havadurum

"Pandemi ile kirasını ödeyemeyen çok fazla insan oldu"

1463
Pandemi kısıtlamalarında en olumsuz olarak en çok etkilenen sektörlerin başında inşaat sektörü geldi. İnşaat sektörü durma noktasına gelirken emlak piyasası da durumdan olumsuz olarak etkilendi. Doğu Emlak çalışanı Devrim Ergun, emlak piyasasının durumunu, satışları ve kira fiyatlarını gazetemiz Çanakkale OALY ile paylaştı. Geçen yıllara nazaran, ev kira fiyatlarının artış gösterdiğini belirten Ergun, kredi faizleri artışının emlak satışlarına olumsuz etken olduğunu ifade etti. Fiyatların kira konusunda artışa geçtiğini ifade eden Ergun; "Kiralar düşmez artık. Bu şekilde bir buçuk iki sene civarı geçireceğimizi düşünüyorum" dedi. Pandemi döneminde kirasını çok fazla ödeyemeyen insan çıktığını belirten Ergun; "Onlara da mal sahipleri biraz esneklik tanırlar, günün koşullarına onlarda uymak zorundalardı ki uydular" dedi. 
 
"İnşaat sektöründe imalat yok, fiyatlar yükseldi"
Bu dönemde kiraların arttığını ve önümüzde ki iki yıl da bu şekilde ilerleyeceğini belirten Çanakkale`nin emlakçılarından Devrim Argun; "Çanakkale de pandemi döneminde inşaat sektöründe imalat olmadığı için şu an da kiralar yükseldi. Özellikle site içi daireler, bahçeli daireler tercih edilmeye başlandı. Çanakkale deprem bölgesi olduğu için yeni yapılan daireler tercih edilmeye başlandı. Fiyatlar kira konusunda artışa geçti, kiralar düşmez artık ama bu şekilde bir buçuk iki sene civarı geçireceğimizi düşünüyorum. Daha fazla yükseleceğini tahmin etmiyorum çünkü şu an fazlasıyla yüksek kiralar" dedi.
 
"Öğrenciler yersiz yurtsuz kalmaz"
Öğrencilerin gelişi ile sektörün canlanacağını ancak konut sahiplerinin bunu fırsat bilerek kiraları yükseltmemesi gerektiğini belirten Ergun; "Öğrencilerin talepleri 1+1 tercihleri oluyor genelde, daha büyük dair tercih etmiyorlar. 1+1 de şu an da özellikle yeni hastane tarafında çok var, öğrenciler yersiz yurtsuz kalmaz gibi geliyor. Eğer mal sahipleri bu furyadan faydalanıp fiyatları yükseltmezlerse sorun olmaz. Bu dönemde yeterince kira bedelleri yükseldi zaten" dedi.
 
"Kredi faizleri yüksek, işler durgun"
Ergun; "Kiralık dairelerde çok sorun yaşamıyoruz. Sadece pandemi döneminde kirasını ödeyemeyen çok fazla insan çıktı. Onlara da mal sahipleri biraz esneklik tanırlar, günün koşullarına onlarda uymak zorundalardı ki uydular. Çanakkale de bu sektör büyüyecek özellikle bu dönemde, büyük şehirlerden küçük şehirlere göç var. Bahçeli, müstakil evler konusunda çok talep var şu anda. Pandemiden önce satışlarımız daha iyiydi şu an faizler de çok yüksek, kredi faizleri de çok yüksek bu yüzden durgunluk fazlasıyla var" dedi.
(Gülperi Çalışkan)
Paylaş