havadurum

"Paylaştıkça Çoğalan Zenginlik"

395
OPET`in "Tarihe Saygı Projesi" kapsamında Gelibolu Tarihi Alanı`nda gerçekleştirdiği tüm çalışmalar ile "2018 Troya Yılı" kapsamında `Arkeo-Köy` kimliği kazanan Tevfikiye ve Etno-köy olarak yenilenen Çıplak Köyü`ndeki dönüşümün hikayesi, "Paylaştıkça Çoğalan Zenginlik! Çanakkale`nin Kültür Mirası: Gelibolu`dan Troya`ya OPET Tarihe Saygı Projesi" sergisi çatısı altında, Yılın Müzesi seçilen Troya Müzesi`nde sanatseverlerle buluşuyor. "Paylaştıkça Çoğalan Zenginlik" sergisi, sosyal sorumluluk anlayışına yeni bir boyut kazandıran Tarihe Saygı Projesi`nin 15 yıllık serüvenine ayna tutuyor. Çanakkale topraklarında hayata geçirilen fiziksel ve toplumsal dönüşümü tüm yönleriyle ele alan sergi, 4 Eylül-4 Kasım 2021 tarihleri arasında sürecek. Bir kolu da Tevfikiye Galeri`de yer alan sergi; söyleşiler, belgesel gösterimleri ve Çıplak Köyü`nün kültürel tarım mirasını anlatacak etkinliklerle doyurucu bir içerik sunuyor. Bu kapsamda Çanakkale tarihini ve Troya arkeolojisini, bölgede yaşayanların anı ve deneyimleri üzerinden ele alacak canlı söyleşiler, kökleri Troya`ya uzanan geleneksel üretim tekniklerine dair sunumlar 2 aya yayılan bir takvimde hayata geçirilecek. 
"Aynı vizyon ile çalışmalarımıza devam edeceğiz"
OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, sergiye ilişkin; "Tarihimizin en önemli sayfalarının yazıldığı Gelibolu topraklarında 15 yıldır sürdürdüğümüz Tarihe Saygı Projesi kapsamında yarımadayı çağdaş bir görünüme kavuşturmak için birçok önemli çalışmaya imza attık. Milli park sınırları içerisinde yer alan 8 köy, Eceabat ilçesi, 57. Alay ve Akbaş Şehitliği`nin ardından Tarihe Saygı Projesi ile başlattığımız değişimin önemli bir devam halkası olarak Troya bölgesinde çalışmalarımıza devam ettik. Tevfikiye Köyü`nü Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları ve figürlerinin yanı sıra tarihi ve mitolojik değerlerini ön plana çıkartarak ile "Arkeo-köy"e dönüştürdük ve bugün Tevfikiye Arkeo-köy, Troya Antik Kenti`ne yapılan ziyaretler sırasında turistlerin odak noktası olan bir köy kimliğine sahip... Anadolu geleneğinin kültür mirasını temsil eden tüm katmanlara dair öğeler, dokular ve öyküler barındıran Çıplak Köyü`nü ise etnografya kelimesinden türetilen "Etno-köy" kavramı kapsamında yeniledik. Projemizin 15`inci yılında dünya çapında üne sahip olan Troya Müzesi`nde bir sergi ile taçlanması çok gurur verici... Bundan sonra da aynı vizyon ile çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi. 

"Tarihî Alandaki köyler özgün bir görünüme büründü" 
 Öztürk konuşmasının devamında; "Bu toprakları savunmak adına verilmiş iki tarihi mücadeleyi, Çanakkale Savaşları ile Troya Savaşı`nı kültürel birikimler ışığında ele alan OPET Tarihe Saygı Projesi, tarihi ve kültürel zenginliklerin paylaşarak çoğalacağı bilincini yerleştirmeyi hedefliyor. Proje, 2006 yılında kültür mirasımızın çok katmanlı izlerini barındıran Çanakkale`de Gelibolu yarımadasında başladı. Topraklarımızın taşıdığı zenginliklerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması hedefiyle hem fiziksel bir yenilenmeyi hem de toplumsal dönüşümü bir arada ele alan, yenilikçi bir sosyal sorumluluk anlayışıyla hayata geçirildi. Ekonomik, sosyal ve kültürel yönden çok katmanlı bir gelişim için bölge sakinlerini, resmi kurumları ve sivil organizasyonları karar alma süreçlerine dahil edip kültür mirası etrafında birleştirerek, işbirliği, paylaşım ve kalkınma odaklı özgün bir model uygulandı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı`nda, dört yıl gibi kısa bir sürede 8 köy, 2 şehitlik, 2 camii yenilendi, 6 müze ve kültür merkezi, 3 anıt projesi hayata geçirildi, Eceabat Opet Tarihe Saygı Parkı ile bir ortaokul bölgeye kazandırıldı. Tarihî Alan içerisinde yer alan ve buram buram tarih kokan köyler yepyeni bir çehre ve tarihlerine yaraşır bir kimlik kazandı. Yerel kalkınma odaklı çalışmalar çevresini, tarihini ve kültürel değerlerini koruma bilinciyle desteklenirken, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı`ndaki köyler özgün bir görünüme büründü" dedi. 

"Tevfikiye ve Çıplak Köyü, halkın katılımıyla yeni bir çehreye büründü"
"2018 Troya Yılı" vesilesiyle OPET "Tarihe Saygı Projesi" Çanakkale`nin Troas bölgesine taşındığını belirten Öztürk; "Bir dünya mirası olan Troya`nın kültürel zenginliklerini paylaşarak çoğaltmak amacıyla bölgede yaşayan ve binlerce yıllık kültürel geçmişe sahip "Son Troyalılar"ın köylerine yepyeni bir çehre kazandırıldı. Troya Milli Parkı içinde bulunan Tevfikiye Köyü arkeolojiyle iç içe geçen tarihinden, Çıplak Köyü ise Troya bölgesinin kültür mirasının zenginliklerinden ilham alarak kurgulanmış konseptlerle yenilendi, değişti ve dönüştü. Köylülerin aktif katılımıyla hayata geçirilen Tevfikiye Arkeo-Köy ve Çıplak Etno-Köy uygulamaları, Ören Yeri ile Müze`nin temsil ettiği değerleri bu toprakların insanlarının kırsal mirasıyla birleştirerek yaygınlaştırmayı, yaşatarak ve paylaşarak zenginleştirmeyi hedefledi. Köylerde hayata geçirilen fiziksel ve sosyal dönüşüm, bölge insanının yaşam kültürü üzerinden Troya`yı bugünle buluşturdu" dedi.
(Haber Merkezi)
Paylaş