havadurum

"Otel ve şehir parkı ihalelerinde usulsüzlük yapılıyor.."

2121

 Çan Termal Otel ihalesi toplantısına katılan CHP Çan Merkez İlçe Başkanı Ümran Aydın, komisyon üyelerine, izleyicilere, alıcılara uyarı niteliğinde açıklamalarda bulundu. Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu’ya yanıtlaması istemi ile verdiği soruları toplantıda açıklayan Aydın, Termal Otel’in Belediye’nin İktisadi teşebbüsü olduğunu ifade ederek, 3 Milyona yakın KDV ücretinin ‘muaf’ tutularak ihale edilmesinin imkansız olduğunu söyledi. İhalede neden vergiden muaf tutulduğunu soran Aydın,  aynı zamanda imara açılacak olan Atatürk Şehir Parkı içerisinde buluna 12 dönümlük alanın 127 TL birim fiyatla satılmak istendiğini belirtti.  Aydın konuyla ilgili olarak; “Yaklaşık 3 ay sonra bugün, yine Çan halkının en değerli mülkü olan Atatürk Parkı arazisi ve Termal Otelin büyük bir usulsüzlükle satışı hakkında konuşmak, sesimizi duyurmak için yeniden toplandık. Başkan Abdurrahman Kuzu, son iki basın açıklamamıza cevap veremedi. Verecek bir cevabı yoktu. Elbette sandık çağrımıza, emsalsiz 12 dönüm arazimizin hangi gerekçe ile 127 TL birim fiyata satılmak istendiğine ve bu satışın kimin yararına olduğunu söyleyemedi. Sorularımızı bu kez daha büyük bir haykırışla yeniliyoruz” dedi. 

 
“İktisadi teşebbüs vergiden muaf tutulamaz”
Termal Otel ihale toplantısında sorularını komisyon üyelerine açıklama olarak sunan Aydın, 3 Milyon değerindeki vergi muafiyetini gündeme getirerek; “2886 sayılı Devlet İhale Kanuna göre ve açık artırma usulüne göre yapılacak satışta, Alıcı Firmanın Yasaya Aykırı Bir Şekilde KDV`den muaf tutulmasının gerekçesi nedir? 13 milyon TL bedel üzerinden yaklaşık 3 milyon TL tutarı bulan KDV kıyağı hangi inşaat firmasına, ne amaçla yapılmaktadır.  İhale usulsüzlüğü nedeniyle tarafların 6 ay tutuklu kalacağının bilinmesini, sonradan mağduriyet yaşamamaları açısından isteriz. ‘KDV kanuna göre, belediyeler iki yıl süreyle elinde bulundurdukları taşınmazlar KDV`den muaf iseler de, Ticari Faaliyet gösteren taşınmazlar bu muafiyete girmemektedir’ Buna rağmen, KDV kanuna muhalefetin ve giderayak yapılmak istenilen bu usulsüzlüğün gerekçesi nedir? Yapılmaya çalışılan bu ihale şartnamesi baştan sakat durumda olup, iptali muhakkak sağlanacak, tarafımızca yasal süreçler bizzat takip edilecek, Vergi Dairesine ve Savcılık makamına şikayet dilekçeleri verilecektir. Otel satış ihalesine neden yalnız müteahhitler girmektedir? Atatürk Şehir Parkı’nın imara açılacağı doğru mudur? İhale yapıldıktan sonra verilecek imar nedeniyle Belediyemiz ne kadar zarara uğratılacaktır. Yine bilinmesini isteriz ki, bu alana, ‘usulsüz satış’sonrası, otel alıyoruz denilip akabinde yapılmaya kalkışılacak her türlü imar değişikliğini ve inşaat ruhsatlarının tümünü istisnasız yargıya taşıyacak ve örneklerini daha iki ay önce yaşadığınız üzere, inşaatlarınızı durduracağız” dedi. 
 
“Şehir parkı imara açılacak”
Daha fazla değeri olan şehir parkına ait içerisinde termal otelinde yer aldığı 12 dönümlük arazinin neden çok düşük miktarda birim fiyata satıldığını soran Aydın;  “Yazılı sorumuz cevabı ile belediye tarafından da teyit edildiği üzere, yalnız Otel maliyetine, oteli ve üstüne 12 dönüm elimizde kalan son arazimizin satılma mantığı nedir?  Üstelik, otel inşaatı nedeniyle ayda 96 bin TL olmak üzere 5 yıl daha devam eden otel kredisi borcu üzerimizde kalacakken yapılmak istenilen yok pahasına satışın manası nedir? En azından yüzde elli kat karşılığı verilip, Belediyemize çok kıymetli dükkân ve mülkler kazandırılabilecek iken, yine yok pahasına peşkeş çekilmesi ne karşılığındadır. Buradan kim ve kimler kazançlı çıkacaktır ve elimizde ne kalacaktır?  Bu konuda söyleyecek tek bir sözü olmadığını bildiğimiz Belediye Başkanı Kuzu`ya Çan halkı adına soruyor, saklanmadan ortaya çıkmasını ve konuya ilişkin cevaplarını bekliyoruz. Bilinmesini dileriz ki, Çan sahipsiz değildir” dedi. 
(Haber Merkezi)
Paylaş