havadurum

"Proje iptal edilene kadar mücadele edeceğiz"

1140

 Çanakkale’nin tek içme ve sulama kaynağı olan Atikhisar Su Havzası’nda Kanadalı altıncı şirket ve yerli ortağı Doğu Biga Madencilik tarafından yapılmak istenen siyanürlü altın madenciliğine karşı verilen mücadele ilk meyvelerini verdi. Altıncı firma 13 Ekim’de ruhsat yenilemeye giderek, siyanürlü altın madeni işletmesine devam etmeyi planlıyordu. Kazdağları’nın doğasının yok edilmemesi için verilen ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ 2 ayı aşkın süredir devam ederken, ruhsatın yenilenmemesi için son olarak birçok STK ve çevre örgütü 12 Ekim’de İskele Meydanı’nda bir araya gelerek eylem yapmıştı. Ruhsatın yenilenme tarihi olan 13 Ekim’de yeni bir gelişme yaşandı. Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik tarafından resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ‘Kirazlı Altın Madeni Projesi’nin başlangıç tarihinin 2021’e ertelendiğini duyuruldu. Aynı zamanda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sayfasından yapılan ruhsat sorgulamada, işletme ruhsatının uzatılmadığı görülürken, Alamos Gold resmi sitesinde yer alan duyuruda ise ruhsatın yenilenmediği belirtilerek, ruhsat yenilenene kadar inşaat faaliyetlerinin durdurulduğu ifade edildi. Konuyla ilgili siyanürlü altın madenine karşı mücadele veren ‘Ekoloji Birliği ve Her Yer Kazdağları’ tarafından açıklama yapıldı.  Yapılan açıklamalarda konunun takipçisi olmaya devam edileceği belirtilerek, proje iptal edilinceye kadar mücadelenin devam edeceği vurgulandı.

 
“Kirazlı Ruhsat Alanı artık madencilerin değil, sincaplarındır”
Ekoloji Birliği tarafından konuyla ilgili yapılan bilgilendirme ve açıklamada; “Kirazlı Altın Madeni’nin İşletme Süresi 13.10.2019 tarihi itibarıyla sona ermiştir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sayfasında Ruhsat sorgulamada firmanın ruhsatının uzatılmadığı görülmektedir: !https://www.turkiye.gov.tr/migem-ruhsat-yururluk-tarihi-sorgulama?basvuru=Sonucu’. Alamosgold Firmasının kendi resmi web sayfasında bugün yayınladığı açıklamada da firma, ruhsat yenilenmesi için tüm resmi işlemleri yerine getirdiğini ancak ruhsatın yenilenmediğini belirtmekte ve ruhsat yenilenene kadar inşaat faaliyetlerini durdurduğunu söylemektedir: ‘https://www.alamosgold.com/news-and-media/news-releases/news-releases-details/2019/Alamos-Gold-Reports-Delay-in-Mining-Concession-Renewal-for-Kirazl-Project/default.aspx’.  Bu durumda, Kirazlı Ruhsat Alanı artık madencilerin değil, sincaplarındır. Alamos Gold artık orada bir saniye bile duramaz. Güvenlik kulübelerini ve görevlilerini alarak acilen alanı boşaltmalıdır. Aksi takdirde işgalci konumda olacaktır. Çanakkale Valiliği’ni ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nı acilen alanı boşalttırıp teslim almaya, mahkemelerimizi de alan ile ilgili durum tespiti ve yaratılan doğa tahribatının sorumluları hakkında yasal işlem yapmaya çağırıyoruz.  Bizler, konunun yasal anlamda da takipçisi olacağız.  Alamos Gold, İşletme Ruhsatın Yok, Kirazlı’yı Acilen Terket!” denildi.
 
“Onlar buradan gidene kadar biz Kazdağları’nı terk etmiyoruz”
Her Yer Kazdağları tarafından yapılan açıklamada ise ‘proje iptal edilene kadar nöbetin gece-gündüz süreceği belirtilerek; “Doğu Biga Madencilik, bugün attığı tweet ile Kirazlı projesinin başlangıç tarihinin 2021’e ertelendiğini duyurdu. Bugünden önce başlayan kimi altyapı çalışmaları dahil 2021’e kadar şirketin ve taşeron firmaların sürdüreceği her ön çalışma niteliğindeki işlerin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bu kazanım, 81 gündür zor şartlara, provokasyonlara, yıldırmalara rağmen 7/24 sürdürmekte ısrar ettiğimiz nöbet ve kamuoyu desteği sayesindedir. Mücadelemiz ve gece-gündüz nöbetimiz hız kesmeden devam edecektir. Projeyi iptal ettirene, onlar buradan gidene kadar biz Kazdağları’nı terk etmiyoruz. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!” denildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş