havadurum

"Öğrenciler uzağa bırakılmamalı, servislerde sivil olmamalı..."

1154

 Okulların açılması ile birlikte ‘Taşımalı Eğitim’ ihalesini alan öğrenci servisi şoförlerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Jandarma ve Şoförler Odası yetkilileri tarafından bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Erdal Doğancı,  Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir ve Jandarma Merkez Trafik yetkilisi Mahir Baltacı’nın konuşmacı olarak yer aldığı toplantıda, öğrenci taşımacılığında dikkat edilmesi gereken hususlar ve yönetmelikler hakkında bilgilendirmede bulunuldu.   Esnaf Odası Başkanı Demir özellikle Biga’ya çok fazla ceza verildiğini belirterek, servis şoförlerinin daha dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.  Çanakkale’de toplam 10 bin 941 öğrencinin taşındığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Doğancı, karşılaşılan en büyük sorunun öğrencilerin uzak mesafelerde bırakılması olduğunu ifade ederek; “Öğrencilerimizin ana cadde veya yakın yere değil, okuluna ve evine bırakılması şart. Zamanınızı ona göre ayarların.  Öğrencilerimizin başına bir şey gelirse bunun hesabını veremeyiz” dedi. Jandarma Trafik Yetkilisi Baltacı ise servis araçlarında bulunması gereken teknik konulara değinerek; “En çok karşılaştığımız olaylardan biri yolcu alınması, köylerden gelen araçların sivil alınması hiçbir şekilde kabul edilmiyor. Öğrenci servisi içerisinde yalnızca öğrenciler olmak zorunda” şeklinde konuştu.

 
“Biga’ya ceza yağdı”
Okulların açıldığı ilk gün Biga’da birçok şoförün ceza aldığını ifade eden Oda Başkanı Demir; “Bütün araçlarımız kameralı. Edremit’te iki tane ticari minibüs çarpıştı 41 yaralı var. Bu arabalarda kamera yokmuş ve yedikleri cezanın haddi hesabı yok. Liselerde öğrenci sayısında artış var. Servisler ile ilgili çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Cinsel istismardan ceza yemiş, 5 yıl sonra cezası kaldırılanlar bir daha öğrenci arabalarına binemez. Sabıka kaydının üzerinde duruluyor. Bakanlık servis araçlarının güvenliği için çalışmaları Türkiye genelinde başlattı. Dün, Biga’da çok fazla ceza yazılmış. Biga Oda Başkanı aradı, bu konuda bizden bilgi istedi” dedi.
 
“Öğrenciler uzak mesafelere bırakılamamalı”
Öğrenci taşımacılığında en çok yansıya sıkıntının öğrencilerin uzak mesafelere bırakılması olduğunu belirten Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Doğancı; “Bu sene Çanakkale rakamlarına baktığımızda toplam 10 bin 941 öğrenciyi taşımamız gerekiyor. Şartnamelerde bir takım sıkıntılar meydana geliyor. Birkaç günden beri bize yansıyan sıkıntılar var. Bunlardan biri örneğin İlköğretim ile Ortaöğretim öğrencilerinin aynı aracı kullanması. Bir diğeri ise özellikle kıyıda kalan okullarımıza ulaşım zaman kaybı olabileceğinden ve arkadaşlara zor gelmesi nedeniyle öğrenciler uzak yerlerde yada başka bir hatta bırakıyor. Akşamda öğrencilerin oraya gelmesi isteniyor. En çok yansıyan sıkıntı bu. Siz bir taahhütte bulundunuz ve, ‘ben öğrenciyi okulundan alacam, evine bırakacağım’ dediniz. Şart bu başka bir şart istemiyoruz. Ana cadde veya yakın yer değil, okuluna ve evine bırakılması şart. Zamanınızı ona göre ayarların.  Öğrencilerimizin başına bir şey gelirse bunun hesabını veremeyiz” dedi.
 
“Servislere sivil alınmamalı”
Son olarak şoförlere dikkat etmeleri gereken teknik konular hakkında bilgilendirmede bulunan İl Merkez Trafik görevlisi Başçavuş Mahir Baltacı; “Araçlarda sürücülerin belgeleri mutlak suretle olması gerekiyor. SRC belgesi eksik arkadaşlar var bunların tamamlanması lazım Trafik Tescil Belgeleri ve zorunlu Mali Sigortaların kesinlikle olması gerekli. Her koltukta emniyet kemeri olması gerekiyor ve arızalı olmamalı. Ayakta öğrenci olmaması gerekiyor. En çok karşılaştığımız olaylardan biri yolcu alınması, köylerden gelen araçların sivil alınması hiçbir şekilde kabul edilmiyor. Öğrenci servisi içerisinde yalnızca öğrenciler olmak zorunda” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş