havadurum

"Onlar, 'Tam Bağımsız Türkiye' için toprağa düştüler"

1123

 68 Kuşağının önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan, Şarkışla’da yakalamalarının ardından mecliste yapılan oylama sonrası alınan kararla 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece 1972’de idam edildiler. İdam edilmelerinin ardından 47 yıl geçmesine rağmen, üç fidanın devrimci fikirleri gençler başta olmak üzere, yaşamaya ve yaşatılmaya devam ediyor. Üç fidan için dün akşam anma yürüyüşü gerçekleştirilirken, Çanakkaleli siyasiler ve sendikalar üç fidanın idamının 47’inci yılı dolayısı ile anma mesajları yayınladılar. CHP Milletvekili Özgür Ceylan,  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan ve Eğitim İş Sendikası Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamalarda Üç fidanın ‘Tam Bağımsız Türkiye’ şiarı için toprağa düştüğü belirtilerek, anılarının mücadele ile yaşatılacağı ifade edildi. 

 
Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarının 47’inci yılında verilen mesajlar şekilde; 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Karşı konulmaz bir devrimci dalganın tüm dünyayı sardığı, dünyanın pek çok farklı yerinde, milyonların “Gerçekçi ol, imkansızı iste, ” diye haykırdığı, 68 kuşağının dünyayı değiştirme ideallerinin göklere yükseldiği günlerdi.  İşte tam da o günlerde; tek dertleri tam bağımsız bir Türkiye idealini gerçekleştirmek, gençleri, emekçileri, köylüyü tüm halkı hak ettiği özgür ve adil yaşamla buluşturmak, emperyalizme, tüm gerici unsurlara karşı mücadele etmek olan gençler bu yolda büyük sorumluluk almışlardı. Deniz, Yusuf ve Hüseyin verdikleri mücadele, kararlılık ve inançla yürüdükleri yolda, körpecik fidanlarken yaşanan kaos ve kargaşanın sorumlusu ilan edilip, herkesin dileklerini, umutlarını gül ağaçlarına astıkları bir hıdrellez günü, dar ağaçlarına asıldılar. Canları pahasına verdikleri mücadelede, ölüme yürüdükleri son ana dek, kararlılıklarından ve cesaretlerinden hiçbir şey kaybetmediler. Geriye asla unutulmayacak adları, inançları, sarsılmaz iradeleri ve mektupları kaldı.  47. yılda üç fidan, üç yürek, üç güzel insan; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı özlemle anıyor, düşüncelerinin ölümsüz olduğunu yaşadığımız şu zorlu günlerde bir kez daha görüyorum.  Deniz, Yusuf ve Hüseyin ülkemizin bağımsızlığı uğruna çıktıkları yolda aramızdan kopartılan, kendi kaderlerini memleketin kaderiyle eşitleyen cesur yüreklerdi.  Onlara sözümüzü tutacağız, özgürlüklerin ve demokrasinin egemen olduğu bir ülkeyi hep birlikte inşa edeceğiz.” 
 
Milletvekili Özgür Ceylan; “Türk Gençliği, 6 Mayıs 1972’de 68 kuşağının üç yiğit fidanını, Atatürkçü, tam bağımsızlık ilkesini kendine şiar edinen evlatlarını, Emperyalizmin yerli işbirlikçilerinin eliyle darağacında yitirdi. Onlar ‘Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye’ diye haykırarak toprağa düştüler.”
 
CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan; “Dün, Deniz’ler Faşizme karşı verdikleri mücadelede, Dolmabahçe’de 6.Filo’yu denize dökerken, bugün onların yolunda büyüyen çocuklar, izlerini aynı kararlılıkla sürdürmektedir. Bu yüzdendir ki üç genci ölüme götüren süreç, kahramanlık destanının ötesinde anlam taşımaktadır. Yaşamlarını devrime adayan üç fidanın verdikleri mücadeleye avukatları Halit Çelenk de yoldaşlık etmişti. Ama garip bir tesadüftür ki Denizleri savunan Halit Çelenk 5 Mayıs 2011 tarihinde yaşamını yitirdi ve onlarla aynı yere defnedildi. Hayatını Denizlere vakfetmiş bir ömür, koca çınar Halit Çelenk’i de saygı ve özlemle anıyoruz. Onların mücadeleleri hafızalarımızdan hiçbir zaman silinmeyecek. Bu nedenle Denizleri katledenleri, affetmiyoruz. CHP İl Örgütü olarak Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı idam edilişlerinin 47. Yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.”
 
Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan; “Tam Bağımsız Türkiye özlemiyle mücadele eden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı İdamlarının 47. Yılında Sevgi ve özlemle anıyorum...”
 
Eğitim İş Çanakkale şubesi Yönetim Kurulu; “Deniz Gezmiş ve arkadaşları “Tam Bağımsız Türkiye” inancını Mustafa Kemal Atatürk’ten, Cumhuriyet devriminden almışlardır. “Biz bağımsızlık istiyoruz dediğimiz zaman, tam bağımsızlık istediğimizi herkesin anlaması gerekir” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan gittiğini Deniz Gezmiş yargılaması sırasında da şu sözleriyle açıklamıştır: “ Bu memlekette Mustafa Kemal’e gerçekten sahip çıkanlar varsa onlar da bizleriz. 35 milyon metrekare vatan toprakları işgal altındayken, bizim milli bütünlüğü bozmakla suçlanmamız gülünçtür.” Türkiye bugün Samsun`dan Ankara`ya Mustafa Kemal Yürüyüşü düzenleyen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının önemini daha iyi anlamaktadır.  O günden bugüne kadar geçen süre içinde, Deniz Gezmiş ve arkadaşları, unutulmak bir yana, onurlu bir kuşağın gurur duyulan isimleri haline geldiler. Çünkü Türkiye`nin bugün içinde bulunduğu durum, bu sürece daha en başında direnen devrimci gençlik hareketini ve onun önderlerini daha da değerli kılmaktadır. Devrimci gençlik hareketinin o dönemde istediği: Emperyalistlerin tahakkümünden kurtulmuş, kendi halkının iradesiyle yönetilen bir Türkiye’dir. Yani Denizlerin idam kararıyla aslında idam fetvası verilen “Bağımsız Türkiye Özlemi”dir. Eğitim-İş, üç fidanın devrimci düşüncelerini ilk gün sıcaklığında yüreklerde, bilinçlerde ve vicdanlarda yaşatmaya devam edecektir. Onların sevdası bizim sevdamızdır. Denizler’ i unutmayacağız, Denizler ve onların temsil ettiği değerler daima bizlere yol gösterecek.” 
(Eren Aşnaz)
Paylaş