havadurum

"Parlamenter sistemi tekrar getireceğiz"

699

 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile CHP, İyi Parti ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından alternatif çelenk sunma töreni düzenlendi. Törene, CHP YDK Üyesi Serdar Soydan, İl Başkanı İsmet Güneşhan, Belediye Başkanvekili İbrahim Can Ergun, Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, İl ve Merkez İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, İyi Parti yöneticileri, ADD Çanakkale Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Necmi Akyalçın ile dernek üyeleri katılım gösterdi. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından ADD Şube Başkanı Akyalçın ve CHP İl Başkanı Güneşhan açıklamada bulundular.  Konuşmasında aynı zamanda güncel konulara da değinen İl Başkanı Güneşhan, milletin iradesinin gasp edilme çabalarının dün olduğu gibi bugünde boşa çıkartılacağını belirterek; “Tarihte, hakkını, hukukunu ve milli iradeyi tek adama teslim eden hiçbir ülke refaha, mutluluğa ve huzura erişememiştir” dedi. Türkiye’de son 20 ayda OHAL döneminde TBMM’nin devre dışı bırakıldığını dile getiren Güneşhan; “Halkın iradesi olan parlamento yok sayılmıştır” dedi. Güneşhan; “Çocuklarımıza, daha özgür, daha iyi bir Türkiye bırakacağız” ifadelerine yer verirken, ADD Şube Başkanı Akyalçın, “Bundan 99 yıl önce güzel ülkemiz, Anadolu’muz, Türkiye toprakları emperyalist haydutlar tarafından işgal edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, Anadolu’ya çıkıp bir uzlaşı arayışı içine girmişti ve bu uzlaşıyı sağladıktan sonra da 23 Nisan 1920’de bugün bu topraklarda özgürce 23 Nisanları kutlayabilmemizin temelini atmış bağımsızlık savaşımızın beyni olan sevk ve idaresinin yapılacağı TBMM’yi kurmuştur. Bugün onun 98’inci yıldönümü tüm ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Türkiye Cumhuriyeti ile Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları sayesinde bu koltuklarda oturan insanları bugün çelenk koyma töreninde göremedik. Bunun takdirini kamuoyuna bırakıyorum” dedi.    

 
“TBMM, özgür ve bağımsız yaşayacağımızın müjdecisi olmuştur”
Akyalçın’ın ardından İl Başkanı Güneşhan, her zamankinde daha fazla bir sorumlulukla TBMM’ye ve demokrasiye sahip çıkma görevi ile karşı karşıya olduklarını belirterek;  “Bundan tam 98 yıl önce 23 Nisan 1920’de milletimizin azim ve kararlılıkla egemenliğini eline aldığı, işgal ve tutsaklık zincirlerini kırdığı, kendi tarihini kendisinin yazdığı bir tarihtir. Bu topraklardan, Anadolu’dan tüm dünyaya haykırarak ‘Bu millet hiçbir zaman hiçbir ülkenin himayesi altına girmemiştir ve girmeyecektir’ demiştir. 23 Nisan 1920’de açılan TBMM, özgür ve bağımsız yaşayacağımızın müjdecisi olmuştur. Birlik beraberlik ve bütünlüğümüz, çocuklarımızın teminatı olmuştur. Bugün her zamankinden daha fazla, daha büyük sorumlulukla TBMM’ye, milli iradeye, demokrasiye çıkma görevi ile karşı karşıyayız” dedi.  
 
“Halkımız, kendi yetkilerini hiçbir zaman tek adama vermeyecektir”
Milletimizin iradesini ve egemenliğini gasp etme girişimlerinin geçmişte olduğu gibi bugün de başarısız kılınacağını vurgulayan Güneşhan; “Bu ülkede tüm vatandaşların hak ve özgürlüklerini korumak, geliştirmek, laik demokratik ve sosyal devlet olgusunu oluşturmak TBMM’nin en önemli görevleri arasındadır. Milletimiz, halkımız, kendi yetkilerini hiçbir zaman tek adama vermeyecektir, kendi haklarına kararlılıkla sahip çıkacaktır. Tarihte, hakkını, hukukunu ve milli iradeyi tek adama teslim eden hiçbir ülke refaha, mutluluğa ve huzura erişememiştir. Dünyada tek adamla yönetilen ülkelerin durumu açık bir şekilde ortadadır. Bu ülkelerin sonu her zaman felaketle bitmiştir. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde ise refah ve kalkınma her zaman en üst düzeyde olmuştur” dedi.  
 
“TBMM OHAL süresi boyunca devre dışı bırakıldı”
16 yıllık AKP iktidarında, son 20 ayın OHAL döneminde TBMM’nin maalesef devre dışı bırakıldığını dile getiren Güneşhan; “Halkın iradesi olan parlamento yok sayılmıştır. Bugün, gelişmiş, çağdaş ve demokrat ülkelerde siyasi gücün merkezinde parlamento bulunmaktadır. TBMM, hepinizin bildiği gibi vatan işgal altındayken kurulmuştur. Tüm kararlar bu mecliste alınırken bu ülke kurulmuş, bu mücadele verilmiştir. Düşman askerleri Ankara’ya kadar yaklaşmışken, top sesleri TBMM’den duyulurken bile TBMM kapatılmamış, çalışmalarına devam etmiştir. Bugün, maalesef TBMM işlevsiz hale getirilip tüm kararlar saraydan alınmaktadır. Biz, CHP olarak tarihsel bir görevle karşı karşıyayız. Sadece bizler değil, ülkesini seven, yurt seven, demokrat, laik, milliyetçi muhafazakar olan herkes bugün ülkesine her zamankinden çok daha fazla sahip çıkmaktadır” dedi.  
 
“Ahlaksızca planlanmış olan bir baskın seçimle karşı karşıyayız”
24 Haziranda son derece ahlaksızca planlanmış olan bir baskın seçimle karşı karşıya olduklarını belirten Güneşhan; “Ama hiçbir şey bizi yıldıramayacaktır. Biz, bu seçimde ülkesini seven insanlarla birlikte tekrar demokratik, laik, hukuk sisteminin egemen olduğu parlamenter sistemi tekrar getireceğiz. Çocuklarımıza, daha özgür, daha iyi bir Türkiye bırakacağız. Bugün çocuklarımıza atfedilen bir bayram. 1920’lerde tüm dünyadaki yönetim yapıları askeri cuntalar tarafından diktatörlükle yönetiliyordu. Oysa Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, halkın iradesi ile oluşturulmuş bir parlamentoyla Türkiye’yi yönetmeye kalktılar. Atatürk, bu kadar önemli bir olayı çocuklara armağan etmiştir. Çünkü çocuklarımız, gençlerimiz, bu ülkenin geleceğidir, bu ülkenin teminatıdır” dedi.  
 
“Cezaevine atılan annelerin yanında çocuklar da cezaevlerine girmesin”
Son olarak tüm çocukların 23 Nisan ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayan Güneşhan; “Başta Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere TBMM’yi kuran tüm kahramanlarımızı şükranla anıyorum. Bütün milletimizin, özellikle de geleceğimiz ve yarınlarımız olan çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum. Önümüzdeki bayramlarda ve bundan sonraki dönemlerde, sadece ve sadece barış istediği için cezaevine atılan annelerin yanında çocuklar da cezaevlerine girmesin, bu vicdansızlıklar artık sona ersin. Bu vicdansızlıkları yaratanlar, bu halkın karşısında hesap vermek zorunda kalacaklardır. Vicdanları kararmış insanların Genel Başkanımızın da dediği gibi ‘yatacak yerleri yoktur. Çocuklarımız, bundan sonraki süreçte ceza evlerinde değil, parklarda, alanlarda aileleri ile birlikte uçurtma uçurabilsinler. Çocuklara kıymayın efendiler!” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş