gecesini gündüzüne katarak çalışmaya başladı. İyi parti Çanakkale İl Teşkilatını oluşturan bu insanlar, çok farklı siyasi geleneklerden gelen insanlar. Sosyal demokratı, milliyetçisi, merkez sağcısı, solcusu, liberali, Ak Partilisi, ortak payda olan vatan, millet, cumhuriyet ve Atatürk sevdasında bir araya geldi. O dönem genel merkezin sıklıkla dile getirdiği gibi, kimse gömleğini değiştirmedi üstüne iyi parti ceketi giydi” dedi.
 
 
“Halkımız, yapılanın doğru olmadığını verdiği ve vermediği oylarla gösterdi”
Erken seçimle birlikte Milletvekilliği adaylık başvuruları ve ardından da açıklanan Milletvekili adayları ile Çanakkale Teşkilatı ve Çanakkale kamuoyunun ilk şoku yaşadığını söyleyen Dehmen; “Parti henüz teşkilatlanma çalışmaları ile mücadele ederken alınan erken seçim kararı biranda kendimizi seçim atmosferinde bulmamıza sebep oldu.  Henüz kurulalı 6-7 ay olmuş olan yeni bir partide bir takım hatalar, eksikler olabilirdi. Bunların yaşanmaması için teşkilatımız insanüstü bir gayret göstererek partiyi en doğru şekilde seçime taşıma mücadelesi verdi. Milletvekilliği adaylık başvuruları ve ardından da açıklanan milletvekili adayları ile Çanakkale Teşkilatı ve Çanakkale kamuoyu ilk şoku yaşadı. O güne kadar partiye duyulan ilgi, verilen destek bıçak gibi kesildi. Birinci ve ikinci sıra adaylarının MHP’li eski iki il başkanından oluşması bize olan ilgiyi bıçak gibi kesti. Nitekim nihai karar mercii olan halkımız 24 Haziran seçimlerinde yapılanın doğru olmadığını verdiği ve vermediği oylarla gösterdi. O güne kadar yapılan anket çalışmalarında Çanakkale ilinde iyi partinin yüzde 27 -33 bandında görülen oy oranı yüzde 16.9 olarak gerçekleşti. Beklenen 110-130 bin civarı oy ile ikinci milletvekilliğini alma hayalimiz, yapılan yanlış tercihler neticesinde 60 bin civarı oy ve bir milletvekili dahi çıkaramadığımız seçim sonucunu yarattı. Türkiye genelinde baktığımızda da bundan çok farklı bir sonuç alamadığımız ortadadır. Beklenenin çok altında bir oy ve vekil sayısına ulaşabildik” ifadelerini kullandı. 
 
“Biz bu yola Akşener’in liderliğinde çıktık, ona inandık ve güvendik”
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in önderliğinde çalışmalarına başladıklarını söyleyen Dehmen, son dönemde alınan kararlarla tüm inancın bittiğini belirterek; “Ne üzücüdür ki biz inancımızı yitirdik. Biz bu yola Genel Başkan Sayın Meral Akşener’in liderliğinde çıktık. Ona inandık ve güvendik. Ancak gelinen son noktada artık partinin onun tarafından yönetilmediği düşüncesindeyiz. Etrafını saran kadrolar eski siyasi alışkanlıklarını partiye taşımış ve aynı hastalıklı siyaset yepyeni, tertemiz bir partiyi kirleterek bu noktaya getirmiştir. Burada birlikte siyaset yapmaktan, çalışmaktan, fikir üretip hayata geçirmekten büyük gurur duyduğumuz bu ekip maalesef artık bu siyasi yapının içersinde yer almayacaktır. Bizler birlikte çalışmaya, siyaset ve fikir üretmeye devam edeceğiz. Siyaseten görüşleri dikkate alınmadığı için Çanakkale’de milletvekili seçim sonuçları üzerinde büyük etkisi olan bu ekip Çanakkale’de bundan sonra da siyasi yaşamın etkili ve belirleyici bir parçası olmayı sürdürecektir. Bizler bugün itibari ile kurucusu olduğumuz iyi partiden istifa ediyoruz. Bu süreçte yanımızda olan, desteklerini bizlerden esirgemeyen değerli partililere ve Çanakkalelilere sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz” dedi. 
 
İyilik Kervanı, Çanakkale’de 
İstifa açıklamalarının yapıldığı gün İyi Parti Grup Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ve beraberindeki heyet, ‘İyilik Kervanı’ çalışması kapsamında Çanakkale’ye geldi. İyi Parti İl Binasında basın mensuplarıyla düzenlenen toplantıya, İyi Parti Genel Başkan Danışmanı Doç. Dr. Meltem Ünal Erzen, İyi Parti Kurucular Kurulu Genel İdare Kurulu Üyeleri, Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Mehmet Önal, Cevat Saraç, Rıdvan Uz ve Sinem Uludamar, İyi Parti Çanakkale İl Başkanı Selahattin Yıldızlar ile Yönetim Kurulu ve partililer katıldı. Toplantıda, basın mensuplarının karşısına geçen Kocaeli Milletvekili Türkkan, yerel seçimlere ilişkin açıklama yaptı. Türkkan,  İyilik Kervanı’nın amacının, moral ve motivasyonu olumlu yönde etkilemek ve yerel seçimler öncesi sahanın nabzını tutmak olduğunu söyledi. 2016 Nisan ayında yapılan referandumla kararlaştırılan ve 24 Haziran seçimlerinde tescillenen Cumhurbaşkanlığı Başkanlık Sistemini eleştiren Türkkan, sistemi, ‘Ucube sistem’ olarak niteledi. Son dönemde yaşanan ekonomik krizin, ülkeyi daha zor günlere götüreceğini belirten İyi Parti Milletvekili Türkkan; “Krizin ana sebebi, Türkiye’nin sürüklenmek istediği, evrensel hukuk kurallarını çiğneyen, adalet mekanizmasını yok eden, hukuku pencereden atan bir sistemin varlığıdır” dedi. 
 
“İyilik Kervanı Çanakkale programına başlayacağız”
Çanakkale ziyaretinde, İyilik Kervanı çalışması gerçekleştireceklerini söyleyen İyi Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkan; “Partimizin ‘İyilik Kervanı’ adı altında yaptığı çalışmanın ikinci durağındayız. Ben, İyi Parti Genel Başkan Danışmanı Doç. Dr. Meltem Ünal Erzen, Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Genel İdare Kurulu Üyeleri Mehmet Önal, Cevat Saraç, Rıdvan Uz ve Sinem Uludamar’la beraber Çanakkale programına başlayacağız. Bunun iki tane amacı var. Bu geziye dair amaçların bir tanesi, teşkilatlarımızla seçimden sonra buluşamadık. Sizlerle bir araya geldik, birbirimizin moral ve motivasyonunu olumlu yönde etkilemek, bir diğeri de yerel seçimler öncesi sahanın nabzını tutmak. Bununla ilgili arkadaşlarımız, gördükleri, konuştukları, edindikleri fikirleri rapor haline getirip Genel Merkez’e iletiyorlar” dedi. 
 
“Bu krizin ana sebebi, evrensel hukuk kurallarını çiğneyen bir sistemin varlığıdır”
Türkiye’nin son dönemde atılan adımlarla birlikte anahtarı hırsıza teslim eden ev sahibi konumunda olduğunu söyleyen Tükkan; “Yerel seçimler öncesi, Türkiye’nin 81 vilayetinde önümüzdeki hafta bitmiş olacak. Bu arada meclis açıldı. Meclis açılırken Türkiye’nin gündemi, ekonomiyle başlayıp farklı mecralara da sürüklendi. Bana göre Türkiye’nin şuandaki gündemdeki konu, ekonomi gibi gözükse de Türkiye, ciddi anlamda kapının kilidini hırsıza teslim eden ev sahibi konumunda. Ekonomiyle ilgili bir sürü sıkıntımız var, bütün bunların çözümüyle ilgili bilen, bilmeyen, uzman, uzman olmayan herkes görüş ifade ediyor. Ama gerçek anlamda bu işe objektif bir gözle bakan herkesin üzerinde birleştiği bir nokta var. O da, Türkiye’de ekonomik krizin sebebi asla ekonomik değildir. Ekonomide yaptıkları bunca yanlışlara rağmen bu krizin ana sebebi, yine de ekonomik değil. Bu krizin ana sebebi, Türkiye’nin sürüklenmek istediği, evrensel hukuk kurallarını çiğneyen, adalet mekanizmasını yok eden, hukuku pencereden atan bir sistemin varlığı” dedi. 
 
“Başkanlık sistemi böyle ucube bir sistemdir”
Başkanlık sitemini eleştiren Türkkan; “ Bunlar, buna başkanlık sistemi diyorlar. Ben, Türkiye’yi emperyalistlere teslim etmek üzere hazırlanmış bir senaryonun parçası olarak görüyorum bu sistemi. Başkanlık sisteminin dünyada uygulanış şekillerine baktığınızda, Türkiye’de bu başkanlık sisteminin dünyadaki örneklerin dışında totaliter rejimlerin uygulandığı üçüncü dünya ülkelerine benzer bir uygulama olduğunu görüyoruz. Gördüğümüz manzara, kanun yapma yetkisini elinde bulunduran meclisin denetleme yetkisini tamamen yok etmişlerdir. Mecliste dün elimize geçen Sayıştay raporları vardı, 75 tane rapor geldi. Fakat son 5 yıldır Sayıştay raporlarının mecliste incelenmediği bir durum oluştu. Mecliste Milletvekillerinin muhatabı yok. Siz, memlekette kötü giden şeylerin sebebini soracağınız bir hükümet yetkilisi karşınızda yok. Sayın Cumhurbaşkanı, ‘Yürütmenin başı benim’ diyor ama ‘Bana soru soramazsınız’ diyor. Yani Milletvekillerinin Cumhurbaşkanına soru sorma yetkisi yok ama Cumhurbaşkanı Yardımcısına var. Yani yetkisi olanın sorumluluğu yok, sorumluluğu olanın da yetkisi yok. Bu, böyle ucube bir sistemdir. Dolayısıyla bunu, bir başkanlık sistemi gibi algılamak çok yanlış” ifadelerini kullandı.
(Baykal Sağlam)
Paylaş